Adakah Windows ReadyBoost Layak Digunakan?

Sambungkan tongkat USB ke komputer Windows - walaupun pada Windows 8 - dan Windows akan bertanya sama ada anda ingin mempercepat sistem anda menggunakan ReadyBoost. Tetapi apa sebenarnya ReadyBoost, dan adakah ia akan mempercepat komputer anda?

ReadyBoost diperkenalkan di Windows Vista, di mana ia adalah ciri yang sangat dipromosikan. Malangnya, ReadyBoost bukan peluru perak yang akan menjadikan komputer anda lebih cepat, walaupun mungkin berguna dalam keadaan tertentu.

Bagaimana ReadyBoost Berfungsi

ReadyBoost berfungsi bersama dengan SuperFetch. SuperFetch, juga diperkenalkan di Windows Vista, memantau program yang anda gunakan di komputer anda dan memuatkan fail dan perpustakaan aplikasi mereka ke dalam memori (RAM) komputer anda terlebih dahulu. Apabila anda melancarkan aplikasi, aplikasi akan dimulakan lebih cepat - komputer anda membaca failnya dari memori, yang lebih cepat, bukan dari cakera, yang lebih perlahan. RAM kosong tidak ada gunanya, jadi menggunakannya sebagai cache untuk aplikasi yang sering diakses dapat meningkatkan daya tindak balas komputer anda.

SuperFetch biasanya menggunakan memori komputer anda - ia menyimpan fail ini dalam RAM anda. Walau bagaimanapun, SuperFetch juga dapat berfungsi dengan tongkat USB - itu ReadyBoost dalam tindakan. Apabila anda menyambungkan pemacu USB ke komputer anda dan mengaktifkan ReadyBoost, Windows akan menyimpan data SuperFetch pada pemacu USB anda, membebaskan memori sistem. Lebih cepat membaca pelbagai fail kecil dari tongkat USB anda daripada membacanya dari cakera keras anda, jadi ini secara teorinya dapat meningkatkan prestasi sistem anda.

Mengapa ReadyBoost Mungkin Tidak Berguna Untuk Anda

Setakat ini, sangat bagus - tetapi ada tangkapan: Storan USB lebih perlahan daripada RAM. Lebih baik menyimpan data SuperFetch dalam RAM komputer anda daripada pada stik USB. Oleh itu, ReadyBoost hanya membantu jika komputer anda tidak mempunyai RAM yang mencukupi. Sekiranya anda mempunyai RAM lebih dari cukup, ReadyBoost tidak akan dapat membantu.

ReadyBoost sangat sesuai untuk komputer dengan jumlah RAM yang sedikit. Semasa Windows Vista dilancarkan, Anandtech menanda aras ReadyBoost, dan hasil penanda aras mereka memberi maklumat. Dalam kombinasi dengan 512 MB RAM (jumlah RAM yang sangat kecil - komputer baru hari ini umumnya mengandungi beberapa gigabait), ReadyBoost menawarkan beberapa prestasi yang lebih baik. Namun, menambahkan RAM tambahan sentiasa meningkatkan prestasi berbanding menggunakan ReadyBoost.

jika komputer anda tertekan untuk RAM, lebih baik anda menambahkan lebih banyak RAM daripada menggunakan ReadyBoost.

Kredit Imej: Glenn Batuyong di Shutterstock

Apabila ReadyBoost Layak Digunakan

Dengan itu, ReadyBoost mungkin masih berguna sekiranya komputer anda sekarang mempunyai sejumlah kecil RAM (512 MB, atau mungkin juga 1 GB) dan anda tidak mahu menambahkan RAM tambahan untuk beberapa sebab - mungkin anda hanya mempunyai USB tambahan tongkat terbaring.

Sekiranya anda memilih untuk menggunakan ReadyBoost, ingatlah bahawa kelajuan pemacu USB anda juga menentukan seberapa banyak prestasi yang akan anda perolehi. Sekiranya anda mempunyai stik USB lama yang perlahan, anda mungkin tidak akan melihat peningkatan prestasi yang ketara, walaupun dengan sedikit RAM. Windows tidak akan membenarkan ReadyBoost digunakan pada pemacu denyar USB yang perlahan, tetapi beberapa pemacu lebih pantas daripada yang lain.

Kredit Imej: Windell Oskay di Flickr

Ringkasnya, ReadyBoost mungkin tidak akan meningkatkan prestasi komputer anda. Sekiranya anda mempunyai jumlah RAM yang sangat kecil (512 MB atau lebih) dan pemacu USB yang sangat pantas, anda mungkin akan melihat peningkatan prestasi - tetapi ia tidak dijamin dalam keadaan ini.