Bagaimana Mengetahui Sekiranya Komputer Anda Terlalu Panas dan Apa Yang Perlu Dilakukan Mengenai Ini

Panas adalah musuh komputer. Komputer direka dengan pertimbangan penyebaran haba dan pengudaraan supaya tidak terlalu panas. Sekiranya haba terlalu banyak bertambah, komputer anda mungkin tidak stabil, mati secara tiba-tiba, atau mengalami kerosakan komponen.

Terdapat beberapa sebab asas komputer anda terlalu panas. Yang pertama adalah apabila komponen yang tidak berfungsi atau rosak menghasilkan lebih banyak haba daripada yang sepatutnya. Yang lain adalah apabila sistem penyejukan yang seharusnya tidak terlalu panas berlaku - sama ada anda mempunyai pelantar udara atau cecair - tidak berfungsi dengan baik. Dalam artikel ini, kita akan melihat bagaimana untuk mengetahui ketika masalah pemanasan berlebihan dan bagaimana untuk mengurangkan masalah.

BERKAITAN: Cara Mendiagnosis dan Memperbaiki Laptop yang terlalu panas

Bagaimana PC Anda Menyejukkan Sendiri

BERKAITAN: Cara Mengendalikan Peminat PC Anda untuk Aliran Udara dan Penyejukan yang Optimum

Komponen komputer menghasilkan sedikit haba semasa penggunaan biasa. Mereka direka dengan pemikiran ini, dan terdapat beberapa sistem penyejukan yang terdapat di dalam kebanyakan PC. Kecuali anda menggunakan rig pendingin cecair (yang bukan pengguna biasa), aliran udara adalah salah satu sistem penyejukan yang paling biasa. Semua komponen anda bergantung pada kes anda untuk dapat menarik udara yang lebih sejuk dari luar dan mengeluarkan udara panas yang menumpuk di dalam casing. Bagaimana aliran udara utama berfungsi di PC anda sangat bergantung pada reka bentuknya. Pada PC asas, anda mungkin hanya melihat satu kipas ekzos dengan ventilasi di sisi atau depan. Pada permainan atau pelantar berprestasi tinggi yang lain, anda mungkin akan melihat banyak kipas pengambilan dan ekzos yang dirancang untuk memberikan aliran udara yang baik ke seluruh komponen dalaman.

Komponen tertentu - seperti CPU dan kad grafik anda - adalah penjana haba terbesar dan mungkin mempunyai sistem penyejukan tambahan. Anda biasanya akan melihat heatsink yang terpasang pada CPU anda yang direka untuk mengeluarkan haba dari prosesor dan kipas yang terpasang untuk menarik haba dari CPU dan heatsink.

Kad grafik biasanya mempunyai satu atau lebih kipas yang terpasang secara langsung padanya dan sering mengarahkan sebahagian ekzos haba mereka di bahagian belakang PC anda.

Walau bagaimanapun, pada akhirnya, sistem aliran udara dalam casing PC anda direka dengan tujuan yang mudah - menjauhkan haba dari komponen yang menghasilkan haba dan kemudian keluar dari casing.

Sistem yang disejukkan dengan cecair berfungsi dengan cara yang hampir sama, kecuali bahawa alih-alih aliran udara, mereka mengepam air (biasanya) melalui satu set tiub dan paip yang melalui casing PC anda. Air sejuk di dalam tiub menyerap haba ketika bergerak melalui casing anda dan kemudian meninggalkan casing anda, di mana radiator memancarkan haba ke luar.

Adakah Komputer Anda Terlalu Panas?

BERKAITAN: Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Skrin Kematian Biru

Semasa menggunakan PC anda untuk tugas-tugas biasa, anda tidak perlu risau sama sekali terlalu panas melainkan ada sesuatu yang salah. Walau bagaimanapun, jika anda menghadapi masalah ketidakstabilan sistem seperti penutupan tiba-tiba, kerosakan skrin biru, dan membeku - terutamanya semasa melakukan sesuatu yang menuntut seperti bermain permainan PC atau mengekod video - komputer anda mungkin terlalu panas.

Seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, kepanasan boleh berlaku kerana beberapa sebab. Mungkin komponennya tidak berfungsi. Ia mungkin pemacu perkakasan yang tidak berkelakuan baik. Tetapi kemungkinan besar, ini kerana sistem aliran udara anda tidak beroperasi sebagaimana mestinya. Casing komputer anda mungkin penuh dengan habuk, kipas angin mungkin gagal, sesuatu mungkin menyekat ventilasi komputer anda, atau anda mungkin mempunyai komputer riba ringkas yang tidak pernah dirancang untuk berjalan pada prestasi maksimum selama berjam-jam.

