Cara Memasang Python pada Windows

Python tidak dikemas dengan Windows, tetapi itu tidak bermaksud pengguna Windows tidak akan menganggap bahasa pengaturcaraan fleksibel berguna. Ini tidak semudah memasang versi terbaru, jadi mari kita pastikan anda mendapat alat yang tepat untuk tugas yang ada.

Pertama kali dikeluarkan pada tahun 1991, Python adalah bahasa pengaturcaraan peringkat tinggi yang popular yang digunakan untuk pengaturcaraan tujuan umum. Terima kasih kepada falsafah reka bentuk yang menekankan kebolehbacaan, telah lama menjadi kegemaran pengkod hobi dan pengaturcara serius. Bukan hanya bahasa yang mudah digunakan (perbandingannya), tetapi anda akan menemui ribuan projek dalam talian yang memerlukan anda memasang Python untuk menggunakan program ini.

Versi Mana Yang Anda Perlu?

Malangnya, terdapat kemas kini yang signifikan untuk Python beberapa tahun yang lalu yang mewujudkan perpecahan besar antara versi Python. Ini boleh membuat sesuatu membingungkan pendatang baru, tetapi jangan risau. Kami akan memandu anda untuk memasang kedua-dua versi utama

Apabila anda mengunjungi halaman muat turun Python untuk Windows, anda akan segera melihat bahagiannya. Tepat di bahagian atas, persegi dan tengah, repositori bertanya sama ada anda mahukan pelepasan terbaru Python 2 atau Python 3 (masing-masing 2.7.13 dan 3.6.1, pada tutorial ini).

BERKAITAN: Tambahkan Dungeons, Ruins, dan Treasure Hunts ke Minecraft World anda dengan MCDungeon

Lebih baru lebih baik, bukan? Mungkin begitu, mungkin tidak. Versi yang anda mahukan bergantung pada tujuan akhir anda. Katakan, sebagai contoh, bahawa anda membaca artikel kami mengenai pengembangan dunia Minecraft anda dengan MCDungeon dan teruja untuk menambahkan barang menarik ke dunia anda. Projek itu dikodkan dalam Python dan memerlukan Python 2.7 - anda tidak boleh menjalankan projek MCDungeon dengan Python 3.6. Sebenarnya, jika anda meneroka projek hobi seperti MCDungeon, anda akan mendapati hampir semuanya menggunakan 2.7. Sekiranya matlamat anda adalah untuk mendapatkan beberapa projek yang berakhir dengan pelanjutan ".py" dan berjalan, maka ada peluang yang  sangat  baik yang anda perlukan 2.7 untuk itu.

Sebaliknya, jika anda ingin benar-benar mempelajari Python, kami mengesyorkan untuk memasang kedua-dua versi itu secara bersebelahan (yang boleh anda lakukan dengan risiko sifar dan hanya sedikit gangguan persediaan). Ini membolehkan anda bekerja dengan versi bahasa terbaru, tetapi juga menjalankan skrip Python yang lebih lama (dan menguji keserasian ke belakang untuk projek yang lebih baru). Membandingkan kedua-dua versi adalah artikel untuk dirinya sendiri, oleh itu, kami akan merujuk kepada wiki projek Python di mana anda dapat membaca gambaran keseluruhan perbezaan yang ditulis dengan baik.

Anda boleh memuat turun hanya Python 2 atau Python 3 jika anda pasti memerlukan versi tertentu sahaja. Kami menempuh jarak jauh hari ini dan akan memasang kedua-duanya, jadi kami mengesyorkan anda memuat turun kedua versi dan melakukan perkara yang sama. Di bawah entri utama untuk kedua versi, anda akan melihat pemasang "x86-64", seperti yang dilihat di bawah.

BERKAITAN: Apakah Perbezaan Antara Windows 32-bit dan 64-bit?

Pemasang ini akan memasang versi 32-bit atau 64-bit yang sesuai pada komputer anda secara automatik (berikut adalah pembacaan lebih lanjut jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai perbezaan antara keduanya).

Cara Memasang Python 2

Memasang Python 2 adalah sekejap, dan tidak seperti tahun-tahun yang lalu, pemasang bahkan akan menetapkan pemboleh ubah jalan untuk anda (sesuatu yang akan kita hadapi sedikit kemudian). Muat turun dan jalankan pemasang, pilih "Pasang untuk semua pengguna," dan kemudian klik "Seterusnya."

Pada layar pemilihan direktori, tinggalkan direktori sebagai "Python27" dan klik "Next."

Pada layar penyesuaian, tatal ke bawah, klik "Tambahkan python.exe ke Path," dan kemudian pilih "Akan dipasang pada cakera keras tempatan." Setelah selesai, klik "Seterusnya."

Anda tidak perlu membuat keputusan lagi selepas ini. Cukup klik melalui wizard untuk menyelesaikan pemasangan. Apabila pemasangan selesai, anda boleh mengesahkan pemasangan dengan membuka Command Prompt dan ketik perintah berikut:

python -V

Berjaya! Sekiranya semua yang anda perlukan adalah Python 2.7 untuk beberapa projek atau yang lain, anda boleh berhenti di sini. Ia dipasang, pemboleh ubah laluan ditetapkan, dan anda menuju ke perlumbaan.

Cara Memasang Python 3

Sekiranya anda ingin mempelajari versi terbaru Python, anda perlu memasang Python 3. Anda boleh memasangnya di samping Python 2.7 tanpa masalah, jadi teruskan dan muat turun dan jalankan pemasang sekarang.

