Apakah Masa Tindak Balas Monitor, dan Mengapa Pentingnya?

Semasa anda membeli monitor baru, anda akan dibanjiri dengan banyak spesifikasi teknikal. Walaupun perkara seperti ukuran dan resolusi skrin cukup jelas, ada satu lagi faktor penting yang tidak: masa tindak balas. Inilah cara ia berfungsi.

Masa respons adalah masa yang diperlukan monitor anda untuk beralih dari satu warna ke warna yang lain. Biasanya, ini diukur dari perubahan dari hitam ke putih ke hitam lagi, dari segi milisaat. Masa tindak balas LCD tipikal adalah di bawah sepuluh milisaat (10 ms), dengan sebahagiannya sepantas satu milisaat.

Kaedah tepat untuk mengukur statistik ini tidak dipersetujui: sebilangan pengeluar menyatakannya dari segi panel LCD menjadi hitam ke putih, atau hitam ke putih menjadi hitam, atau lebih biasa "kelabu ke kelabu." Ini bermaksud melalui spektrum penuh yang sama, tetapi bermula dan berakhir pada nilai kelabu yang lebih halus dan sukar. Dalam semua kes, masa tindak balas yang lebih rendah lebih baik, kerana mereka mengurangkan masalah gambar seperti kabur atau "hantu".

Masa respons tidak boleh dikelirukan dengan kadar penyegaran monitor. Kedengarannya serupa, tetapi kadar penyegaran adalah berapa kali skrin memaparkan gambar baru setiap saat, dinyatakan dalam Hertz. Sebilangan besar monitor menggunakan kadar penyegaran 60 Hertz, walaupun ada yang lebih tinggi — dan yang lebih tinggi lebih baik. Sebaliknya, untuk masa tindak balas lebih rendah adalah lebih baik.

Mengapa Anda Mahukan Masa Respons yang Rendah?

Sebilangan besar pengguna komputer bahkan tidak menyedari masa tindak balas untuk monitor atau skrin mereka, kerana kebanyakan masa itu tidak menjadi masalah. Untuk melayari web, menulis e-mel atau dokumen Word, atau mengedit foto, kelewatan antara warna skrin anda berubah begitu cepat sehingga anda tidak akan menyedarinya. Malah video, di monitor komputer dan televisyen moden, biasanya tidak mempunyai kelewatan yang cukup ketara untuk diperhatikan oleh penonton.

Pengecualian adalah permainan. Bagi pemain, setiap milisaat penting - perbezaan antara menang dan kalah pertandingan bertarung, melakukan tembakan sniper jarak jauh, atau bahkan mendapatkan garis sempurna dalam permainan perlumbaan memang boleh menjadi satu milisaat. Oleh itu, bagi pemain yang mencari kelebihan daya saing yang mungkin, kadar penyegaran rendah antara 1 hingga 5 milisaat bernilai perbelanjaan monitor yang lebih mahal dan berfokus pada permainan.

Jenis Monitor Apa Yang Paling Cepat?

Untuk komputer riba atau telefon anda, biasanya anda tidak mempunyai pilihan untuk masa respons rendah di layar, walaupun ada pengecualian. Tetapi jika anda membeli monitor baru untuk desktop permainan anda, anda memerlukan panel terpantas yang anda mampu.

Pada masa penulisan, terdapat tiga jenis panel LCD yang merangkumi 99% monitor yang dijual sekarang.

  • Panel skrin TN (Twisted Nematic) : Murah, tetapi umumnya mempunyai julat warna yang buruk. Ini adalah antara yang terpantas di pasaran dari segi masa tindak balas, dan monitor permainan sering memilih panel TN yang kurang berwarna untuk lebih cepat.
  • Panel skrin IPS (In-Plane Switching) : Lebih mahal dan dengan warna yang lebih tepat, monitor IPS dihargai oleh pereka grafik, jurugambar, editor video, dan sesiapa sahaja yang penting warna tepat. Mereka mempunyai masa tindak balas yang lebih tinggi daripada panel TN, jadi jarang dipasarkan sebagai monitor "permainan".
  • Panel skrin VA (Vertical Alignment) : Reka bentuk yang lebih baru yang cuba memasangkan masa tindak balas cepat TN dan warna IPS yang lebih tepat dan jelas. Ini adalah jalan tengah, tetapi banyak monitor permainan kini dibuat dengan panel VA yang mempunyai kadar penyegaran serendah satu milisaat.

Sekiranya anda mahukan monitor yang dapat mengikuti permainan tercepat, dapatkan satu dengan panel skrin TN atau VA. Monitor permainan IPS ada, tetapi jarang dan mahal, dan masih tidak secepat alternatif. Anda biasanya dapat mencari jenis panel dalam spesifikasi monitor di senarai dalam talian, atau di kotak di kedai runcit.

Apakah Kelemahan Masa Respons Cepat?

Untuk mengurangkan masa tindak balas, monitor permainan sering mengabaikan pemprosesan gambar yang lebih kompleks yang masuk di antara isyarat dari komputer. Ini termasuk bahagian pembetulan warna monitor itu sendiri, kecerahan yang ditingkatkan, penapis cahaya biru penglihatan mata, dan ciri serupa. Sekiranya anda memilih monitor permainan dan menetapkannya ke masa tindak balas secepat mungkin, anda mungkin akan melihat kecerahan dan warna yang lebih suram.

Sekiranya Anda Membeli Monitor Dengan Waktu Respons yang Rendah?

Adakah ia berbaloi? Untuk banyak permainan, tidak juga. Sekiranya anda bermain dalam mod pemain tunggal dan satu-satunya musuh yang harus anda hadapi ialah komputer, gambar kabur atau hantu sesekali mungkin tidak sepadan dengan kesan estetik yang anda ambil untuk membeli monitor permainan dan menetapkannya ke mod terpantas . Lebih banyak permainan kasual seperti Minecraft tidak mendapat keuntungan daripada kelewatan gambar yang terlalu rendah, walaupun dimainkan dalam talian.

Bercakap mengenai dalam talian: jika sambungan ke permainan berbilang pemain anda lemah, maka masa yang diperlukan komputer anda untuk menghantar maklumat ke pelayan permainan dan mendapatkan maklumat kembali mungkin jauh lebih tinggi daripada masa respons anda. Walaupun pada monitor "lambat" dengan masa tindak balas 10 ms, jika permainan anda mempunyai ping 100 ms ke pelayan (sepersepuluh sesaat), masalah kelewatan gambar tidak akan menjadi faktor penentu kemenangan anda .

Tetapi jika anda mempunyai sambungan internet yang pantas, dan anda sering bermain permainan berbilang pemain dengan pantas seperti Fortnight , Overwatch , Rocket League , atau Street Fighter , anda pasti mahu setiap milisaat terakhir yang anda dapat di sisi anda. Hal yang sama berlaku untuk konsol permainan dan televisyen (kebanyakannya mempunyai "mod permainan" yang menurunkan waktu respons) dan tetap berlaku jika anda memasang konsol ke monitor komputer anda.