Cara Menyembunyikan Status Aktif Anda di Facebook Messenger

Sekiranya anda menggunakan Facebook Messenger dengan alasan apa pun, semua rakan anda yang juga menggunakan perkhidmatan ini dapat memberitahu bila anda aktif. Ini menjadikannya sukar untuk mengabaikan orang yang sebenarnya tidak mahu anda ajak bicara. Nasib baik, ada cara mudah untuk menyembunyikan status aktif anda.

Lumpuhkan Status Aktif di Mudah Alih

Jika — seperti kebanyakan pengguna — anda menggunakan Messenger di telefon bimbit, mencari tempat untuk mematikan Status Aktif anda sedikit membingungkan kerana tersembunyi di tempat yang cukup pelik.

Catatan: Anda boleh mendapatkan tetapan ini di tempat yang sama di iOS dan Android, walaupun menu kelihatan sedikit berbeza. Saya menggunakan Android untuk arahan berikut, tetapi anda seharusnya dapat mengikuti iOS tanpa masalah.

Nyalakan aplikasi Messenger, dan kemudian ketik tab "Orang" - ini adalah yang kedua dari kiri.

Seterusnya, ketik tab "Aktif" di bahagian atas.

Ketuk togol di sebelah kanan nama anda untuk mematikan status aktif anda. Perhatikan bahawa berbuat demikian juga melumpuhkan kemampuan anda untuk melihat status aktif orang lain — saya rasa Facebook mahu jalan ini menjadi dua arah. Sekiranya anda berasa seronok, anda sudah selesai di sini.

Lumpuhkan Status Aktif di Messenger.com

Anda juga boleh mematikan status anda di bahagian depan web Messenger. Pergi ke Messenger.com, dan kemudian klik ikon gear kecil di sudut kiri atas.

Seterusnya, klik tetapan "Kenalan Aktif".

Luncurkan togol ke kedudukan mati. Sekali lagi, perhatikan bahawa mematikan status aktif anda juga bermaksud anda tidak akan dapat melihat status aktif orang lain.

Selamat menjalani kehidupan percuma.