OLED vs QLED, dan Banyak Lagi: TV Mana Yang Harus Anda Beli?

Ingin TV baru, tetapi bingung dengan rentetan akronim dan cinta pengeluar jargon? Salah satu keputusan terbesar yang harus anda buat ialah sama ada anda mahukan model diod pemancar cahaya tradisional (LED), atau satu set yang menampilkan teknologi diod pemancar cahaya organik (OLED) yang lebih baru.

Apakah Perbezaan Antara LED dan OLED?

OLED pada asasnya berbeza dengan teknologi LCD di kebanyakan TV dan monitor panel rata. Paparan OLED dipancarkan sendiri, yang bermaksud setiap piksel mampu menghasilkan cahaya sendiri. Ini membolehkan OLED "mematikan" piksel dan mencapai warna hitam yang sempurna.

Sebagai perbandingan, semua skrin LCD memerlukan lampu latar, dari model termurah hingga set titik kuantum mewah (QLED). Bagaimanapun, bagaimana lampu latar dilaksanakan sangat berbeza di seluruh julat harga.

QLED adalah istilah pemasaran, sedangkan diod pemancar cahaya organik (OLED) adalah teknologi paparan. QLED merujuk kepada filem titik kuantum yang digunakan oleh pengeluar untuk meningkatkan kecerahan dan pembiakan warna. Samsung mempelopori teknologi ini pada tahun 2013, tetapi segera mula melesenkannya kepada syarikat lain, seperti Sony dan TCL.

BERKAITAN: Apakah Perbezaan Antara TV QLED OLED dan Samsung?

OLED mempunyai warna hitam yang sempurna

Nisbah kontras adalah perbezaan antara putih terang dan hitam gelap yang dapat dihasilkan paparan. Ramai yang menganggap ini salah satu aspek kualiti gambar yang paling penting.

Oleh kerana paparan OLED dapat mematikan pikselnya sehingga tidak ada cahaya yang dihasilkan, mereka (secara teorinya) mempunyai nisbah kontras yang tidak terbatas. Ini juga menjadikannya sempurna untuk bilik pawagam gelap, di mana warna hitam gelap yang jauh lebih penting daripada gambar yang sangat terang.

Sayangnya, tidak ada teknologi yang sempurna. Paparan OLED sedikit merosot dalam prestasi hampir hitam (kelabu gelap), ketika piksel bergerak keluar dari keadaan "mati" mereka.

LCD tradisional yang diterangi LED memerlukan cahaya latar untuk bersinar melalui "tumpukan" lapisan untuk menghasilkan gambar. Oleh kerana lampu latar juga menyinari bahagian hitam pada skrin, warna hitam yang anda lihat tidak semestinya "benar" seperti pada OLED.

Walau bagaimanapun, pengeluar TV LED telah membuat kemajuan di kawasan ini sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Banyak yang sekarang menggunakan peredupan tempatan, yang membantu mereka mencapai warna hitam yang lebih baik daripada yang pernah mereka lakukan. Malangnya, teknologi ini juga tidak sempurna; kadangkala menimbulkan kesan "halo" di sekitar zona malap.

LED Lebih Cerah

Walaupun paparan OLED sangat sesuai untuk bilik gelap, mereka tidak mencapai tahap kecerahan yang sama dengan LCD tradisional. Ini disebabkan oleh sifat organik piksel, yang merosot dan redup dari masa ke masa. Untuk mengatasi penuaan pramatang, pengeluar harus menghadkan kecerahan piksel ini ke tahap yang wajar.

Ini tidak berlaku dengan LED, yang menggunakan sebatian sintetik yang merosot pada kadar yang jauh lebih perlahan. Hasilnya, paparan LED boleh menjadi lebih terang daripada OLED. Sekiranya anda menonton TV di bilik yang terang (seperti apartmen dengan tingkap dari lantai ke langit-langit), LED mungkin merupakan pilihan yang lebih baik.

Pengilang menggunakan pelbagai jenis helah untuk mengurangkan silau dan pantulan, tetapi tidak ada yang berfungsi dengan baik untuk meningkatkan kecerahan paparan. Paparan OLED dianggap "cukup terang" untuk kebanyakan orang, tetapi panel LED membawanya ke tahap yang baru.

