Cara Beralih Antara Desktop Maya dengan Cepat di Windows 10

Desktop maya adalah cara yang berguna untuk menyulap banyak ruang kerja di Windows 10. Terdapat beberapa cara untuk menukar antara desktop maya dengan cepat, termasuk beberapa pintasan papan kekunci yang kurang dikenali — kami akan membahas semuanya di bawah.

Pintasan Papan Kekunci untuk Beralih Antara Desktop Maya

Untuk beralih antara desktop maya dengan cepat di Windows 10 dengan jalan pintas papan kekunci, tekan Windows + Ctrl + Panah Kiri untuk beralih ke desktop dengan nombor yang lebih rendah atau Windows + Ctrl + Panah Kanan untuk yang bernombor lebih tinggi. Sekiranya terdapat desktop maya dalam "arah" di mana anda tentukan dengan kekunci anak panah, ruang kerja akan beralih ke arahnya dengan serta-merta.

Untuk melihat desktop maya yang tersedia dengan pantas, tekan Windows + Tab. Anda kemudian akan melihat skrin yang disebut "Task View", yang menyenaraikan desktop maya yang tersedia dengan gambar kecil masing-masing.

Untuk menggunakan papan kekunci anda untuk beralih antara desktop maya di layar ini, tekan Tab sehingga salah satu gambar kecil di baris atas disorot. Kemudian, navigasi di antara mereka dengan menekan kekunci anak panah, diikuti dengan Enter. Task View akan ditutup, dan anda akan melihat desktop yang anda pilih.

Sekiranya anda ingin menambahkan desktop maya baru melalui papan kekunci, tekan Windows + Ctrl + D, atau tekan Windows + Tab untuk membuka Paparan Tugas sekali lagi. Dengan menggunakan Tab dan kekunci anak panah, pilih "Desktop Baru," dan kemudian tekan Enter.

Desktop maya baru akan muncul. Setelah selesai menguruskan desktop, pilih salah satu dan tekan Enter, atau tekan Escape untuk kembali ke desktop anda.

Menggunakan Bar Tugas untuk Beralih Antara Desktop Maya

Sekiranya anda ingin beralih antara desktop maya dengan cepat melalui bar tugas, klik butang Tugas Tugas, atau tekan Windows + Tab.

Seterusnya, klik atau ketuk desktop yang ingin anda beralih.

Sekiranya anda tidak melihat butang Task View pada taskbar, klik kanan bar tugas, dan kemudian klik "Show Task View Button"; sekarang semestinya terdapat tanda semak di sebelahnya.

Setelah dapat dilihat, anda boleh mengklik "Task View" pada bila-bila masa untuk menguruskan desktop maya anda, yang pasti sangat berguna!

Jalan pintas Padat untuk Beralih Antara Desktop Maya

Secara lalai, Windows 10 menyimpan beberapa isyarat pad sentuh empat jari untuk beralih antara desktop maya. Untuk menggunakannya, letakkan empat jari pada pad jejak anda pada masa yang sama dan leret ke arah tertentu. Inilah yang mereka lakukan:

  • Leret empat jari ke atas: Buka Paparan Tugas (sama seperti menekan Windows + Tab).
  • Leret empat jari ke kiri: Beralih ke desktop maya dengan nombor yang lebih rendah.
  • Leret empat jari ke kanan: Beralih ke desktop maya dengan nombor yang lebih tinggi.
  • Leret empat jari ke bawah: Tunjukkan desktop semasa.

Sekiranya gerak isyarat ini tidak berfungsi, anda mungkin mematikannya dalam Tetapan. Untuk mengaktifkannya, klik pada butang Windows pada bar tugas dan kemudian pilih ikon Gear untuk membuka menu "Tetapan". Seterusnya, arahkan ke Peranti> Pad Sentuh. Tatal ke bawah sehingga anda melihat pilihan untuk "Gerakan Empat Jari".

Dalam menu lungsur "Swipes", pilih "Tukar desktop dan tunjukkan desktop."

Sebagai alternatif, anda juga dapat menetapkan fungsi ini pada gerakan tiga jari pada layar tetapan Touchpad yang sama.

Selepas itu, tutup tetingkap Tetapan. Sekiranya peranti anda menyokong isyarat pad jejak berbilang sentuhan, kini anda boleh menggunakan isyarat leret ini untuk mengawal desktop maya.