Cara Menukar Tetapan Bahasa Anda di Facebook

Sekiranya anda ingin meningkatkan kemahiran berbahasa anda melalui latihan yang mendalam atau menambahkan bahasa tambahan ke Facebook, platform media sosial menyediakan tetapan bahasa dan wilayah mendalam yang dapat diakses dengan hanya beberapa klik.

Cara Memilih Bahasa Lalai Facebook

Untuk membuka menu Tetapan Bahasa dan Wilayah, arahkan ke laman web Facebook desktop dan kemudian klik anak panah ke bawah di kanan atas skrin. Dalam menu lungsur ini, pilih "Tetapan" atau "Tetapan & Privasi."

Di bar sisi di sebelah kiri, pilih "Bahasa dan Wilayah." Sekiranya anda menggunakan reka bentuk semula Facebook, klik pilihan "Privasi" dari menu pop-up. Untuk menukar bahasa antara muka Facebook untuk akaun anda, klik butang "Edit" di sebelah kanan pilihan "Bahasa Facebook".

Klik menu lungsur pertama, dan pilih bahasa yang ingin anda gunakan untuk semua butang, tajuk, menu, dll. Facebook. Sekiranya anda memilih bahasa yang belum sepenuhnya dilaksanakan di semua aplikasi Facebook, menu lungsur kedua akan muncul.

Dengan menggunakan menu ini, anda boleh memilih bahasa sekunder yang akan digunakan Facebook jika pilihan pertama anda tidak tersedia. Setelah selesai, pilih "Simpan Perubahan."

Ingat bahawa ini hanya akan mengubah bahasa antara muka Facebook dan tidak mengubah bahasa siaran yang anda lihat.

Selain itu, jika anda ingin mengubah format tarikh, waktu, nombor, dan suhu lalai yang digunakan antara muka Facebook, anda boleh mengklik butang "Edit" yang sesuai di sebelah salah satu pilihan di bawah "Format Wilayah."

BERKAITAN: Cara Menghantar ke Facebook dalam Pelbagai Bahasa

Cara Menukar Tetapan Terjemahan di Facebook

Facebook secara automatik menerjemahkan bahasa beberapa catatan untuk anda. Secara lalai, akaun berbahasa Inggeris akan melihat catatannya diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris. Anda boleh menukar bahasa ini dan juga menghalang Facebook daripada menterjemahkan catatan bahasa yang dipilih secara automatik.

Anda boleh mengedit tetapan ini dengan menavigasi ke tab "Bahasa dan Wilayah" dari halaman Tetapan Facebook anda. Untuk menukar bahasa Facebook secara automatik menerjemahkan catatan, klik butang "Edit" pertama di bawah "Catatan Dari Rakan Dan Halaman."

Untuk mengelakkan Facebook menerjemahkan catatan dan halaman bahasa tertentu, pilih butang "Edit" kedua. Ketik bahasa yang anda tidak mahukan pilihan untuk menerjemahkan dan kemudian klik butang "Simpan Perubahan" setelah anda selesai.

Terakhir, anda boleh mengklik butang "Edit" ketiga di bawah "Posting From Friends And Pages" untuk mengelakkan Facebook menerjemahkan secara automatik posting dari bahasa tertentu. Seperti di atas, ketik bahasa apa pun dan klik "Simpan Perubahan."

Ciri-ciri ini dapat membantu mempermudah melayari catatan dan halaman Facebook bagi mereka yang bertutur dalam pelbagai bahasa. Juga bagus untuk mengetahui cara mengembalikan tetapan bahasa secara visual jika anda tidak dapat menuturkan bahasa yang anda atau orang lain telah ubah profil anda.