Cara Bermain NES, SNES, dan Permainan Retro Kegemaran Anda di PC anda dengan Emulator

Anda telah melihatnya. Mungkin di atas kapal terbang, mungkin di rumah rakan, tetapi anda melihat orang bermain permainan Nintendo, Sega, atau PlayStation lama di komputer mereka. Namun, semasa anda mencari permainan tertentu di Steam, tidak ada yang muncul. Apakah sihir ini?

Apa yang anda lihat, kawan saya, disebut peniruan . Ini bukan perkara baru, tetapi anda tidak boleh merasa tidak enak kerana tidak tahu mengenainya. Ini bukan pengetahuan budaya arus perdana, dan boleh membingungkan pemula. Inilah cara peniruan berfungsi, dan cara memasangnya pada PC Windows anda.

Apa itu Emulator dan ROM?

Untuk memainkan permainan konsol sekolah lama di komputer anda, anda memerlukan dua perkara: emulator dan ROM.

  • An emulator adalah suatu perisian yang meniru perkakasan konsol lama-sekolah, memberi komputer anda dengan cara membuka dan menjalankan ini permainan klasik.
  • A ROM adalah salinan ripped kartrij permainan sebenar atau cakera semalam.

Jadi emulator adalah program yang anda jalankan, ROM adalah fail yang anda buka dengannya. Apabila anda melakukannya, komputer anda akan menjalankan permainan sekolah lama itu.

Dari mana emulator berasal? Secara amnya, ia dibina oleh peminat. Kadang-kadang ia adalah peminat obsesif tunggal pada konsol tertentu, dan kadang-kadang ia adalah komuniti sumber terbuka. Walau bagaimanapun, dalam hampir semua kes, emulator ini diedarkan secara percuma dalam talian. Pembangun bekerja keras untuk menjadikan emulator mereka seakurat mungkin, yang bermaksud pengalaman bermain permainan terasa seperti bermain di sistem asal mungkin. Terdapat beberapa emulator di luar sana untuk setiap sistem permainan retro yang dapat anda bayangkan.

Dari mana ROM datang? Sekiranya permainan dilengkapi dengan DVD, seperti PlayStation 2 atau Nintendo Wii, anda boleh merobek permainan sendiri menggunakan pemacu DVD standard untuk membuat fail ISO. Untuk konsol berasaskan kartrij lama, bahagian perkakasan perkakasan khas memungkinkan untuk menyalin permainan ke komputer anda. Secara teori, anda boleh mengisi koleksi dengan cara ini. Pada dasarnya tidak ada yang melakukan ini, bagaimanapun, dan sebaliknya memuat turun ROM dari banyak koleksi laman web yang, untuk alasan undang-undang, kami tidak akan menghubungkannya. Anda mesti memikirkan cara mendapatkan ROM sendiri.

Adakah memuat turun ROM adalah sah? Kami sebenarnya bercakap dengan peguam mengenai perkara ini. Secara amnya, memuat turun ROM untuk permainan yang tidak anda miliki tidak sah - seperti memuat turun filem cetak rompak tidak sah. Walau bagaimanapun, memuat turun ROM untuk permainan yang anda miliki adalah hipotetis - sekurang-kurangnya bercakap secara sah. Tetapi sebenarnya tidak ada kes di sini. Apa yang jelas adalah bahawa ia adalah menyalahi undang-undang untuk laman web untuk menjadi ROM persembahan kepada awam untuk muat turun, yang adalah mengapa laman-laman tersebut sering ditutup.

Emulator Permulaan Terbaik untuk Pengguna Windows

Sekarang anda memahami apa itu tiruan, sudah tiba masanya untuk memulakan penyediaan konsol! Tetapi perisian apa yang hendak digunakan?

Penyediaan emulator terbaik mutlak, menurut pendapat kami, adalah program yang dipanggil RetroArch. RetroArch menggabungkan emulator untuk setiap sistem retro yang anda bayangkan, dan memberi anda GUI langsing yang indah untuk melayari permainan anda.

Kelemahannya: agak sukar untuk disiapkan, terutama untuk pemula. Jangan panik, kerana kami mempunyai panduan lengkap untuk menyiapkan RetroArch dan garis besar ciri canggih RetroArch. Ikuti tutorial tersebut dan anda akan mempunyai persediaan emulasi yang terbaik dalam masa yang singkat. (Anda mungkin juga melihat rangkaian forum ini, yang mempunyai tetapan yang disyorkan untuk NES dan SNES di RetroArch.)

BERKAITAN: Cara Menyiapkan RetroArch, Emulator Permainan Retro Ultimate All-In-One

Setelah itu, RetroArch mungkin berlebihan untuk anda, terutamanya jika anda hanya mementingkan satu sistem atau permainan. Sekiranya anda ingin memulakan dengan sesuatu yang sedikit lebih sederhana, berikut adalah senarai ringkas emulator kegemaran kami yang senang digunakan untuk semua konsol utama sejak akhir 1980-an:

