Apa itu Xbox Live Gold, dan Adakah Ia Berharga?

Sekiranya anda mempunyai Xbox One atau Xbox 360, perkhidmatan Xbox Live Gold Microsoft diperlukan untuk bermain permainan berbilang pemain dalam talian. Langganan berharga $ 10 sebulan atau $ 60 setiap tahun. Xbox Live Gold juga merangkumi faedah tambahan, seperti permainan percuma setiap bulan dan potongan harga pada beberapa permainan digital.

Apa itu Xbox Live Gold?

Xbox Live Gold adalah perkhidmatan langganan permainan dalam talian Microsoft untuk Xbox One dan Xbox 360. Diperlukan untuk bermain permainan berbilang pemain dalam talian. Sama ada anda bermain permainan koperasi dengan rakan tunggal melalui Internet, atau anda bermain permainan berbilang pemain yang kompetitif dengan sekumpulan orang yang anda tidak kenal dalam talian, anda memerlukan Xbox Live Gold untuk melakukannya.

Microsoft juga telah menambahkan beberapa ciri tambahan pada perkhidmatan ini. Ahli Xbox Live Gold mendapat beberapa permainan percuma setiap bulan, dan mereka juga mendapat akses ke penjualan khusus ahli pada beberapa permainan digital.

Anda Memerlukan Xbox Live Gold Untuk Permainan Berbilang Pemain

Sekiranya anda ingin bermain berbilang pemain dalam talian di Xbox One atau Xbox 360, anda memerlukan Xbox Live Gold. Langganan anda juga membolehkan akses ke sistem pesta dan sembang suara. Sekiranya anda cuba menggunakan ciri mutiplayer dalam talian dalam permainan tanpa Xbox Live Gold, anda akan dihentikan dan diberitahu bahawa anda memerlukan Xbox Live Gold untuk meneruskan.

Perkhidmatan ini tidak diperlukan untuk bermain permainan pemain tunggal, dan tidak diperlukan semasa bermain permainan berbilang pemain di luar talian. Sebagai contoh, anda tidak perlu membayar apa-apa untuk bermain permainan skrin terpisah dengan dua orang di bilik yang sama pada konsol yang sama.

Xbox Live Gold juga tidak diperlukan jika anda ingin menonton Netflix dan Hulu, atau menggunakan aplikasi streaming media lain. Sebagai contoh, Dalam Xbox 360 hari — dan bahkan ketika Xbox One dilancarkan — anda perlu membayar yuran langganan Netflix dan yuran langganan Xbox Live Gold hanya untuk menonton Netflix di Xbox One anda, tetapi Microsoft mengubahnya. Xbox Live Gold kini hanya berguna untuk pemain.

Bagaimana "Permainan Dengan Emas" Berfungsi?

Setiap bulan, Microsoft menawarkan beberapa permainan percuma melalui perkhidmatan "Games With Gold". Walaupun permainan ini tersedia — sepanjang bulan atau hanya selama dua minggu, bergantung pada permainan — anda dapat memilih untuk “menebus” mereka melalui laman web atau di konsol Xbox anda. Anda kemudian boleh memuat turun - dan menyimpan - permainan secara percuma.

Sekiranya anda tidak menebus permainan dalam tempoh masa lapang, anda tidak akan mendapatkannya secara percuma. Ini bermakna anda tidak akan mendapat "Permainan Dengan Emas" sebelumnya secara percuma ketika anda melanggan. Ini juga bermaksud bahawa, jika anda tidak mengikuti tawaran permainan percuma, anda akan kehilangan beberapa permainan dan tidak akan mendapatkannya secara percuma. Walau bagaimanapun, orang yang telah lama menjadi ahli mungkin mempunyai perpustakaan yang penuh dengan ratusan permainan yang mereka dapat secara percuma, jika mereka rajin.

Di Xbox One, setelah menebus permainan percuma, anda boleh memuat turun dan memainkannya bila-bila masa yang anda mahu, selamanya — selagi anda mempunyai langganan aktif. Sekiranya langganan anda tamat, anda tidak akan dapat bermain permainan lagi. Sekiranya anda memulakan semula langganan anda, anda akan mendapat semula akses ke semua permainan yang anda telah menebus sebelumnya.

Di Xbox 360, setelah anda menebus permainan percuma, permainan anda adalah untuk dimainkan selamanya - walaupun langganan anda tamat.

BERKAITAN: Cara Bermain Permainan Xbox 360 di Xbox One Anda

Games With Gold merangkumi kedua-dua permainan Xbox One dan Xbox 360. Namun, Microsoft telah berjanji bahawa semua permainan Xbox 360 yang dikeluarkan melalui Games With Gold akan dapat dimainkan di Xbox One melalui keserasian ke belakang. Dengan kata lain, semua permainan Games With Gold akan berfungsi pada Xbox One.