Pada skrin pertama, aktifkan pilihan "Tambah Python 3.6 ke PATH" dan kemudian klik "Pasang Sekarang."

Seterusnya, anda mempunyai keputusan untuk dibuat. Mengklik pilihan "Lumpuhkan had panjang jalan" akan menghilangkan batasan pada pemboleh ubah MAX_PATH. Perubahan ini tidak akan mematahkan apa-apa, tetapi akan membolehkan Python menggunakan nama jalan panjang. Oleh kerana banyak pengaturcara Python bekerja di Linux dan sistem * nix lain di mana panjang nama jalan tidak menjadi masalah, menghidupkannya terlebih dahulu dapat membantu menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan jalan yang mungkin anda alami semasa bekerja di Windows.

BERKAITAN: Cara Membuat Windows 10 Menerima Laluan Fail Lebih dari 260 Karakter

Kami mengesyorkan teruskan dan memilih pilihan ini. Sekiranya anda tahu bahawa anda tidak mahu mematikan had panjang jalan, anda hanya boleh mengklik "Tutup" untuk menyelesaikan pemasangan. Sekiranya anda ingin membaca lebih lanjut mengenai masalah ini sebelum melakukan perubahan, baca di sini.

Sekiranya anda hanya memasang Python 3, anda boleh menggunakan helah menaip baris arahan yang sama seperti python -vyang kami gunakan di atas untuk memeriksa bahawa ia dipasang dengan betul dan pemboleh ubah jalur ditetapkan. Sekiranya anda memasang kedua-dua versi, anda perlu membuat tweak cepat yang terdapat di bahagian berikut.

Laraskan Pemboleh ubah Sistem Sehingga Anda Dapat Mengakses Kedua-dua Versi Python Dari Baris Perintah

Bahagian tutorial ini benar-benar pilihan, tetapi akan membolehkan anda mengakses kedua versi Python dengan cepat dari baris arahan. Setelah memasang kedua-dua versi Python, anda mungkin menyedari sedikit pelik. Walaupun kami mengaktifkan jalan sistem untuk kedua-dua pemasangan Python, mengetik "python" pada command prompt hanya mengarahkan anda ke Python 2.7.

Sebabnya mudah: pemboleh ubah (sama ada secara automatik disesuaikan oleh pemasang atau tweak secara manual) hanya menunjuk ke direktori, dan setiap yang dapat dilaksanakan di direktori itu menjadi perintah baris perintah. Sekiranya terdapat dua direktori yang disenaraikan dan kedua-duanya mempunyai fail "python.exe" di dalamnya, direktori mana yang lebih tinggi dalam senarai pemboleh ubah akan digunakan. Dan, jika ada set pemboleh ubah untuk sistem dan pengguna, jalan sistem lebih diutamakan daripada jalur pengguna.

Yang terakhir adalah apa yang berlaku dalam kes ini: pemasang Python 2 mengedit pemboleh ubah luas sistem dan pemasang Python 3 menambahkan pemboleh ubah tahap pengguna — dan kami dapat mengesahkannya dengan melihat pemboleh ubah persekitaran Windows.

Tekan Mula, ketik "tetapan sistem lanjutan", dan kemudian pilih pilihan "Lihat tetapan sistem lanjutan". Di tetingkap "Properties Sistem" yang terbuka, pada tab "Advanced", klik butang "Pemboleh ubah Lingkungan".

Di sini, anda dapat melihat Python 3 disenaraikan di bahagian "Pemboleh ubah pengguna" dan Python 2 disenaraikan di bahagian "Pemboleh ubah sistem".

Terdapat beberapa cara untuk mengatasi keadaan ini. Yang paling mudah (walaupun yang mempunyai fungsi paling sedikit) adalah membuang entri untuk versi Python yang anda rancangkan untuk menggunakan yang paling sedikit. Walaupun sederhana, ia juga tidak menyeronokkan. Sebaliknya kita boleh membuat perubahan lain yang akan memberi kita akses ke "python" untuk Python 2 dan "python3" untuk Python 3.

Untuk melakukan ini, jalankan Pengurus Fail dan pergi ke folder tempat anda memasang Python 3 ( C:\Users\[username]\AppData\Local\Programs\Python\Python36secara lalai). Buat salinan fail "python.exe", dan ganti nama salinan itu ( bukan yang asli) menjadi "python3.exe".

Buka command prompt baru (pemboleh ubah persekitaran disegarkan dengan setiap command prompt baru yang anda buka), dan ketik "python3 –version".

Boom! Anda kini boleh menggunakan perintah "python" di Prompt Perintah apabila anda ingin menggunakan Python 2.7 dan perintah "python3" apabila anda ingin menggunakan Python 3.

BERKAITAN: Cara Mengedit PATH Sistem Anda untuk Akses Baris Perintah Mudah di Windows

Sekiranya, atas sebab apa pun, anda tidak menganggap ini sebagai penyelesaian yang memuaskan, anda selalu dapat menyusun semula pemboleh ubah persekitaran. Pastikan anda mengikuti tutorial kami terlebih dahulu jika anda tidak selesa mengedit pemboleh ubah tersebut.

Walau bagaimanapun, harap maklum bahawa tanpa mengira kaedah mana yang anda gunakan, penting untuk membiarkan python.exe yang asli tetap utuh kerana aplikasi dalam / skrip / subdirektori untuk kedua versi Python bergantung pada nama fail tersebut dan akan gagal jika hilang.

Setelah memasang sedikit dan sedikit mengubah, anda telah memasang kedua-dua versi dan anda sudah bersedia untuk apa sahaja projek Python yang ingin anda atasi.