  • NES (Nintendo Entertainment System): Nestopia mudah digunakan dan kegemaran anda akan berjalan lancar dalam masa yang singkat.
  • SNES (Super Nintendo Entertainment System): Snes9x ringkas dan tepat, dan harus berjalan dengan baik pada kebanyakan sistem. Perlu diingatkan bahawa terdapat perdebatan berat mengenai emulator SNES mana yang terbaik - tetapi bagi pemula, Snes9x akan menjadi yang paling mesra.
  • N64 : Project64 mudah digunakan, bergantung pada permainan yang ingin anda mainkan, walaupun hingga hari ini emulasi Nintendo 64 penuh dengan gangguan tanpa mengira emulator mana yang anda gunakan. Senarai permainan yang serasi ini dapat membantu anda mencari tetapan dan plugin yang tepat untuk permainan yang ingin anda mainkan (walaupun setelah anda menyesuaikan tetapan Project64, ini boleh menjadi sangat rumit)
  • Sega Genesis / CD / 32X, dan lain-lain : Kega Fusion menjalankan semua kegemaran Genesis anda, dan semua permainan Sega CD dan 32X yang tidak pernah anda mainkan semasa kecil kerana ayah anda tidak mahu mengeluarkan wang untuk periferal yang dia tidak faham . Ia juga menjalankan permainan Game Gear juga.
  • Game Boy : VBA-M menjalankan permainan Game Boy, Game Boy Color, dan Game Boy Advanced, semuanya di satu tempat. Ia mudah digunakan dan cukup tepat.
  • Nintendo DS : DeSmuME mungkin merupakan pertaruhan terbaik anda, walaupun pada ketika ini peniruan Nintendo DS boleh menjadi suram walaupun dalam keadaan terbaik. Alat kawalan sentuh dikendalikan dengan tetikus.
  • PlayStation : PCSX-Reloaded adalah emulator PlayStation yang dijaga dengan baik. Sekiranya anda mempunyai pemacu CD, ia dapat menjalankan permainan secara langsung dari sana, walaupun permainan yang dirobek biasanya dimuat lebih cepat. Meniru permainan PlayStation sangat mengganggu, kerana setiap permainan memerlukan pengaturan tetapan agar dapat berjalan dengan baik. Berikut adalah senarai permainan yang serasi dan tetapan apa yang perlu anda ubah untuk menjalankannya.
  • PlayStation 2 : PCSX2 menyokong sejumlah permainan PlayStation 2 yang mengejutkan, tetapi juga agak mengganggu untuk dikonfigurasi. Ini mungkin bukan untuk pemula. Berikut adalah senarai permainan yang serasi dan tetapan apa yang perlu anda ubah untuk menjalankannya.

Adakah ini emulator terbaik untuk platform tertentu? Tidak, terutama kerana tidak ada perkara seperti itu (di luar RetroArch, yang menggabungkan kod dari semua emulator ini dan banyak lagi). Tetapi jika anda baru menggunakan cara meniru, semuanya relatif mudah digunakan, yang penting bagi pemula. Beri mereka peluang, kemudian cari alternatif jika anda tidak berpuas hati.

Sekiranya anda pengguna Mac, anda mungkin ingin mencuba OpenEmu. Ia menyokong banyak sistem yang berbeza dan sebenarnya sangat mudah digunakan.

Cara Menggunakan Emulator untuk Bermain Permainan

Setiap emulator yang digariskan di atas sedikit berbeza, tetapi melayani satu fungsi asas: mereka membiarkan anda memuatkan ROM. Berikut adalah lawatan ringkas bagaimana emulator berfungsi, dengan menggunakan Snes9X sebagai contoh.

Emulator biasanya tidak dilengkapi dengan pemasang, seperti yang dilakukan oleh perisian Windows lain. Sebaliknya, program ini mudah alih, datang dalam folder dengan semua yang mereka perlukan untuk dijalankan. Anda boleh meletakkan folder di mana sahaja anda mahu. Inilah rupa Snes9X semasa anda memuat turun dan membuka zipnya:

Nyalakan emulator dengan mengklik dua kali fail EXE di Windows, dan anda akan melihat tetingkap kosong. Inilah Snes9X:

Klik Fail> Buka dan anda boleh mencari fail ROM anda. Buka dan ia akan mula berjalan dengan serta-merta.

Anda boleh mula bermain dengan segera. Pada kebanyakan emulator, Alt + Enter akan menukar mod skrin penuh di Windows. Anda dapat menyesuaikan kunci yang digunakan untuk mengendalikan permainan, umumnya di bawah bahagian "Input" menu.

Anda bahkan boleh memasangkan gamepad dan mengkonfigurasinya, jika ada. Gamepad USB SNES ini murah dan hebat.

Dari sana, anda seharusnya dapat bermain permainan anda tanpa terlalu banyak tweak (bergantung pada emulator anda). Tetapi ini hanyalah permulaan. Selami tetapan emulator tertentu dan anda akan dapat mengawal semua jenis perkara, dari framerate hingga kualiti suara hingga perkara seperti skema warna dan penapis.

Terdapat terlalu banyak variasi antara emulator yang berbeza bagi saya untuk merangkumi semua itu dalam gambaran keseluruhan yang luas ini, tetapi terdapat banyak forum, panduan, dan wiki di luar sana untuk membantu anda sekiranya anda mencari di Google. Tetapi setelah anda sampai ke tahap tweak, kami sarankan untuk memeriksa RetroArch, kerana ini adalah persediaan keseluruhan yang terbaik. Mungkin memerlukan sedikit lebih banyak kerja, tetapi jauh lebih baik daripada mempelajari 10+ sistem yang berbeza setelah anda mengikuti asasnya.

Kredit Gambar: Hades2k / Flickr