Cara Memasang Jangkar Drywall untuk Menggantung Bahan Berat di Dinding Anda

Sekiranya anda pernah merancang untuk memasang sesuatu ke dinding yang bahkan berat, anda perlu menggunakan sauh drywall jika penyangga tidak tersedia. Berikut adalah pelbagai jenis sauh drywall, dan cara menggunakannya.

BERKAITAN: Cara Memasang TV Anda ke Dinding

Apa sebenarnya Jangkar Drywall?

Sebaik-baiknya, anda mahu menggantung barang berat dari dinding anda dengan menggunakan kancing sebagai penambat. Namun, ini tidak selalu dapat dilakukan, terutamanya jika ada lokasi yang tepat yang anda mahukan sesuatu digantung dan tidak ada tiang di belakangnya.

Malangnya, jika anda hanya memasukkan skru ke drywall, kerapuhan bahan drywall tidak akan membiarkan utas skru menggigit sepenuhnya ke drywall, menjadikan kekuatan pegangan skru cukup lemah secara keseluruhan.

Di sinilah jangkar drywall dapat menyelamatkan hari. Sauh drywall berada di antara skru dan drywall, menggigit drywall lebih berkesan daripada skru. Kemudian, anda memasukkan sauh, sehingga semuanya tetap di tempatnya.

Bergantung pada apa yang anda gantung atau pasang, anda mungkin ingin menggunakan jenis sauh drywall tertentu, dan terdapat beberapa pilihan.

Apa yang anda perlukan

Namun, sebelum kita memulakan, ada beberapa alat yang anda perlukan, yang kebanyakannya mungkin sudah anda miliki:

BERKAITAN: Alat Asas Yang Harus Dimiliki Setiap Orang DIY

  • Tukul
  • Satu set power drill dan bit penuh
  • Sauh drywall

Pastikan anda mendapat set bit gerudi dan bukan hanya satu atau dua bit gerudi. Anda memerlukan saiz yang berbeza kerana jangkar drywall terdapat dalam pelbagai bentuk dan saiz.

Dengan semua itu, mari kita mulakan!

Jangkar Pengembangan

Jenis sauh ini adalah yang paling biasa, dan apabila anda memikirkan jangkar drywall, anda mungkin memikirkannya. Ia adalah sauh plastik kecil kecil yang cukup asas, dan anda akan melihatnya disertakan dalam kebanyakan rak yang boleh anda beli di kedai.

Mereka dipanggil jangkar pengembangan kerana ketika anda menggerakkan skru, mereka mengembang dan mendorong ke dinding kering untuk menggigitnya. Mereka bukan jenis terbaik untuk digunakan, kerana mereka tidak dapat menampung berat badan (mungkin paling banyak 10 hingga 20 paun), tetapi sangat bagus untuk bingkai gambar dan rak kecil. Anchor kadang-kadang akan menyenaraikan daya tahan maksimum pada bungkusan, tetapi jika tidak, lebih baik memainkannya dengan selamat dan pergi dengan jangkar yang lebih kuat (seperti yang dibincangkan di bawah) jika anda tidak pasti.

Walau bagaimanapun, untuk menggunakan jangkar pengembangan, mulakan dengan menggerudi lubang di drywall yang kira-kira sama dengan diameter jangkar.

Selepas itu, perlahan-lahan tukul sauh ke dinding. Di sinilah anda akan dapati lubang yang anda gerudi itu terlalu besar atau terlalu kecil. Anda mahu jangkar masuk dengan lancar dengan sedikit rintangan, tetapi anda tidak mahu bertengkar dengannya agar dapat masuk.

Tukul sauh sehingga rata dengan dinding.

Seterusnya, bawa skru anda dan mulailah memasukkannya ke sauh. Pastikan meletakkan rak anda (atau apa sahaja yang anda pasang) ke tempat yang anda mahukan dan kemudian memandu ke dalam skru. Walau bagaimanapun, jika anda hanya menggantung cermin atau bingkai gambar, anda boleh memasukkan skru dengan sendirinya dan menggantung cermin selepas itu. Berhenti memandu apabila skru menjadi selesa.

Inilah rupa sauh di seberang. Seperti yang anda lihat, sauhnya berkembang sedikit demi sedikit untuk membuat skru yang sesuai.

