Apa itu Sistem Operasi?

Sistem operasi adalah perisian utama yang menguruskan semua perkakasan dan perisian lain di komputer. Sistem operasi, juga dikenal sebagai "OS", berinteraksi dengan perkakasan komputer dan menyediakan perkhidmatan yang dapat digunakan oleh aplikasi.

Apa yang Dilakukan oleh Sistem Operasi?

Sistem operasi adalah sekumpulan inti perisian pada peranti yang menyatukan semuanya. Sistem operasi berkomunikasi dengan perkakasan peranti. Mereka mengendalikan semuanya dari papan kekunci dan tetikus anda ke radio Wi-Fi, peranti penyimpanan, dan paparan. Dengan kata lain, sistem operasi mengendalikan peranti input dan output. Sistem operasi menggunakan pemacu peranti yang ditulis oleh pembuat perkakasan untuk berkomunikasi dengan peranti mereka.

Sistem operasi juga merangkumi banyak perisian — seperti perkhidmatan sistem umum, perpustakaan, dan antara muka pengaturcaraan aplikasi (API) yang dapat digunakan oleh pembangun untuk menulis program yang berjalan pada sistem operasi.

Sistem operasi terletak di antara aplikasi yang anda jalankan dan perkakasan, menggunakan pemacu perkakasan sebagai antara muka antara keduanya. Sebagai contoh, apabila aplikasi ingin mencetak sesuatu, ia menyerahkan tugas itu ke sistem operasi. Sistem operasi menghantar arahan kepada pencetak, menggunakan pemacu pencetak untuk menghantar isyarat yang betul. Aplikasi yang dicetak tidak perlu mempedulikan pencetak yang anda miliki atau memahami cara kerjanya. OS mengendalikan perinciannya.

OS juga menangani pelbagai tugas, memperuntukkan sumber perkakasan di antara pelbagai program yang sedang berjalan. Sistem operasi mengawal proses yang dijalankan, dan ia memperuntukkannya di antara CPU yang berlainan jika anda memiliki komputer dengan beberapa CPU atau teras, membiarkan beberapa proses berjalan secara selari. Ia juga menguruskan memori dalaman sistem, memperuntukkan memori antara aplikasi yang sedang berjalan.

Sistem operasi adalah satu-satunya perisian yang menjalankan pameran ini, dan ia mengendalikan semua yang lain. Sebagai contoh, sistem operasi juga mengawal fail dan sumber lain yang dapat diakses oleh program ini.

Sebilangan besar aplikasi perisian ditulis untuk sistem operasi, yang memungkinkan sistem operasi melakukan banyak pengangkatan berat. Contohnya, semasa anda menjalankan Minecraft, anda menjalankannya pada sistem operasi. Minecraft tidak perlu mengetahui dengan tepat bagaimana setiap komponen perkakasan berbeza. Minecraft menggunakan pelbagai fungsi sistem operasi, dan sistem operasi menerjemahkannya ke dalam arahan perkakasan tahap rendah. Ini menjimatkan pengembang Minecraft - dan setiap program lain yang berjalan pada sistem operasi - banyak masalah.

Sistem Operasi Bukan Hanya untuk PC

Apabila kita mengatakan "komputer" menjalankan sistem operasi, kita tidak bermaksud PC desktop dan komputer riba tradisional. Telefon pintar anda adalah komputer, seperti tablet, TV pintar, konsol permainan, jam tangan pintar, dan penghala Wi-Fi. Amazon Echo atau Google Home adalah peranti pengkomputeran yang menjalankan sistem operasi.

Sistem operasi desktop yang terkenal termasuk Microsoft Windows, macOS Apple, OS Chrome Google, dan Linux. Sistem operasi telefon pintar yang dominan adalah iOS Apple dan Android Google.

Peranti lain, seperti penghala Wi-Fi anda, mungkin menjalankan "sistem operasi tertanam". Ini adalah sistem operasi khusus dengan fungsi yang lebih sedikit daripada sistem operasi biasa, yang dirancang khusus untuk satu tugas — seperti menjalankan penghala Wi-Fi, menyediakan navigasi GPS, atau mengoperasikan ATM.

