Apakah Perbezaan Antara Xbox One, Xbox One S, dan Xbox One X?

Terdapat lebih daripada satu Xbox One. Microsoft telah melancarkan Xbox One S, Xbox One yang direka semula dengan beberapa peningkatan. Microsoft juga melancarkan peningkatan besar bernama Xbox One X, yang dirilis pada 7 November 2017 dan diberi nama kode "Project Scorpio".

Semua model Xbox One akan memainkan permainan Xbox One yang sama (dan juga permainan Xbox 360!). Walau bagaimanapun, model yang lebih baru boleh memainkan permainan yang sama dengan grafik yang lebih terperinci dan bingkai gambar yang lebih lancar. Berikut adalah perbezaan utama.

Xbox One (Dikeluarkan 22 November 2013)

Anda mungkin sudah biasa dengan Xbox One yang asal. Konsol itu sendiri adalah kotak gaya VCR yang besar dan hitam. Semua pakej Xbox One pada asalnya termasuk Kinect, penyelesaian Microsoft untuk pengecaman suara, penjejakan gerakan, dan kawalan kotak kabel anda atau perkhidmatan TV lain dengan IR blaster bersepadu.

Xbox One dilancarkan seminggu selepas PlayStation 4, dan kedua konsol langsung bersaing satu sama lain. Xbox One sedikit lebih perlahan dan $ 100 lebih mahal daripada PS4 (tidak terima kasih kepada ciri TV dan Kinect). Hasilnya, Sony mendahului penjualan.

BERKAITAN: Sekiranya Anda Membeli Kinect Untuk Xbox One Anda? Apa Yang Ia Lakukan?

Microsoft telah menukar gear sejak itu. Microsoft membuang Kinect dari kebanyakan kumpulan Xbox One dan sepadan dengan harga PlayStation 4. Sebenarnya, Microsoft telah meninggalkan Kinect. Anda masih boleh membeli Kinect dengan harga sekitar $ 100 dan menyambungkannya ke Xbox One selepas itu, jika anda mahu, tetapi jangan berharap untuk melihat permainan baru yang membolehkan Kinect dalam masa terdekat.

Kinect suatu hari juga akan hilang sebagai tambahan selepas pasaran. Microsoft telah menghentikan pembuatannya.

Xbox One S (Dikeluarkan 2 Ogos 2016)

Xbox One S adalah Xbox One yang diperkemas dan lebih pantas dengan beberapa peningkatan lain. Harganya sekitar $ 299, hampir sama dengan harga Xbox One yang asal sekarang, walaupun Microsoft kadang-kadang memotong harganya. Sebagai contoh, Microsoft memotong harga sebanyak $ 50 semasa Xbox One X diumumkan.

Di mana Xbox One yang asli berwarna hitam, Xbox One S berwarna putih. Konsol itu sendiri kira-kira 40% lebih kecil daripada Xbox One, dan ia tidak mempunyai kekuatan besar Xbox One. Konsol telah direka semula dengan cara yang kecil dan pintar. Kini terdapat port USB di bahagian depan konsol dan bukannya di sisi, sebagai contoh, menjadikannya lebih mudah untuk memasang stik USB. Anda juga boleh meletakkan Xbox One S secara menegak, jika anda mahu.

Kinect tidak beraksi di sini. Tiada model kapal Xbox One S dengan Kinect. Xbox One S tidak mempunyai port Kinect khusus di bahagian belakang konsol, seperti Xbox One yang asli. Sekiranya anda membeli Kinect dan ingin menggunakannya dengan Xbox One S, anda perlu mendapatkan penyesuai Kinect-to-USB dari Microsoft.

Pengawal baru yang digabungkan dengan Xbox One S berwarna putih juga. Ia merangkumi beberapa peningkatan kecil, seperti punggung bertekstur untuk cengkaman yang lebih mudah. Kini menyokong Bluetooth, yang bermaksud anda boleh menyambungkannya terus ke PC Windows tanpa membeli penyesuai USB Tanpa Wayar Xbox. Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan mana-mana model pengawal Xbox One dengan mana-mana konsol Xbox One.

