Apakah Fail CBR dan CBZ, dan Mengapa Fail Digunakan untuk Komik?

Sekiranya anda melakukan pencarian komik digital secara dalam talian, anda pasti menemui banyak fail dengan sambungan fail .CBR dan .CBZ. Mari lihat format komik di mana-mana, mengapa ia sangat popular dan bagaimana anda boleh membacanya.

Arkib Khas untuk Cerita Khas

Oleh kerana kita bercakap mengenai jenis fail dan bukan cerita yang terdapat di dalamnya, berikut adalah peringatan spoiler: fail .CBZ dan .CBR hanyalah fail .ZIP dan .RAR dengan peluasannya diubah. Itu sahaja, bukan satu rahsia rahsia yang berlaku di bawah tudung sama sekali: hanya arkib fail dengan gambar di dalamnya.

Tetapi mengapa menamakan semula format fail yang dapat digunakan dengan sempurna dan berusia puluhan tahun?

Idea untuk menggunakan pelanjutan khas untuk buku komik dipopularkan pada tahun 1990-an oleh David Ayton, pencipta CDisplay aplikasi perisian percuma yang sangat popular. Programnya membezakan dirinya dari penonton gambar yang lebih umum pada masa itu dengan memfokuskan diri dengan mudah memaparkan halaman komik dan halaman manga dengan bersih dan berurutan, ciri penting untuk membaca cerita berdasarkan gambar.

Dengan mengemas buku-buku komik dengan peluasan khas ini, Ayton dan semua orang yang mengejarnya menyelesaikan dua perkara. Perubahan pelanjutan tidak hanya menjadikan fail itu jelas buku komik, tetapi juga membuka jalan bagi aplikasi berpusatkan buku komik seperti CDisplay untuk membuat perkaitan fail dengan format. Dengan cara itu, apabila anda mengklik dua kali pada salah satu fail, mereka tidak akan membuka aplikasi arkib yang dibuatnya, tetapi pada penonton komik yang dirancang untuk membacanya. Tweak sederhana itu benar-benar mengubah cara kita membaca komik di komputer dan peranti kita.

Cara Membuat atau Mengedit Fail CBR dan CBZ

Walaupun CBR dan CBZ adalah yang paling popular (yang menggambarkan populariti umum format fail RAR dan ZIP), anda juga jarang menemui fail arkib berkaitan berikut. Komik dengan pelanjutan .CB7 adalah fail .7z, .CBA adalah fail .ACE, dan .CBT adalah fail .TAR. Fail di dalam arkib pada amnya adalah gambar dalam format JPEG atau PNG dan, kadangkala, format yang lebih jarang digunakan seperti GIF, BMP, atau TIFF.

Kerana arkib buku komik hanya dinamakan semula jenis fail arkib, anda boleh menggunakan alat arkib yang dapat menangani format yang mendasari untuk memanipulasinya. Ini bermakna anda boleh mengambil fail buku komik — katakanlah Komik Super Hebat # 1.cbz — klik kanan, pilih Buka Dengan, dan buka dengan aplikasi yang mengendalikan fail .ZIP.

Beberapa aplikasi, seperti alat arkib 7-Zip yang popular, menyedari bahawa fail .CBZ hanyalah fail .ZIP dan anda bahkan tidak perlu menamakannya semula, sementara aplikasi lain menghendaki anda menamakannya dari .CBZ ke .ZIP atau .CBR hingga .RAR terlebih dahulu.

Walau bagaimanapun, fail akan dibuka seperti bekas arkib lama dan anda boleh mengeluarkan kandungannya, menamakan semula, memanipulasinya, dan bahkan memasukkan lebih banyak fail.

BERKAITAN: Cara Membaca Komik Web Luar Talian dalam Pembaca Buku Komik

Dengan itu anda boleh mengubah fail buku komik dengan mudah dengan gambar apa sahaja yang anda mahukan, atau membuat komik anda sendiri. Katakan, sebagai contoh, anda menjumpai komik terbitan web yang anda sukai atau seorang artis yang menerbitkan satu halaman komik mereka setiap beberapa minggu di blog peribadi. Anda boleh mengambil gambar tersebut dan membuat fail .CBZ agar mudah dibaca di PC atau tablet anda.

Kami menggariskan prosesnya secara terperinci dalam panduan kami untuk membaca komik dalam talian di luar talian, tetapi prosesnya sangat mudah. Anda hanya menyimpan gambar, pastikan ia diberi nombor secara berurutan, masukkannya dalam arkib .ZIP, dan kemudian simpan arkib dengan peluasan diubah menjadi .CBZ.

BERKAITAN: Cara Mengganti Nama Batch Banyak Fail di Windows

Bahagian yang paling berat dari keseluruhan proses adalah penomboran, tetapi walaupun itu dapat dilakukan secara automatik. Anda boleh menggunakan tipuan mudah di Windows untuk menamakan semula fail anda secara besar-besaran atau, jika anda mahukan kawalan gigi halus yang serius terhadap proses tersebut, anda boleh menggunakan aplikasi penamaan semula khusus seperti Utiliti Penamaan Semula Pukal. Piawai emas untuk penomboran, dengan cara ini, adalah menggunakan angka sifar untuk menghitung fail anda untuk memastikan fail berfungsi dengan baik di seluruh aplikasi dan sistem operasi — jadi jika terdapat 100 halaman dalam komik, jangan gunakan GreatWebComic1.jpg ke GreatWebComic100. jpg, gunakan GreatWebComic001.jpg ke GreatWebComic100.jpg. Jika tidak, pembaca komik anda mungkin akan memerintahkannya dengan tidak betul.

Aplikasi Terbaik untuk Menyimpan, Menyusun, dan Membaca Perpustakaan Buku Komik Anda

CDisplay masih ada untuk Windows, dan pembaca ringan yang hebat untuk fail CBR dan CBZ. Tetapi anda juga boleh memilih alat pengurusan yang lebih mirip perpustakaan seperti ComicRack yang popular. Salah satu pembaca yang paling popular untuk macOS adalah SimpleComic, penonton yang selesa dan senang dengan kesederhanaan CDisplay. Pengguna Linux semestinya melihat MComix, sebuah projek yang sudah lama berjalan dan dibangunkan berdasarkan aplikasi yang kuat, tetapi tidak lagi dalam pembangunan, aplikasi pembaca komik Comix.

Tablet dan komik kelihatan seperti sahabat biasa, dan terdapat juga banyak pembaca komik mudah alih yang hebat. Pengguna Android boleh mendapatkan salinan Astonishing Comic Reader percuma, atau aplikasi pendamping ComicRack yang sangat popular untuk Android — versi percuma adalah pembaca mandiri yang hebat, sementara versi premium $ 8 diselaraskan dengan ComicRack pada Windows.

Anda juga dapat mencari versi iOS dari Comic Rack yang merangkumi pilihan premium dengan penyegerakan. Sekiranya anda bukan pengguna ComicRack, Comic Zeal ($ 5) adalah produk premium lain yang dilengkapi dengan ciri-ciri tetapi bahkan pilihan percuma seperti ComicFlow masih menawarkan pengalaman pengguna yang digilap.

Dengan pemahaman yang lebih baik mengenai bagaimana format fail buku komik berfungsi, anda berada dalam kedudukan yang lebih baik untuk memperbaiki masalah semasa timbul, bekerjasama dengan fail apabila diperlukan, dan nikmati dengan pembaca pilihan anda.