Memantau Suhu Komputer Anda

Ingatlah bahawa CPU dan GPU yang berbeza (kad grafik) mempunyai julat suhu optimum yang berbeza. Sebelum terlalu risau tentang suhu, pastikan untuk memeriksa dokumentasi komputer anda - atau spesifikasi CPU atau kad grafiknya - untuk memastikan anda mengetahui julat suhu yang sesuai untuk perkakasan anda.

BERKAITAN: Cara Memantau Suhu CPU Komputer Anda

Anda dapat memantau suhu komputer dengan pelbagai cara. Kami mengesyorkan Core Temp untuk memeriksa suhu CPU asas, walaupun anda juga dapat menggunakan alat yang lebih canggih seperti HWMonitor jika anda ingin masuk ke dalam nitty gritty (atau periksa suhu kad grafik anda). Setiap CPU berbeza, tetapi secara amnya, jika suhunya mencecah 90 darjah Celsius atau lebih tinggi, anda mungkin mengalami kepanasan yang tidak normal. Lihat panduan kami untuk pemantauan CPU untuk lebih lanjut.

Alat seperti HWMonitor juga akan menunjukkan kepada anda suhu lain, seperti suhu cakera keras anda, tetapi komponen ini pada amnya akan menjadi terlalu panas jika menjadi sangat panas dalam kes komputer. Mereka tidak boleh menghasilkan haba terlalu banyak.

BERKAITAN: Cara Menanda Aras PC Windows Anda: 5 Alat Penanda Aras Percuma

Sekiranya anda fikir komputer anda terlalu panas, jangan hanya melihat sensor ini sekali dan abaikan sahaja. Lakukan sesuatu yang menuntut dengan komputer anda, seperti bermain permainan PC atau menjalankan penanda aras grafik. Pantau suhu komputer semasa anda melakukan ini, bahkan periksa lagi beberapa jam kemudian. Adakah komponen terlalu panas setelah anda menekannya sebentar?

Mencegah Komputer Anda Terlalu Panas

Sekiranya komputer anda terlalu panas, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan mengenainya:

BERKAITAN: Bolehkah Debu Merosakkan Komputer Saya?

  • Bersihkan Kes Komputer Anda : Debu berkumpul di casing PC desktop dan juga komputer riba dari masa ke masa, menyumbat kipas dan menyekat aliran udara. Debu ini boleh menyebabkan masalah pengudaraan, memerangkap haba dan mengelakkan PC anda menyejukkan diri dengan betul. Pastikan membersihkan casing komputer anda sekali-sekala untuk mengelakkan penumpukan habuk. Malangnya, seringkali lebih sukar membersihkan habuk daripada komputer riba yang terlalu panas.
  • Pastikan Pengudaraan yang Betul : Letakkan komputer di tempat di mana ia dapat mengudarakannya dengan betul. Sekiranya ia adalah desktop, jangan dorong sarung ke dinding sehingga lubang komputer tersumbat atau biarkan di dekat radiator atau ventilasi pemanasan. Sekiranya komputer riba, berhati-hatilah untuk tidak menyekat saluran udara. Contohnya, meletakkan komputer riba di tilam, membiarkannya tenggelam, dan membiarkannya di sana boleh menyebabkan terlalu panas - terutamanya jika komputer riba melakukan sesuatu yang menuntut dan menghasilkan panas yang tidak dapat disingkirkan.
  • Periksa apakah Peminat Berjalan : Jika anda tidak pasti mengapa komputer anda mula terlalu panas, buka casingnya dan periksa bahawa semua kipas sedang berjalan. Kemungkinan CPU, kad grafik, atau kipas kes gagal atau tidak dicabut, mengurangkan aliran udara.
  • Tune Up Heat Sinks : Jika CPU anda terlalu panas, unit pendinginnya mungkin tidak dipasang dengan betul atau pasta termalnya mungkin sudah lama. Anda mungkin perlu mengeluarkan pendingin dan menggunakan pasta haba baru sebelum memasang semula pendingin dengan betul. Petua ini lebih banyak berlaku untuk tweaker, overclocker, dan orang yang membina PC mereka sendiri, terutama jika mereka mungkin melakukan kesalahan ketika awalnya menggunakan pasta termal.
  • Penyejukan Cecair Periksa Semula:  Sekiranya anda menggunakan penyejuk cecair, periksa semula bahawa pam berfungsi dengan cekap.

Overheating adalah bahaya yang pasti ketika overclocking CPU atau kad grafik anda. Overclocking akan menyebabkan komponen anda menjadi lebih panas, dan tambahan panas akan menyebabkan masalah kecuali anda dapat menyejukkan komponen anda dengan betul. Sekiranya anda melakukan overclocking pada perkakasan anda dan ia sudah mula terlalu panas - baik, tolak kembali overclock!

Kredit Imej: Vinni Malek, Robert Freiberger, agensi CORP, Don Richards