Sekiranya Anda Mematikan, Tidur, atau Hibernasi Laptop Anda?

Komputer boleh tidur, hibernasi, mematikan, atau, dalam beberapa kes, menggunakan tidur hibrid. Ketahui perbezaannya dan tentukan apa yang sesuai untuk komputer riba anda.

PC yang dimatikan hampir tidak menggunakan kuasa, tetapi anda harus melalui permulaan penuh semasa anda ingin menggunakannya. PC yang sedang tidur menggunakan tenaga yang cukup untuk mengaktifkan ingatannya dan hidup kembali seketika, menjadikannya baik apabila anda tidak menggunakan PC untuk jangka pendek. PC hibernasi menyimpan keadaan ingatannya ke cakera keras dan pada dasarnya dimatikan. Permulaan sedikit lebih pantas daripada memulakan dari pemadaman penuh dan penggunaan kuasa lebih rendah daripada ketika tidur.

Sebilangan orang membiarkan komputer mereka beroperasi 24/7, sementara yang lain mematikan komputer ketika mereka melangkah pergi. Komputer riba memerlukan anda sedar akan kebiasaan anda - terutamanya ketika menggunakan bateri.

Setiap pilihan mempunyai kelebihan dan kekurangannya, jadi mari kita melihatnya dengan lebih mendalam.

Shut Down vs Sleep vs. Hibernate

BERKAITAN: Apakah Perbezaan Antara Tidur dan Hibernate di Windows?

Masing-masing dari empat keadaan mematikan nampaknya mematikan komputer anda, tetapi semuanya berfungsi berbeza.

  • Shut Down : Ini adalah keadaan mati yang biasa kita ketahui. Semasa anda mematikan PC anda, semua program terbuka anda ditutup dan PC mematikan sistem operasi anda. PC yang dimatikan hampir tidak menggunakan kuasa. Walau bagaimanapun, apabila anda ingin menggunakan PC anda lagi, anda harus menghidupkannya dan menjalani proses boot-up yang biasa, menunggu perkakasan anda memulakan dan memulakan program dimuat. Bergantung pada sistem anda, ini memerlukan masa dari beberapa saat hingga beberapa minit.
  • Tidur : Dalam mod tidur, PC memasuki keadaan kuasa rendah. Keadaan PC disimpan dalam memori, tetapi bahagian PC yang lain dimatikan dan tidak akan menggunakan kuasa. Apabila anda menghidupkan PC, komputer akan hidup kembali dengan cepat — anda tidak perlu menunggu untuk boot. Segala-galanya akan berada tepat di sebelah kiri anda, termasuk menjalankan aplikasi dan membuka dokumen.
  • Hibernate : PC anda menyimpan keadaan semasa ke cakera keras anda, pada dasarnya membuang isi memori ke fail. Semasa anda boot PC, ia memuatkan keadaan sebelumnya dari cakera keras anda kembali ke memori. Ini membolehkan anda menyimpan keadaan komputer anda, termasuk semua program dan data terbuka anda, dan kembali menggunakannya kemudian. Memerlukan waktu lebih lama untuk menyambung semula dari hibernate daripada tidur, tetapi hibernate menggunakan tenaga yang jauh lebih sedikit daripada tidur. Komputer yang melakukan hibernasi menggunakan kuasa yang sama dengan komputer yang dimatikan.
  • Hibrid:  Mod hibrid benar-benar ditujukan untuk PC desktop dan harus dilumpuhkan secara lalai untuk kebanyakan komputer riba. Namun, anda mungkin menemui pilihan pada satu ketika. Hibrid adalah seperti gabungan antara tidur dan hibernate. Seperti hibernate, ia menyimpan keadaan memori anda ke cakera keras. Seperti tidur, ia juga menyimpan sedikit daya ke memori sehingga anda dapat menghidupkan komputer dengan serta-merta. Ideanya ialah pada dasarnya anda dapat meletakkan PC anda dalam mod tidur, tetapi tetap dilindungi sekiranya PC anda kehilangan kuasa semasa tidur.

Sebab komputer riba tidak terganggu dengan mod hibrid adalah kerana mereka mempunyai bateri. Sekiranya komputer anda tidur dan bateri menjadi lemah, PC secara automatik akan memasuki mod hibernate untuk menyelamatkan keadaan anda.

Bila Dimatikan, Tidur, dan Hibernate

Orang yang berbeza memperlakukan komputer mereka secara berbeza. Sebilangan orang selalu mematikan komputer mereka dan tidak pernah memanfaatkan kemudahan tidur dan keadaan hibernasi, sementara sebilangan orang menjalankan komputer mereka 24/7.