BERKAITAN: HDR Format Wars: Apakah Perbezaan Antara HDR10 dan Dolby Vision?

Di bawah penutup, peningkatan baru yang besar adalah sokongan untuk resolusi 4K dan warna HDR. Anda hanya dapat melihat peningkatan 4K jika anda mempunyai TV 4K, dan anda hanya akan mendapat kandungan HDR jika anda mempunyai TV 4K yang menyokong HDR-10. Anda tidak akan melihat perbezaan sebaliknya. Sekiranya anda mempunyai TV yang hanya menyokong Dolby Vision HDR dan bukannya HDR-10 HDR, anda tidak akan dapat melihat kandungan HDR. Salahkan pengeluar TV anda kerana tidak menyokong kedua-duanya.

Xbox One S sebenarnya tidak cukup kuat untuk permainan 4K, sayangnya, jadi permainan masih akan dimainkan dalam resolusi normalnya. Sokongan 4K terutamanya untuk filem dan rancangan TV dari cakera Blu-ray Netflix atau 4K Ultra HD.

Walaupun permainan tidak dapat memanfaatkan 4K, mereka dapat menggunakan HDR ketika berjalan di Xbox One S. Ini memerlukan pembangun permainan untuk membolehkan sokongan untuk HDR. Beberapa pembangun permainan telah kembali dan menambahkan ciri ini ke permainan Xbox One mereka yang sudah ada dengan tambalan, tetapi tidak semua pemaju mempunyai.

Secara teknikal, Xbox One S sedikit lebih hebat daripada Xbox One yang asal. Unit pemproses grafik (GPU) berjalan sekitar 7.1% lebih pantas. Microsoft mengatakan bahawa pengujian dalamannya menunjukkan bahawa ini mungkin menghasilkan peningkatan kecil pada beberapa permainan, dan Eurogamer mendapati bahawa itu benar. Ini bukan alasan besar untuk menaik taraf, dan anda mungkin tidak menyedari perbezaan dalam banyak permainan.

Secara keseluruhan, Xbox One S adalah konsol yang direka semula dan diperkemas dengan sokongan untuk 4K dan HDR di televisyen moden. Ia sebenarnya tidak dapat bermain permainan dalam 4K, tetapi ini adalah penghentian yang baik sehingga Microsoft melepaskan konsol yang boleh. Memandangkan harganya sama dengan Xbox One, ia pasti pilihan yang lebih baik daripada yang asli.

Xbox One X (Dilancarkan 7 November 2017)

Microsoft melancarkan Xbox One X, peningkatan besar ke Xbox One, pada 7 November 2017. Konsol ini dikenali sebagai "Project Scorpio" selama masa pengembangannya, dan Microsoft menggelarnya sebagai "konsol paling kuat di dunia". Ini jauh lebih cepat daripada Xbox One yang asli, dan menjanjikan sokongan untuk permainan 4K yang sebenarnya, dengan kandungan yang diberikan dalam 4K dan bukannya hanya ditingkatkan. Ia juga akan menyertakan pemacu Blu-ray Ultra HD sehingga anda dapat menonton cakera Blu-ray 4K.

Xbox One X berharga $ 499. Itu lebih daripada Xbox One S, tetapi Xbox One S tidak ke mana-mana.

Walaupun ini adalah peningkatan besar, ini bukan generasi konsol baru. Xbox One X tidak akan mempunyai permainan eksklusif. Anda boleh terus bermain permainan Xbox One pada Xbox One dan Xbox One S yang asli, walaupun Xbox One X akan dapat memainkan beberapa permainan pada resolusi yang lebih tinggi dan dengan perincian grafik yang lebih tinggi. Permainan lain hanya akan menawarkan bingkai gambar yang lebih lancar dan masa muat yang lebih pantas. Microsoft mengiklankan "6 teraflops" kekuatan pemprosesan, peningkatan empat setengah kali berbanding Xbox One semasa dan lebih banyak daripada 4.2 teraflops PlayStation 4 Pro.

