Cara Memperoleh Internet Percuma (di Rumah dan Di Tempat Umum)

Akses internet percuma ada di sekitar kita. Dengan petua dan trik ini, anda dapat mencari sambungan percuma di rumah atau semasa anda berada di luar. Walaupun anda tidak mempunyai komputer, kemungkinan perpustakaan awam tempatan anda telah dilindungi.

Keluar dan Tentang: Wi-Fi Awam (dan Perniagaan)

Hotspot Wi-Fi percuma adalah perkara biasa di kawasan bandar. Tetapi, walaupun anda dalam perjalanan, anda mungkin akan melewati banyak perniagaan yang menawarkan Wi-Fi percuma.

Beberapa bandar menawarkan rangkaian Wi-Fi awam, yang mungkin terdapat di taman dan tarikan awam lain. Ini lebih biasa di bandar-bandar yang lebih besar daripada bandar-bandar kecil.

Banyak perniagaan menawarkan hotspot Wi-Fi percuma. Kedai-kedai kopi seperti Starbucks dan kafe-kafe bebas lain yang lebih kecil terkenal kerana itu, tetapi tidak berhenti di situ. Restoran makanan segera seperti McDonald's dan kedai seperti Walmart dan Target juga menawarkan Wi-Fi percuma. Wi-Fi tidak tersedia di setiap kedai, tetapi terdapat di banyak kedai.

Ini hanyalah contoh rangkaian besar yang menawarkan Wi-Fi percuma. Banyak rantai lain juga menawarkan Wi-Fi percuma. Wi-Fi percuma juga biasa di banyak perniagaan kecil, termasuk kedai kopi, bar, dan restoran.

Kami memanggil hotspot Wi-Fi ini "percuma", tetapi anda biasanya akan membeli sesuatu ketika anda mengunjungi perniagaan dengan Wi-Fi percuma. Namun, jika anda perlu mengambil kopi cepat atau membeli sesuatu di kedai, anda boleh mendapatkan Wi-Fi percuma semasa anda melakukannya.

Terdapat beberapa risiko menggunakan Wi-Fi awam, tetapi jauh lebih selamat daripada dulu.

Sekiranya Anda Mempunyai Internet di Rumah: Wi-Fi ISP Anda

Sekiranya anda membayar sambungan internet di rumah, ada kemungkinan besar penyedia perkhidmatan internet anda mengendalikan rangkaian hotspot Wi-Fi yang boleh anda sambungkan secara percuma. Ini dapat memberi anda liputan yang cukup baik ketika anda jauh dari rumah. Anda hanya perlu menyambung ke hotspot dan log masuk dengan akaun ISP anda.

Sebagai contoh, AT&T, Comcast, Cox, Optimum, dan Spectrum adalah beberapa ISP yang menawarkan hotspot Wi-Fi. Comcast memanggil hotspot "Xfinity WiFi" ini. Banyak penyedia perkhidmatan internet di luar AS juga menawarkan rangkaian yang serupa. Periksa dengan ISP anda untuk melihat apa yang ditawarkannya.

Penyedia perkhidmatan internet secara amnya mengubah penghala rumah orang menjadi hotspot WI-Fi awam, jadi anda akan mendapati ini sering meluas di kawasan liputan ISP. Sebagai contoh, jika anda mempunyai Comcast dan biasa di bandar anda, anda mungkin akan melihat titik panas WiFi Xfinity di seluruh tempat. Walau bagaimanapun, jika anda melakukan perjalanan ke tempat yang Comcast tidak menawarkan perkhidmatan, anda mungkin tidak akan melihatnya sama sekali.

Dengan andaian anda mempunyai sambungan internet di rumah dan mahukan akses internet dalam perjalanan, ini adalah kaedah terbaik untuk mendapatkan akses internet percuma semasa anda jauh dari rumah.

Di Rumah: Dapatkan Internet Percuma (atau Sangat Murah)

Mendapatkan akses internet percuma di rumah anda agak sukar. Sekiranya anda tinggal di kawasan bandar yang padat, anda mungkin dapat menyambung ke rangkaian Wi-Fi awam terbuka dan menggunakannya sebagai akses internet utama anda. Sudah tentu ia tidak akan sepantas sambungan internet rumah khusus.