Jangkar Berulir

Kadang-kadang dipanggil Zip-Its, sauh berulir seperti skru yang lebih besar. Mereka dilengkapi dengan benang yang jauh lebih besar daripada skru, yang membolehkannya benar-benar menggigit drywall dan membuat pegangan yang cukup bagus.

Namun, mereka hanya memiliki daya tahan lebih sedikit daripada jangkar pengembangan, jadi mereka tetap harus digunakan untuk aplikasi tugas ringan. Walau bagaimanapun, saya rasa ia lebih mudah dipasang.

Mulakan dengan menggerudi lubang kira-kira ukuran hujung sauh berulir. Kemudian, ambil gerudi kuasa anda dan bawa sauh berulir ke drywall seperti yang anda lakukan dengan skru biasa.

Seperti jangkar pengembangan, bawa ke dalam sehingga sesuai dengan drywall.

Seterusnya, bawa skru anda dan bawa ke sauh, berhenti apabila terasa selesa. Ini seperti apa di seberang sana. Kadang-kadang hujungnya akan putus sepenuhnya, kadang-kadang tidak.

Selak Molly

Sekarang kita memasuki jangkar drywall yang sangat kuat, dan inilah yang boleh anda gunakan pada hampir semua bahan - bukan hanya drywall. Oleh itu, jika anda mempunyai tembok konkrit yang ingin anda pasangkan sesuatu, anda boleh menggunakannya untuk menyelesaikan tugas.

Baut molly mudah dipasang, tetapi anda juga perlu memastikan bahawa anda mendapat ukuran yang tepat untuk ketebalan dinding anda. Anda akan melihat mengapa dalam satu minit.

Untuk memasang salah satunya, gerudi lubang dengan diameter yang sama dengan bolly molly. Kemudian palu hingga masuk dengan rata dengan dinding. Beberapa baut molly mempunyai gigi di kepala yang menggali ke dalam drywall, jadi pastikan anda memukulnya sehingga gigi ini dapat menjalankan tugasnya.

Seterusnya, lepaskan skru yang telah terpasang pada bolly molly sehingga habis sepenuhnya.

Apabila anda sudah bersedia untuk memasang atau menggantung sesuatu, pasang semula skru dengan menggerakkannya semula. Pada mulanya anda akan merasa sedikit rintangan, tetapi hanya mekanisme bolly molly yang perlahan-lahan mengetatkan. Berhenti apabila anda mendapat tentangan dan rasa lebih selesa.

Inilah rupa sisi lain. Seperti yang anda lihat, baut molly ini terlalu besar untuk drywall 1/2 inci saya, kerana keempat sayap kecil itu harus ditekan ke dinding untuk membuat pegangan yang kuat. Oleh itu, pastikan anda mendapat baut molly ukuran yang tepat semasa anda berada di kedai. Sekiranya anda tidak pasti, minta bantuan pekerja.

Togol Bolt

Toggle bolt adalah jangkar dinding terkuat yang boleh anda beli, tetapi sangat berbeza ketika memasangkannya.

Mula-mula, mulakan dengan menggerudi lubang yang cukup besar agar togol dapat meremas ketika dilipat ke bawah. Dalam kebanyakan kes, lubang ini akan cukup besar sehingga kepala skru jatuh, jadi ini hanya bagus untuk memasang rak atau barang lain di mana ia boleh bertindak sebagai mesin basuh dan menghentikan skru dari jalan terus melalui.

Anda juga ingin memastikan bahawa anda memasukkan bolt toggle ke item yang anda pasang terlebih dahulu dengan membuka penutup togel dari skru, memasukkan skru melalui lubang pemasangan rak, dan kemudian mengaktifkan kembali togol. Dari sana, lipat togol ke bawah dan beri makan melalui lubang yang anda latih di dinding (seperti gambar di atas). Setelah masuk ke dalam dinding, togol akan kembali terbuka.

Dari sana, mulailah memaut bolt. Anda perlu menarik bolt dengan perlahan semasa memasukkannya ke dalam untuk mengelakkan pengalih berpusing dengan bolt. Anda mungkin memerlukan sepasang tangan kedua untuk membantu anda dalam hal ini.

Kencangkannya sehingga ia selesa dan anda akan bersedia untuk pergi. Gambar di atas adalah seperti apa sisi lain, dan anda akan melihat bahawa togol ditekan dengan kuat pada drywall untuk menahan baut di tempatnya.