Pemproses grafik Xbox One X berjalan pada 1172MHz, peningkatan berbanding 853MHz Xbox One yang asal. Ia termasuk ruang simpanan dalaman 1 TB, sedangkan Xbox One S bermula pada 500 GB. Walaupun sekuat tenaga, ini adalah "Xbox terkecil yang pernah ada". Ia lebih ringkas daripada Xbox One S, dan berwarna hitam dan bukannya putih. Seperti Xbox One S, Xbox One X tidak termasuk port Kinect khusus.

Perkakasan pantas ini akan menjadi satu-satunya Xbox One yang cukup kuat untuk menjalankan "VR kesetiaan tinggi". Jadi, secara teknikal, permainan realiti maya akan eksklusif untuk Xbox One X kerana mereka tidak dapat dijalankan pada perkakasan Xbox One yang lain. Xbox One X belum menyokong set kepala VR mana pun, tetapi Microsoft mendorong ekosistem baru "Mixed Reality" set kepala untuk Windows 10 yang akhirnya mungkin tiba di Xbox One.

Ini adalah jawapan Microsoft untuk PlayStation 4 Pro Sony, konsol PlayStation 4 yang lebih kuat yang boleh bermain permainan dalam 4K (dan dikeluarkan pada 10 November 2016). Walau bagaimanapun, PS4 Pro berharga $ 399. Microsoft melancarkan Sony dan kini mempunyai perkakasan konsol yang paling kuat, walaupun dilancarkan hampir setahun setelah PS4 Plus dan akan dikenakan biaya tambahan $ 100.

Apa arti kekuatan ini untuk permainan anda bergantung pada permainan yang anda jalankan, kerana beberapa permainan dapat menawarkan resolusi 4K sementara yang lain dapat menawarkan prestasi yang lebih cepat pada resolusi yang lebih rendah. Itu bergantung pada permainan dan apa yang telah dilakukan oleh pembangun untuk memanfaatkan perkakasan tersebut. Sekiranya anda ingin tahu bagaimana permainan tertentu kelihatan atau bermain lebih baik di Xbox One X, cari perbandingan untuk permainan tersebut dalam talian.

Xbox Mana Yang Perlu Anda Beli?

Sekiranya anda ingin membeli Xbox One hari ini, anda mungkin harus melewatkan Xbox One yang asal. Xbox One S harganya hampir sama dengan Xbox One yang asal, dan lebih baru dan lebih baik. Walau bagaimanapun, anda mungkin mendapati model lama Xbox One berharga lebih murah, terutamanya jika anda ingin membeli terpakai atau diperbaharui. Xbox One yang asli kemungkinan akan hilang dari rak kedai suatu hari nanti.

Sekiranya anda sudah mempunyai Xbox One, Xbox One S bukanlah peningkatan yang besar. Walaupun ini adalah peningkatan, semua yang anda perlukan adalah sokongan untuk menonton video 4K dan melihat kandungan HDR dalam permainan — jika anda mempunyai TV moden yang menyokong ciri dan permainan ini yang menyokong HDR.

Xbox One X menawarkan lebih banyak kekuatan. Itu sesuatu yang perlu ditimbang ketika mempertimbangkan keputusan pembelian anda. Adakah anda ingin membayar $ 200 tambahan untuk grafik dan prestasi yang lebih lancar? Ini adalah jenis keputusan yang selalu dibuat oleh pemain PC, tetapi sekarang pemain konsol dapat membuat keputusan yang sama.

Sekiranya anda tidak mahu membayar tambahan untuk konsol yang lebih hebat kerana anda senang bermain permainan yang sama pada tetapan terperinci yang lebih rendah, Xbox One S masih merupakan pilihan yang bagus. Ia masih dapat memainkan permainan yang dikeluarkan selepas Xbox One X, jadi anda tidak akan membeli konsol yang akan mati. Xbox One S dan Xbox One X akan terus wujud bersama-sama. Permainan akan kelihatan lebih baik di Xbox One X, tetapi anda akan mendapat peningkatan paling banyak pada TV 4K. Microsoft memang menjanjikan bahawa Xbox One X "akan menjadikan perpustakaan anda yang ada lebih baik" walaupun pada TV 1080p, jadi anda akan melihat peningkatan di mana-mana TV.

Kredit Gambar: Microsoft