Anda juga boleh cuba berkongsi Wi-Fi orang lain. Contohnya, jika anda mempunyai hubungan baik dengan jiran anda, mungkin mereka membiarkan anda menggunakan Wi-Fi mereka. Ada kemungkinan.

Anda mungkin tidak mendapat sambungan internet percuma anda sendiri. Sekiranya anda mempunyai telefon bimbit, anda masih boleh menggunakan ISP dial-up percuma seperti NetZero, yang akan memberi anda 10 jam sebulan untuk melayari secara percuma. Tetapi penuh dengan iklan, akan sangat lambat (ingat internet pada tahun 90-an?), Dan memerlukan bil telefon darat. Ini jauh dari pilihan yang baik.

Banyak ISP menawarkan rancangan berpendapatan rendah bersubsidi. Anda biasanya perlu memenuhi syarat untuk program bantuan awam untuk mendapatkan harga potongan ini. Sebagai contoh, Comcast menawarkan rancangan Keperluan Internetnya dengan harga $ 10 sebulan kepada mereka yang memenuhi syarat. Ia tidak percuma, tetapi rancangan ini menawarkan internet rumah termurah yang boleh anda bayar. Pelan bersubsidi serupa mungkin terdapat di negara lain.

Walaupun rancangan ini ditujukan untuk keluarga dan individu berpendapatan rendah, anda mungkin dapat mengurangkan bil internet bulanan anda dengan menurunkan rancangan anda ke tahap kelajuan yang lebih rendah atau berunding dengan ISP anda. Anda mungkin dapat menjimatkan wang dengan membeli modem kabel anda dan juga mengelakkan bayaran sewa bulanan tersebut.

Di mana sahaja: Bagaimana dengan Akses Selular Percuma?

Tahukah anda bahawa anda boleh mendapatkan internet selular percuma di mana sahaja di AS? Beberapa penyedia selular menawarkan rancangan asas dengan beberapa data percuma setiap bulan. Anda boleh menggunakannya di telefon pintar atau bahkan mendapatkan tempat liputan Wi-Fi. Mereka bertaruh bahawa mereka boleh mendapatkan wang dari anda entah bagaimana setelah anda menjadi pelanggan.

Sebagai contoh, FreedomPop menawarkan 200 MB data percuma setiap bulan. Itu sama sekali tidak banyak - tetapi percuma. Anda mesti membeli kad SIM FreedomPop untuk telefon, tablet, atau hotspot Wi-Fi untuk memulakan.

Lihat, mari kita jujur: 200 MB sama sekali tidak banyak data, dan syarikat seperti FreedomPop mungkin tidak akan mempunyai perkhidmatan pelanggan terbaik. TIME Magazine menulis mengenai amalan perniagaannya yang "teduh" pada tahun 2013, dan kami tidak pasti berapa banyak yang telah berubah. Kami belum mencubanya sendiri dan tidak dapat menyokongnya. Tetapi percuma adalah percuma, dan ia ada.

FCC juga menawarkan program bantuan Lifeline yang menyediakan perkhidmatan selular bersubsidi kepada isi rumah berpendapatan rendah. Sekiranya anda memenuhi syarat, anda mungkin dapat memperoleh data selular atau bahkan percuma melalui program Lifeline. Sebagai contoh, Virgin Mobile's Assurance Wireless mengiklankan rancangan telefon dengan data bulanan percuma melalui Lifeline.

Tidak Perlu Komputer: Perpustakaan Awam

Perpustakaan awam adalah sumber yang kuat dan sering diabaikan. Perpustakaan awam tempatan anda mungkin menawarkan Wi-Fi awam percuma yang boleh anda gunakan selama yang anda mahukan bersama dengan tempat duduk yang selesa.

Perpustakaan umumnya menawarkan komputer yang boleh anda gunakan juga. Bergantung pada pustaka anda, mungkin ada batasan waktu penggunaan komputer sehingga semua orang yang ingin menggunakan komputer dapat melakukannya.

Perpustakaan tempatan anda mungkin juga menawarkan banyak lagi. Blu-Rays, DVD, CD, dan mungkin juga permainan video adalah perkara biasa. Banyak perpustakaan juga menawarkan akses percuma ke kursus dalam talian, surat khabar, perkhidmatan streaming video, eBuku, dan buku audio.

BERKAITAN: Bukan Hanya Buku: Semua Barangan Digital Percuma Perpustakaan Tempatan Anda Mungkin Menawarkan