Cara Menghantar GIF di WhatsApp

Walaupun memerlukan beberapa tahun, WhatsApp kini membolehkan pengguna mencari dan menghantar GIF dari dalam aplikasi. Inilah caranya untuk melakukannya.

Buka sembang WhatsApp anda dengan orang yang ingin anda kirimkan GIF, dan ketuk ikon + di kiri bawah. Seterusnya, pilih Perpustakaan Foto & Video.

Sekiranya GIF yang ingin anda hantar sudah disimpan di telefon anda, anda boleh memilihnya dari sini dan melangkau langkah seterusnya. Anda juga boleh mengubah video yang ingin anda hantar ke GIF. Pilih video yang ingin anda hantar dari telefon anda dan kemudian, di editor, ketik suis biru di sudut kanan atas.

 

Sekiranya anda ingin mencari GIF di internet, ketik butang GIF di kiri bawah.

WhatsApp menggunakan papan kekunci Tenor GIF sebagai sumbernya, jadi ada berjuta-juta pilihan. Gunakan bar carian di bahagian atas untuk memasukkan emosi, rancangan TV, atau istilah lain yang ingin anda gunakan.

Pilih GIF yang ingin anda hantar dan ia akan dibuka di editor. Dengan alat di bahagian atas, anda boleh memotong, memotong, menambah emoji, menambah teks, atau melukis bahagian atas GIF. Anda juga boleh menambah kapsyen.

Setelah selesai, ketik ikon Kirim untuk menghantar GIF kepada rakan anda.

Sekiranya seseorang menghantar GIF kepada anda, atau anda sangat menyukai yang baru anda kirimkan, anda juga boleh menyimpannya untuk kemudian. Ketik dan tahan GIF mana pun di WhatsApp dan ketik ikon Bintang. Sekarang akan muncul di tab Berbintang ketika anda mencari GIF.

Walaupun format gambarnya sangat mengerikan, GIF telah mengambil alih dunia kerana mereka sangat senang digunakan. WhatsApp akhirnya jatuh ke bawah ejaan mereka juga.