Anda dapat melihat permainan terkini yang tersedia melalui Games With Gold di laman web Microsoft, dan senarai permainan yang sebelumnya telah diberikan oleh Microsoft di Wikipedia. Pada bulan Ogos 2017, anda akan melihat beberapa permainan indie untuk Xbox One dan permainan anggaran besar (pada masa itu) untuk Xbox 360. Microsoft juga telah memberikan beberapa permainan Xbox One besar awal, termasuk Watch Dogs dan Ryse: Anak Rom . Tetapi jangan berharap untuk melihat permainan blockbuster terbaru pada tarikh pelepasan mereka — mengharapkan permainan indie yang lebih kecil dan permainan anggaran besar yang lebih lama.

Bagaimana "Tawaran Dengan Emas" Berfungsi?

Sebagai tambahan kepada permainan percuma, Microsoft menawarkan pelbagai tawaran eksklusif untuk permainan Xbox One dan Xbox 360 digital kepada ahli. Anda boleh melihat tawaran semasa di laman web Deals With Gold dan di Store di Xbox anda. Tawaran ini berubah setiap minggu. Dan seperti permainan percuma, anda tidak akan melihat permainan nama besar terbaru di sini sebaik sahaja dilancarkan.

Sebaik sahaja anda membeli permainan, anda boleh memainkan semua yang anda suka, walaupun langganan anda berakhir.

Oleh itu, Adakah Ia Layak?

Secara keseluruhan, keuntungan besar untuk Xbox Live Gold adalah akses berbilang pemain. Xbox Live Gold sangat berbaloi jika anda mahu bermain permainan berbilang pemain di Xbox One anda. Ini sekarang sudah cukup standard. Sony PlayStation 4 memerlukan perkhidmatan PlayStation Plus yang serupa untuk berbilang pemain dalam talian, dan bahkan Nintendo akan segera mengenakan yuran langganan untuk ciri berbilang pemain dalam talian di Nintendo Switch. Setiap konsol permainan telah mula mengenakan bayaran untuk fitur ini, jadi satu-satunya cara untuk bermain permainan dalam talian secara percuma adalah beralih ke PC.

Ciri-ciri lain dirancang untuk menjadi bonus. Microsoft memang menawarkan beberapa permainan melalui Games With Gold, dan anda boleh mendapatkan akses ke aliran permainan yang berterusan untuk dimainkan jika anda sabar. Walau bagaimanapun, anda terhad kepada beberapa permainan yang dipilih oleh Microsoft untuk anda. Penjualan juga bagus, tetapi hanya jika anda akhirnya membeli permainan digital lama yang sedang dijual. Sekiranya anda terutamanya membeli permainan fizikal terpakai, permainan tersebut mungkin lebih murah daripada tawaran yang anda dapati melalui Games With Gold.

Awasi Percubaan Percuma

Sekiranya anda masih berada di pagar, Microsoft kadang-kadang menawarkan percubaan percuma Xbox Live Gold dengan konsol baru dan beberapa permainan. Anda mungkin melihat promosi "Cuba Emas Secara Percuma" untuk beberapa waktu Xbox Live Gold percuma di konsol anda, atau anda mungkin telah menerima kod prabayar yang boleh anda tukarkan untuk masa jejak yang digabungkan dengan permainan atau konsol. Walau bagaimanapun, tidak ada cara mudah untuk mendapatkan percubaan jika konsol anda tidak menawarkannya kepada anda dan anda tidak mempunyai kod prabayar. Anda perlu mendaftar untuk langganan berbayar.

Apabila dibeli dari Microsoft, Xbox Live Gold berharga $ 10 sebulan, $ 25 per tiga bulan ($ 8.33 sebulan), atau $ 60 per tahun ($ 5 sebulan). Sekiranya anda merancang untuk terus menggunakannya dalam jangka masa panjang, langganan tahunan adalah tawaran terbaik — walaupun anda tidak dapat membatalkannya dan mendapatkan wang anda semula sepanjang tahun yang anda bayar. Itulah tangkapan.

BERKAITAN: Apakah Pas Permainan Xbox, dan Adakah Ia Berharga?

Secara keseluruhan, Xbox Live Gold pastinya kelihatan seperti perkhidmatan yang lebih berharga daripada langganan Xbox Game Pass Microsoft yang berasingan, yang berharga $ 10 sebulan. Ia tidak menawarkan potongan untuk membeli lebih banyak masa, masih memerlukan langganan Xbox Live Gold berbayar untuk bermain permainan di luar talian, dan menawarkan akses ke perpustakaan permainan yang merangkumi banyak permainan yang sebelumnya ditawarkan secara percuma melalui Games for Gold pada masa lalu.