8 Cara Memperibadikan Akaun Discord Anda

Discord adalah perkhidmatan ruang sembang permainan paling popular di internet. Berikut adalah beberapa cara untuk menyesuaikan akaun anda untuk menjadikan pengalaman anda lebih baik.

Nama pengguna dan nama panggilan pelayan

Semasa pertama kali mendaftar Discord, anda diminta membuat nama pengguna. Walau bagaimanapun, anda boleh menukar nama pengguna anda pada bila-bila masa selepas pendaftaran.

Untuk menukar nama pengguna anda, klik ikon roda gigi di sebelah nama dan gambar profil anda untuk mengakses menu Tetapan.

Di bawah Tetapan Pengguna> Akaun Saya, klik "Edit" dan anda akan diminta memasukkan nama pengguna baru anda.

Anda juga boleh mengedit nama panggilan anda pada setiap pelayan yang menjadi sebahagian daripada anda. Pergi ke salah satu pelayan yang menjadi milik anda, dan klik anak panah ke bawah di sebelah nama pelayan di kiri atas. Pilih "Ubah Nama Panggilan" untuk menetapkan nama paparan tersuai anda.

Nama panggilan ini akan menjadi bagaimana ahli lain melihat anda untuk pelayan tersebut.

Ketepikan Avatar

Untuk menetapkan avatar anda pada Discord, kembali ke "Akaun Saya", dan klik bulatan dengan gambar profil semasa anda.

Anda kemudian akan diminta untuk memilih fail pada peranti anda ;. Seterusnya, anda akan memotongnya dengan pratonton untuk melihat seperti apa di dalam bulatan. Pelanggan Discord Nitro boleh menetapkan avatar mereka sebagai GIF animasi dan bukannya gambar statik.

Integrasi Discord

Anda boleh menghubungkan pelbagai akaun yang ada di laman web dan perkhidmatan ke akaun Discord anda. Setiap aplikasi akan memberi anda integrasi unik pada akaun anda. Contohnya, menghubungkan akaun Steam, Xbox, atau Battle.net anda akan membolehkan anda memaparkan permainan apa yang sedang anda mainkan setiap kali melihat kad profil anda.

Anda juga boleh memautkan akaun anda pada perkhidmatan streaming seperti Twitch dan YouTube, sehingga orang tahu kapan anda melakukan live streaming di Twitch, atau di akaun Spotify anda untuk menunjukkan apa yang sedang anda mainkan.

Untuk mengatur integrasi, pergi ke Tetapan Pengguna> Sambungan, dan klik ikon untuk aplikasi yang ingin anda sambungkan. Anda kemudian boleh menyesuaikan setiap integrasi secara individu.

Tag Nombor Tersuai

Setiap nama pengguna Discord mempunyai nombor empat digit pada akhir, yang membolehkan beberapa orang memegang nama pengguna yang sama. Sekiranya anda menggunakan akaun percuma, tidak ada cara untuk menyesuaikannya.

Namun, jika anda menggunakan Discord Nitro, pergi ke tab "Akaun Saya" dan klik "Edit". Anda akan dapat menetapkan tanda nombor tersuai di sini, selagi belum diambil.

BERKAITAN: Apakah Discord Nitro, dan Adakah Perlu Dibayar?

Antaramuka Discord

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda sesuaikan dengan UI Discord. Untuk melihatnya, pergi ke Tetapan Aplikasi> Penampilan.

Dari sini, anda boleh memilih antara dua tema: terang dan gelap. Anda juga boleh mengubah cara mesej ditampilkan. Cozy menjadikan mesej lebih tersebar, sementara padat meletakkan semua teks berdekatan dan menyembunyikan avatar.

Anda juga mempunyai beberapa pilihan aksesibilitas, seperti mengubah skala ukuran font dan ukuran jarak antara mesej.

Segala penyesuaian yang anda buat pada antarmuka akan berlaku di semua aplikasi tempat anda masuk, baik itu mudah alih, desktop, atau aplikasi web.

Tetapan Teks dan Imej

Anda juga dapat menyesuaikan cara teks dan gambar muncul dalam sembang dengan pergi ke Tetapan Aplikasi> Teks & Gambar.

Berikut adalah beberapa perubahan yang dapat anda lakukan pada cara jenis kandungan tertentu ditampilkan:

  • Paparkan Imej, Video, dan Lolcats:  Ini membolehkan anda menetapkan sama ada gambar dan video ditunjukkan dalam suapan mesej atau tidak.
  • Pratonton Pautan:  Ini membolehkan anda menentukan apakah pautan dalam mesej mempunyai pratonton pautan yang sesuai.
  • Emoji:  Ini membolehkan keterlihatan reaksi emoji terhadap mesej, dan sama ada anda dapat melihat emoji animasi atau tidak.

Tetapan Pemberitahuan Umum

Secara lalai, anda akan menerima pemberitahuan di semua pelayan yang menjadi milik anda semasa anda menggunakan telefon bimbit. Sebaliknya, pemberitahuan desktop dilumpuhkan.

Di bawah Tetapan Aplikasi> Pemberitahuan, anda dapat mengaktifkan Pemberitahuan Desktop dan mematikan pemberitahuan mudah alih semasa anda menggunakan komputer. Anda juga mempunyai pilihan untuk mematikan kesan bunyi Discord, seperti untuk mesej baru, ahli baru dalam sembang suara, dan banyak lagi.

Tetapan Pemberitahuan Pelayan

Setiap pelayan mempunyai tetapan pemberitahuannya sendiri. Pergi ke pelayan yang dikehendaki, dan klik pada anak panah di sebelah nama pelayan. Dari sini, pergi ke Tetapan Pemberitahuan.

Terdapat tiga pilihan untuk tetapan pemberitahuan:

  • Semua Mesej:  Anda akan menerima pemberitahuan setiap kali mesej baru dihantar di pelayan. Ini sesuai untuk pelayan peribadi kecil dengan hanya sebilangan kecil ahli. Pilihan ini tidak tersedia untuk pelayan awam yang besar dengan beribu-ribu ahli.
  • Hanya @ sebutan Anda akan menerima pemberitahuan setiap kali mesej dihantar yang secara langsung menyebut nama pengguna anda.
  • Catatan:  Anda tidak akan menerima pemberitahuan dari pelayan ini.

Anda boleh mematikan pelayan sementara dengan mengklik butang "Bisukan".

Selain itu, anda boleh menetapkan pemberitahuan setiap saluran di pelayan. Cukup klik kanan pada pelayan dan klik "Tetapan Pemberitahuan." Sekiranya ada saluran tertentu yang ingin anda ikuti, pilih "Semua Mesej".

BERKAITAN: Cara Bergabung dengan Discord Server