Apakah Fail WebP (dan Bagaimana Saya Membukanya)?

Fail dengan sambungan fail .webp adalah format fail yang dikembangkan oleh Google untuk mengurangkan ukuran gambar tanpa perlu mengorbankan kualiti untuk ruang penyimpanan. Imej WebP direka untuk menjadikan web lebih cepat, dengan gambar yang lebih kecil dan lebih kaya untuk digunakan oleh pembangun.

BERKAITAN: Apakah Sambungan Fail?

Apakah Fail WebP?

Format WebP (diucapkan Weppy ) adalah projek sampingan format wadah video WebM — berdasarkan codec video VP8 yang dikembangkan oleh On2 Technologies — yang dikeluarkan oleh Google. Google memperoleh On2 Technologies pada 19 Februari 2010, kemudian melancarkan WebP pada bulan September tahun yang sama.

Dengan 60% -65% bait di kebanyakan laman web menjadi gambar, Google berupaya membuat format fail sumber terbuka percuma yang menyimpan format mampatan yang tidak berfungsi dan tanpa kerugian dalam kualiti tinggi. Sambil mengekalkan kualiti tetapi mengurangkan ukuran gambar, halaman dimuat lebih cepat, gunakan lebar jalur yang lebih sedikit, dan jimat kuasa bateri — terutama di telefon bimbit — ketika halaman menggunakan gambar WebP.

WebP menggunakan kompresi ramalan untuk menyandikan gambar yang memeriksa nilai di blok piksel yang berdekatan untuk meramalkan nilai dalam blok, dan kemudian hanya mengekod perbezaan di antara mereka. Ini membolehkan piksel disalin berkali-kali dalam satu fail, dan data berlebihan dikeluarkan dari setiap blok. Menyimpan hanya data yang berubah di antara setiap blok akan mengurangkan ruang simpanan berbanding format PNG dan JPEG. Anda boleh mengetahui lebih lanjut dari halaman rujukan teknik pemampatan WebP rasmi.

BERKAITAN: Bagaimana Pemampatan Fail Berfungsi?

Imej tanpa kerugian WebP 26% lebih kecil daripada fail PNG dan hingga 34% lebih kecil daripada fail JPEG yang hilang pada indeks kualiti kesamaan struktur (SSIM) yang setara.

Bagaimana Saya Membuka Satu?

Oleh kerana WebP dikembangkan oleh Google dan bebas royalti, ia sudah disatukan ke dalam banyak aplikasi dan perisian yang mungkin sudah ada di komputer anda. Sebilangan besar penyemak imbas web sudah mempunyai plugin yang diperlukan untuk menangani formatnya.

Imej WebP direka untuk web dan hampir tidak dapat dibezakan dari JPEG dan PNG, jadi anda mungkin tidak menyedarinya. Anda boleh menyimpan gambar WebP ke komputer anda dengan cara yang sama seperti gambar lain di internet; klik kanan gambar dan klik "Simpan Imej Sebagai."

Pilih destinasi di komputer anda di mana anda ingin menyimpan gambar, kemudian klik "Simpan."

Sekiranya anda mempunyai Chrome, Firefox, Edge, atau Opera, yang perlu anda lakukan ialah klik dua kali pada gambar, dan ia akan dibuka di penyemak imbas lalai anda untuk anda lihat.

Anda boleh mengedit fail WebP menggunakan perisian grafik, seperti GIMP, ImageMagick, atau Microsoft Paint, yang secara semula jadi membuka fail WebP secara lalai. Pada Windows, klik kanan gambar, arahkan ke "Buka Dengan", kemudian pilih program yang ingin anda edit.

IrfanView, Windows Photo Viewer, dan Photoshop semuanya memerlukan pemalam untuk membuka gambar WebP.

Anda selalu dapat mengubah aplikasi lalai untuk jenis fail sekiranya anda ingin membuka fail dengan program yang berbeda sama sekali pada Mac dan Windows. Atau, gunakan Google Chrome untuk memuat turun gambar WebP sebagai JPEG atau PNG.

BERKAITAN: Cara Menyimpan Imej WEBP Google Sebagai JPEG atau PNG