  • Bila Tidur : Tidur sangat berguna jika anda menjauhkan diri dari komputer riba untuk sedikit masa. Anda boleh mematikan PC untuk menjimatkan elektrik dan kuasa bateri. Apabila anda perlu menggunakan PC anda semula, anda boleh menyambung semula dari tempat anda berhenti hanya dalam beberapa saat. Komputer anda akan sentiasa siap digunakan apabila anda memerlukannya. Tidur tidak begitu baik jika anda merancang untuk menjauhkan diri dari PC untuk jangka masa yang panjang, kerana bateri akhirnya akan habis.
  • Bila Hibernate : Hibernate menjimatkan lebih banyak tenaga daripada tidur. Sekiranya anda tidak akan menggunakan PC anda untuk sementara waktu — katakan, jika anda akan tidur malam - anda mungkin mahu hibernasi komputer anda untuk menjimatkan elektrik dan tenaga bateri. Hibernate lebih lambat untuk disambung daripada tidur. Sekiranya anda melakukan hibernasi atau mematikan PC anda setiap kali anda menjauhinya sepanjang hari, anda mungkin membuang banyak masa untuk menunggu.

BERKAITAN: PSA: Jangan Matikan Komputer Anda, Cukup Gunakan Tidur (atau Hibernasi)

  • Bila Dimatikan : Sebilangan besar komputer akan menyambung semula dari hibernasi lebih cepat daripada keadaan mati sepenuhnya, jadi anda mungkin lebih baik hibernasi komputer riba daripada mematikannya. Walau bagaimanapun, beberapa PC atau perisian mungkin tidak berfungsi dengan baik ketika menyambung semula dari hibernate, jadi anda mungkin mahu mematikan komputer anda. Adalah idea yang baik untuk mematikan (atau sekurang-kurangnya menghidupkan semula) PC anda sekali-sekala. Sebilangan besar pengguna Windows menyedari bahawa Windows memerlukan but semula. Tetapi pada kebanyakan masa, hibernate semestinya baik-baik saja.

Kuasa tepat yang digunakan oleh tidur dan hibernate bergantung pada PC, walaupun mod tidur biasanya hanya menggunakan beberapa watt lebih banyak daripada hibernate. Sebilangan orang mungkin memilih untuk menggunakan tidur daripada hibernasi sehingga komputer mereka akan disambung semula dengan lebih cepat. Walaupun menggunakan elektrik lebih sedikit, ia lebih menjimatkan tenaga daripada membiarkan komputer berjalan 24/7.

Hibernate sangat berguna untuk menjimatkan kuasa bateri pada komputer riba yang tidak disambungkan. Jika anda ingin membawa komputer riba ke suatu tempat dan anda tidak mahu membuang tenaga bateri yang berharga, anda pasti mahu hibernasi dan bukannya mematikannya .

Membuat Pilihan Anda

Setelah membuat pilihan, anda dapat mengawal perkara yang berlaku apabila anda menekan butang kuasa di komputer atau menutup penutup komputer riba.

Di Windows 7-10, tekan Windows + R untuk membuka kotak Run, ketik "powercfg.cpl," dan kemudian tekan Enter.

Di tetingkap "Pilihan Kuasa", klik pautan "Pilih apa yang dilakukan oleh butang kuasa" di sebelah kiri.

Di tetingkap "Tetapan Sistem", anda dapat memilih apa yang menekan butang daya, butang tidur, atau menutup penutup. Dan anda boleh menetapkan pilihan tersebut secara berbeza ketika PC dipasang atau menggunakan bateri.

Anda juga boleh mengubah pilihan penjimatan kuasa komputer anda untuk mengawal apa yang dilakukannya secara automatik apabila anda membiarkannya terbiar. Lihat artikel kami mengenai tidur berbanding hibernate untuk maklumat lebih lanjut. Dan jika, atas sebab tertentu, anda menggunakan komputer riba yang menjalankan Windows 8 atau 10 yang tidak memberikan pilihan hibernate, lihat panduan kami untuk mengaktifkan semula hibernasi.

BERKAITAN: Apakah Perbezaan Antara Tidur dan Hibernate di Windows?

Adakah anda mematikan komputer, menghidupkannya, mematikannya, atau membiarkannya beroperasi 24/7? Tinggalkan komen dan beritahu kami!

Kredit Gambar: DeclanTM | Flickr.