Di manakah Sistem Operasi Berakhir dan Program Dimulakan?

Sistem operasi juga merangkumi perisian lain, termasuk antara muka pengguna yang membolehkan orang berinteraksi dengan peranti. Ini mungkin antara muka desktop pada PC, antara muka skrin sentuh pada telefon, atau antara muka suara pada peranti pembantu digital.

Sistem operasi adalah perisian yang terdiri daripada banyak aplikasi dan proses yang berbeza. Garis antara sistem operasi dan program apa yang kadangkala agak kabur. Tidak ada definisi rasmi sistem operasi yang tepat.

Sebagai contoh, pada Windows, aplikasi File Explorer (atau Windows Explorer) adalah bahagian penting dari sistem operasi Windows — malah mengendalikan menggambar antara muka desktop anda — dan aplikasi yang berjalan pada sistem operasi tersebut.

Inti Sistem Operasi adalah Kernel

Pada tahap rendah, "kernel" adalah program komputer teras di tengah-tengah sistem operasi anda. Program tunggal ini adalah salah satu perkara pertama yang dimuat semasa sistem operasi anda dimulakan. Ini menangani peruntukan memori, menukar fungsi perisian menjadi arahan untuk CPU komputer anda, dan menangani input dan output dari peranti perkakasan. Kernel umumnya dijalankan di kawasan terpencil untuk menghalangnya daripada dirusak oleh perisian lain di komputer. Kernel sistem operasi sangat penting tetapi hanya satu bahagian dari sistem operasi.

Garis di sini juga sedikit kabur. Sebagai contoh, Linux hanyalah kernel. Walau bagaimanapun, Linux masih sering dipanggil sistem operasi. Android juga disebut sistem operasi, dan dibangun di sekitar kernel Linux. Pengedaran Linux seperti Ubuntu mengambil kernel Linux dan menambahkan perisian tambahan di sekitarnya. Mereka juga disebut sebagai sistem operasi.

Apakah Perbezaan Antara Firmware dan OS?

Banyak peranti hanya menjalankan "firmware" - sejenis perisian peringkat rendah yang umumnya diprogramkan secara langsung ke dalam memori peranti perkakasan. Firmware biasanya hanya sebilangan kecil perisian yang direka untuk hanya melakukan asas mutlak.

Apabila komputer moden dihidupkan, komputer memuatkan firmware UEFI dari papan induk. Firmware ini adalah perisian peringkat rendah yang dengan cepat memulakan perkakasan komputer anda. Kemudian boot sistem operasi anda dari pemacu keadaan pepejal komputer atau cakera keras anda. (Pemacu keadaan pepejal atau cakera keras itu mempunyai firmware dalamannya sendiri, yang menangani penyimpanan data pada sektor fizikal di dalam pemacu.)

Garis antara firmware dan sistem operasi juga sedikit kabur. Sebagai contoh, sistem operasi untuk iPhone dan iPad Apple, bernama iOS, sering disebut sebagai "firmware." Sistem operasi PlayStation 4 secara rasmi disebut juga firmware.

Ini adalah sistem operasi yang berinteraksi dengan pelbagai peranti perkakasan, menyediakan perkhidmatan untuk program, dan memperuntukkan sumber di antara aplikasi. Walau bagaimanapun, firmware yang sangat asas yang berjalan pada alat kawalan jauh TV, misalnya, umumnya tidak disebut sistem operasi.

BERKAITAN: Apa itu Firmware atau Microcode, dan Bagaimana Saya Boleh Mengemas kini Perkakasan Saya?

Rata-rata orang tidak perlu memahami apa sebenarnya sistem operasi. Mungkin berguna untuk mengetahui sistem operasi apa yang harus anda ketahui dengan perisian dan perkakasan yang sesuai dengan peranti anda.

Kredit Imej: Stanislaw Mikulski / Shutterstock.com, mama_mia / Shutterstock.com, GagliardiImages / Shutterstock.com