Sekali lagi, jika anda menonton TV pada waktu malam atau di bilik yang gelap, ini tidak akan menjadi masalah bagi anda; walaupun harganya mungkin. Vizio P-Series Quantum X adalah kurang daripada separuh harga LG CX yang setanding dengan panel OLED, yang juga tidak semenarik.

OLED Adalah TV Canggih

Walaupun TV OLED lebih murah dihasilkan daripada sebelumnya, prosesnya masih lebih mahal daripada LCD. Itulah sebabnya panel OLED hadir dengan harga premium di luar pintu. Itulah sebabnya LG, Sony, Panasonic, dan sebagainya, melabelkannya sebagai model mewah mereka.

Secara amnya, kualiti gambar dianggap lebih baik pada OLED. Model LG dan Sony 2020 telah dipuji kerana ketepatan warna di luar kotak. Pada titik harga ini, anda mendapat TV mewah, dengan set kualiti yang berkualiti dan kaya.

Ini menjadikan hampir mustahil untuk mencari TV OLED "anggaran". LG Display adalah satu-satunya syarikat yang membuat panel ini dalam ukuran 48-, 55-, 65-, dan 77-inci. Panel 48 inci terikat dengan proses pengeluaran 77 inci, kerana ia dipotong dari "kaca ibu" yang sama.

Kerana LG tidak menjual terlalu banyak paparan 77 inci, model 48 inci yang lebih kecil (dan lebih murah) sangat sukar dicari.

Walaupun anda memilih panel yang lebih kecil untuk menjimatkan wang, anda masih perlu membayar pemproses gambar mewah. Sokongan untuk teknologi yang mungkin anda tidak perlukan atau inginkan — seperti NVIDIA G-Sync Dolby Vision dan Filmmaker Mode — juga termasuk dalam harga tersebut.

Sekiranya anda mahukan warna hitam yang sempurna, nisbah kontras yang tidak terhingga, dan masa tindak balas yang sangat baik dari panel OLED, bersiaplah untuk menggali lebih dalam dan menyeluruh.

Terdapat juga TV LCD kelas atas. QLED tingkat atas Samsung tidak mempunyai warna hitam dan "penampilan OLED". Walau bagaimanapun, mereka mempunyai peredupan tempatan yang lengkap, kecerahan luar biasa, pemproses gambar mewah, dan sokongan untuk Dolby Atmos dan HDR10 +, antara ciri unggulan lain.

BERKAITAN: Apakah Mod Pembuat Filem di TV, dan Mengapa Anda Menginginkannya?

Terdapat Lebih Banyak Model LED

Oleh kerana LCD yang menyala LED jauh lebih mudah dihasilkan, terdapat lebih banyak pilihan di pasaran. Sekali lagi, hanya LG Display yang membuat panel OLED. Mereka kemudian dibeli oleh bahagian pengguna LG, dan saingan seperti Sony, Panasonic, dan Vizio.

Walau bagaimanapun, semua syarikat ini (termasuk LG dengan barisan Nanocell baru-baru ini) juga menghasilkan TV LCD standard. Teknologi LCD juga jauh lebih mudah didekati oleh pengeluar anggaran, seperti TCL dan Hisense. Lebih mudah untuk menghasilkan TV yang hebat pada harga yang berpatutan apabila anda menggunakan teknologi paparan yang lebih tua.

TV murah tidak kelihatan separuh buruk pada tahun 2020. Anda boleh menemui teknologi kuantum-titik di TV bajet $ 600 yang kelihatan hebat. Dalam banyak kes, membelanjakan lebih banyak wang (atau bahkan dua kali ganda) pada model yang sedikit lebih baik tidak akan meningkatkan kualiti gambar - sebenarnya, ia boleh memberi kesan sebaliknya.

Ini kerana pemotongan TV bajet mempunyai banyak ciri yang tidak diinginkan atau diperlukan oleh kualiti gambar dan harga yang berpatutan. Anda mungkin tidak mahu pemproses gambar generasi seterusnya, suara Dolby Atmos, Dolby Vision HDR, atau port HDMI lebar jalur tinggi untuk permainan generasi seterusnya. Anda masih boleh mendapatkan TV yang layak untuk menonton berita atau sinetron sepanjang hari.

