Jalankan Perintah sebagai Pentadbir dari Run Box pada Windows 7, 8, atau 10

Kotak Run adalah cara yang mudah untuk menjalankan program, membuka folder dan dokumen, dan bahkan mengeluarkan beberapa arahan Command Prompt. Anda bahkan boleh menggunakannya untuk menjalankan program dan perintah dengan hak pentadbiran.

BERKAITAN: Cara Membuka Folder Sistem Tersembunyi dengan Perintah Shell Windows

Kotak Run sudah ada sejak awal Windows. Ini menjadi ciri yang kurang digunakan sejak Windows 7 meningkatkan carian menu Mula untuk menampung sebagian besar apa yang dapat anda lakukan dengan kotak Run, tetapi kotak Run masih boleh berguna. Ia menawarkan cara yang sangat pantas untuk melancarkan sesuatu apabila anda mengetahui namanya. Anda bahkan dapat menggunakannya untuk membuka folder sistem tersembunyi dengan cepat dengan perintah Shell. Namun, hari ini kita akan melihat bagaimana menjalankan program atau arahan sebagai pentadbir. Teknik ini sangat mudah dan berfungsi di Windows 10, 8, dan 7.

Tekan Windows + R untuk membuka kotak Run.

Ketik nama perintah apa pun — atau program, folder, dokumen, atau laman web — yang ingin anda buka. Setelah mengetik perintah anda, tekan Ctrl + Shift + Enter untuk menjalankannya dengan hak pentadbir. Memukul Enter menjalankan perintah sebagai pengguna biasa.

Dan omong-omong, jika anda suka menggunakan carian menu Mula di atas kotak Jalankan, trik Ctrl + Shift + Enter akan berfungsi juga di sana. Cukup cari aplikasi atau arahan, sorot menggunakan anak panah papan kekunci anda, dan tekan Ctrl + Shift + Enter.