Windows 10 Tanpa Kekemasan: Windows 10 LTSB (Cabang Servis Jangka Panjang), Dijelaskan

Adakah anda tahu ada versi Windows 10 yang tidak mendapat kemas kini ciri besar, dan bahkan tidak mempunyai penyemak imbas Windows Store atau Microsoft Edge? Ia dinamakan Windows 10 LTSB, kependekan dari Cabang Servis Jangka Panjang.

LTSB Merupakan Cabang Windows 10 yang paling perlahan

BERKAITAN: Apa maksud "Menangguhkan Peningkatan" pada Windows 10?

Terdapat beberapa "cabang" Windows 10. Cabang yang paling tidak stabil adalah versi Insider Preview Windows 10. Sebilangan besar PC Windows berada di "Cabang Semasa", yang dianggap sebagai cabang stabil. Pengguna Windows 10 Professional mempunyai pilihan untuk "Menangguhkan Peningkatan", yang menempatkan mereka di "Cabang Semasa untuk Perniagaan". Cawangan ini hanya akan mendapat versi baru Windows 10, seperti Pratonton Ulang Tahun, beberapa bulan setelah mereka diuji di "Cabang Semasa". Ia seperti cawangan pengguna yang stabil - tetapi bergerak lebih perlahan.

Tetapi perniagaan tidak mahu semua PC mereka sentiasa mendapat kemas kini besar, walaupun mereka ditangguhkan beberapa bulan. Infrastruktur kritikal seperti ATM, peralatan perubatan, dan PC yang mengendalikan mesin di tingkat kilang tidak memerlukan ciri-ciri whizbang, mereka memerlukan kestabilan jangka panjang dan beberapa kemas kini yang berpotensi memecahkan sesuatu. PC yang mengendalikan peralatan perubatan di bilik hospital tidak memerlukan kemas kini Cortana baru. Itulah yang diharapkan oleh Windows 10 LTSB - "Cabang Servis Jangka Panjang", dan ia hanya tersedia untuk edisi Enterprise 10 Windows.

Walaupun ini adalah cabang Windows 10, anda hanya boleh mendapatkannya dengan memasang Windows dari media pemasangan Windows 10 LTSB. Anda boleh mendapatkan cawangan Windows yang lain hanya dengan menukar pilihan dalam Windows 10 itu sendiri, tetapi itu tidak berlaku di sini.

LTSB Mendapat Kemas Kini Keselamatan selama 10 Tahun, Tanpa Kemas Kini Ciri

Kerana versi LTSB direka untuk kestabilan, ia diperbaharui dengan cara yang sangat berbeza daripada versi Windows 10. Microsoft yang lain tidak akan pernah menerbitkan kemas kini ciri seperti Kemas kini Ulang Tahun atau Kemas kini November untuk Windows 10 LTSB. Mesin-mesin ini akan mendapat kemas kini keselamatan dan perbaikan bug melalui Kemas kini Windows, tetapi itu sahaja. Walaupun Microsoft mengeluarkan versi baru Windows 10 LTSB dengan ciri baru, anda harus memuat turun media pemasangan Windows 10 LTSB baru dan memasang atau menaik taraf dari media. Windows 10 LTSB tidak akan dikemas kini secara automatik dengan ciri baru.

Menurut dokumentasi rasmi, Microsoft biasanya akan melancarkan versi utama baru Windows 10 LTSB setiap dua hingga tiga tahun. Begitulah yang dikatakan oleh dokumentasi itu - versi Windows 10 LTSB terkini nampaknya berdasarkan Kemas kini Ulang Tahun, jadi Microsoft nampaknya masih mengubah rancangannya. Anda juga boleh memilih untuk melangkau pelepasan - setiap versi Windows 10 LTSB akan disokong dengan kemas kini keselamatan dan kestabilan selama sepuluh tahun, menurut Microsoft.

Dengan kata lain, seperti yang dinyatakan oleh dokumentasi Microsoft, "Model servis LTSB menghalang peranti LTSB Windows 10 Enterprise daripada menerima kemas kini ciri biasa dan hanya menyediakan kemas kini yang berkualiti untuk memastikan keselamatan peranti tetap terkini."

LTSB Tidak Termasuk Aplikasi Stor, Cortana, Edge, dan Lain-lain

Windows 10 LTSB menghilangkan banyak perkara baru di Windows 10. Ia tidak disertakan dengan penyemak imbas Windows Store, Cortana, atau Microsoft Edge. Ia juga menghilangkan aplikasi Microsoft lain seperti Kalendar, Kamera, Jam, Surat, Wang, Muzik, Berita, OneNote, Sukan, dan Cuaca.

Sebenarnya, menu Mula lalai pada Windows 10 LTSB bahkan tidak termasuk satu jubin. Anda tidak akan menemui mana-mana aplikasi Windows 10 baru yang terpasang, selain dari aplikasi Tetapan.