BERKAITAN: 6 Kesalahan yang Dilakukan Orang Semasa Membeli TV

Peredupan Setempat Array Penuh Boleh Membantu LED

TV dengan lampu LED mewah kini mempunyai peredupan tempatan yang lengkap (FALD) untuk membantu meningkatkan pembiakan hitam. Dengan membahagikan lampu latar LED menjadi zon peredupan yang berasingan, paparan dapat mematikan zon untuk menghasilkan warna hitam yang lebih dalam dan hampir sempurna. Semakin banyak zon ini yang anda miliki, semakin meyakinkan kesannya.

Teknologi ini membantu panel LCD kelas atas bersaing dengan OLED dalam keadaan lebih gelap, tetapi tidak sempurna. Oleh kerana zonnya agak besar berbanding dengan kawalan terhad dari panel pembebasan diri, adalah biasa untuk melihat kesan lingkaran di mana zon bermula dan berakhir.

Walaupun tidak sempurna, jumlah yang dapat anda simpan dengan memilih TV LED dengan FALD dan bukannya OLED mungkin menjadikan kekurangan lebih mudah ditelan. Sekiranya anda menonton TV di ruangan yang terang sepanjang masa, perbezaannya mungkin sukar dilihat.

Sekiranya anda menggunakan TV untuk permainan, anda boleh mengaktifkan mod Permainan. Sebilangan besar model merangkumi pilihan ini, yang secara automatik mematikan ciri luar. Ini mengelakkan elemen seperti melancarkan pergerakan menyebabkan masalah latensi atau ketinggalan.

Ini adalah kelebihan lain yang dimiliki OLED berbanding pendahulunya yang diterangi cahaya latar; kerana tidak ada lampu latar, tidak ada zona peredupan, dan oleh itu, tidak ada penalti prestasi untuk orang kulit hitam yang sempurna.

BERKAITAN: Apa Arti "Mod Permainan" Di TV Saya Atau Monitor?

OLED Boleh Dihabisi

Walaupun semua paparan mudah terbakar dalam tahap tertentu, OLED lebih sensitif daripada LCD. Ini disebabkan oleh sebatian organik yang membentuk setiap piksel. Ketika piksel habis, gambar dapat "terbakar" ke layar.

Ini juga dikenal sebagai "pengekalan gambar kekal." Ini sering disebabkan oleh memaparkan gambar statik di layar untuk jangka masa yang lama. Ini mungkin berupa logo saluran TV atau berita terkini, hingga papan skor di saluran sukan atau elemen UI dalam permainan video.

Burn-in OLED menjadi masalah kerana teknologi ini semakin matang. Penambahbaikan dalam pembuatan panel dan pampasan perisian telah membantu mengurangkan masalah ini. Secara kebetulan, ini adalah salah satu sebab panel OLED tidak begitu terang seperti LCD.

Dengan penggunaan yang berbeza-beza, OLED burn-in tidak mungkin menjadi masalah. Sekiranya anda tidak menonton saluran berita berjam-jam setiap hari atau bermain permainan yang sama selama berbulan-bulan, anda mungkin akan baik-baik saja.

Walau bagaimanapun, jika anda secara khusus mencari TV atas sebab-sebab di atas, atau digunakan sebagai monitor komputer (di mana bar tugas dan ikon kebanyakannya statik), OLED mungkin bukan pilihan terbaik.

Pertimbangkan Mini LED

Mini-LED adalah pilihan lain bagi mereka yang ditangguhkan oleh OLED. TCL adalah pengeluar pertama yang membawa teknologi ini ke televisyen pengguna, dan lebih banyak lagi diharapkan dapat mendarat pada tahun 2021. Pada hakikatnya, Mini-LED adalah versi yang lebih baik dari peredupan tempatan yang ada sekarang yang terdapat pada panel LCD tingkat atas.

Dengan menggunakan LED yang lebih kecil, mungkin terdapat kawalan yang lebih terperinci terhadap zon peredupan. Apabila zona peredupan semakin kecil, begitu juga kesan halo. Mini-LED adalah penghentian yang hebat antara lampu latar LED yang ada dan panel OLED.

Malangnya, satu-satunya pilihan anda untuk Mini-LED pada masa ini adalah TCL 8- dan 6-Series, yang mana satu pun daripadanya tidak terlalu mewah. Sekiranya anda mahukan ciri seperti HDMI 2.1 untuk permainan generasi seterusnya, anda mesti menunggu model masa depan.

BERKAITAN: Apa itu TV LED Mini, dan Mengapa Anda Menginginkannya?