Microsoft Tidak Mahu Anda Menggunakan Windows 10 LTSB

Microsoft tidak mahu pengguna menggunakan Windows 10 LTSB pada PC tujuan umum. Seperti yang dinyatakan oleh Microsoft, “LTSB tidak dimaksudkan untuk digunakan pada kebanyakan atau semua PC dalam organisasi; ia hanya boleh digunakan untuk peranti khas. Sebagai garis panduan umum, PC yang dipasang Microsoft Office adalah peranti tujuan umum, biasanya digunakan oleh pekerja maklumat, dan oleh itu lebih sesuai untuk cawangan servis [Cawangan Semasa] atau [Cabang Semasa untuk Perniagaan]. "

LTSB hanya untuk peranti kritikal misi yang jarang berlaku. "Lebih penting lagi bahawa peranti ini dijaga sekuat dan sekuat mungkin daripada yang terkini dengan perubahan antara muka pengguna," jelas dokumentasi. Anda mungkin mahu PC desktop anda tetap stabil dan aman mungkin tanpa perubahan antara muka pengguna, tetapi Microsoft tidak mahu memberikan pengguna Windows 10 pilihan ini. Microsoft mahu PC anda sentiasa dikemas kini dengan ciri baru.

Ini Windows 10 Enterprise, dan Itu Memberi Anda Lebih Banyak Kawalan

BERKAITAN: 10 Ciri Hanya Terdapat di Windows 10 Enterprise (dan Pendidikan)

Oleh kerana Windows 10 LTSB hanya tersedia untuk edisi Enterprise Windows 10, anda juga mendapat semua ciri Enterprise sahaja yang tidak dapat anda dapatkan pada edisi Home dan Professional Windows 10.

Edisi Enterprise memberi anda lebih banyak kawalan terhadap data telemetri yang dihantar ke Microsoft dan ketika Windows Update memasang kemas kini. Ini juga membolehkan anda mengubah beberapa tetapan dasar kumpulan khas, yang membolehkan anda mematikan skrin kunci. Di luar konfigurasi, anda akan menemui ciri-ciri lain yang berguna seperti Windows To Go, yang membolehkan anda memasang Windows 10 pada pemacu USB dan membawanya bersama anda supaya anda dapat memasang pemasangan Windows anda sendiri di mana-mana PC yang anda temui.

Bagaimana saya boleh mendapatkannya?

Kedengarannya cukup bagus, bukan? Sayangnya, seperti yang kami katakan sebelumnya, Windows 10 LTSB hanya tersedia sebagai sebahagian daripada Windows 10 Enterprise. Dan Windows 10 Enterprise hanya tersedia untuk organisasi dengan perjanjian pelesenan volume, atau melalui program langganan $ 7 sebulan yang baru.

Secara rasmi, jika anda merupakan sebahagian daripada organisasi dengan program pelesenan volume, anda bebas memasang Windows 10 Enterprise LTSB dan bukannya Windows 10 Enterprise pada PC anda.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Slmgr untuk Mengubah, Membuang, atau Memperluas Lesen Windows Anda

Secara tidak rasmi, mana-mana pengguna Windows boleh mendapatkan Windows 10 LTSB jika mereka mahu. Microsoft menawarkan imej ISO dengan Windows 10 Enterprise LTSB sebagai sebahagian daripada program penilaian Perusahaan 90 hari. Anda boleh memuat turun fail ISO - pastikan untuk memilih "Windows 10 LTSB" dan bukannya "Windows 10" semasa memuat turun - dan pasangkannya pada PC anda sendiri. Ia akan berfungsi normal selama 90 hari, setelah itu ia akan mulai mengganggu anda untuk mengaktifkan Windows dan PC anda akan ditutup setiap jam, menurut Microsoft. Namun, Anda dapat menggunakan Slmgr untuk "mempersenjatai kembali" percubaan selama 90 hari lagi, dan menurut beberapa pengguna, ini dapat dilakukan hingga tiga kali, selama sembilan bulan.

Kemas kini: Versi sebelumnya dari artikel ini mengatakan bahawa anda boleh menggunakan Windows 10 LTSB setelah tempoh penilaian dengan hanya beberapa skrin nag. Ini tidak betul, dan kami mohon maaf atas kesalahan tersebut.

Windows 10 LTSB terdengar seperti apa yang diminta oleh pengguna Windows 10. Malangnya, tidak ada cara yang sah bagi rata-rata pengguna Windows untuk mendapatkannya. Itu tidak menghairankan – Microsoft tidak mahu perniagaan menggunakan Windows 10 LTSB untuk kebanyakan PC mereka. Oleh itu, ia mungkin tidak sesuai untuk dijadikan pemandu harian anda. Tetapi jangan ragu untuk mencubanya jika anda ingin tahu bagaimana Windows 10 akan kelihatan tanpa ciri-ciri ini.