Apa yang Dilakukan BIOS PC, dan Bilakah Saya Perlu Menggunakannya?

BIOS komputer anda adalah perkara pertama yang dimuat semasa anda memulakan komputer. Ia memulakan perkakasan anda sebelum melakukan boot sistem operasi dari cakera keras anda atau peranti lain. Banyak tetapan sistem peringkat rendah hanya tersedia di BIOS anda.

Komputer moden terutamanya dihantar dengan firmware UEFI, yang merupakan penerus BIOS tradisional. Tetapi firmware UEFI dan BIOS agak serupa. Kita juga pernah melihat PC moden merujuk pada skrin tetapan firmware UEFI mereka sebagai "BIOS".

BIOS dan UEFI Dijelaskan

BIOS adalah singkatan dari "Basic Input / Output System", dan merupakan jenis firmware yang tersimpan pada cip pada motherboard anda. Semasa anda memulakan komputer anda, komputer menggunakan BIOS, yang mengkonfigurasi perkakasan anda sebelum menyerahkannya ke peranti boot (biasanya cakera keras anda).

UEFI bermaksud "Unified Extensible Firmware Interface". Ini adalah penerus BIOS tradisional. UEFI menawarkan sokongan untuk jumlah but yang berukuran lebih dari 2 TB, sokongan untuk lebih dari empat partisi pada pemacu, boot yang lebih pantas, dan membolehkan lebih banyak ciri moden. Sebagai contoh, hanya sistem dengan firmware UEFI yang menyokong Secure Boot untuk mengamankan proses boot daripada rootkit.

Sama ada komputer anda mempunyai firmware BIOS atau UEFI tidak banyak masalah dalam kebanyakan situasi. Kedua-duanya adalah perisian peringkat rendah yang dimulakan semasa anda boot PC anda dan menyiapkannya. Kedua-duanya menawarkan antara muka yang boleh anda akses untuk mengubah pelbagai tetapan sistem. Sebagai contoh, anda boleh mengubah pesanan but, mengubah pilihan overclocking, mengunci komputer anda dengan kata laluan but, mengaktifkan sokongan perkakasan virtualisasi, dan mengubah ciri tahap rendah yang lain.

Cara Mengakses Tetapan Firmware BIOS atau UEFI Anda

Terdapat proses yang berbeza untuk mengakses skrin tetapan firmware BIOS atau UEFI pada setiap PC. Walau apa pun, anda mesti menghidupkan semula PC anda.

Untuk mengakses BIOS anda, anda perlu menekan kekunci semasa proses boot. Kekunci ini sering dipaparkan semasa proses boot dengan pesan "Tekan F2 untuk mengakses BIOS", "Tekan untuk memasuki persediaan", atau yang serupa. Kekunci biasa yang mungkin perlu anda tekan termasuk Delete, F1, F2, dan Escape.

Beberapa PC dengan firmware UEFI juga meminta anda menekan salah satu kekunci ini semasa proses boot untuk mengakses skrin tetapan firmware UEFI. Untuk mencari kunci tepat yang perlu anda tekan, baca manual PC anda. Sekiranya anda membina PC anda sendiri, rujuk manual motherboard anda.

PC yang dihantar dengan Windows 8 atau 10 mungkin memerlukan anda mengakses skrin tetapan UEFI melalui menu pilihan boot Windows 8 atau 10. Untuk mengaksesnya, tahan kekunci Shift ketika anda mengklik pilihan "Mulakan semula" untuk menghidupkan semula komputer anda.

Komputer akan reboot ke menu pilihan but khas. Pilih Selesaikan Masalah> Pilihan Lanjutan> Tetapan Firmware UEFI untuk mengakses skrin tetapan firmware UEFI.

Cara Menukar Tetapan Firmware BIOS atau UEFI

Skrin tetapan BIOS atau UEFI sebenarnya kelihatan berbeza pada model PC yang berbeza. PC dengan BIOS akan mempunyai antara muka mod teks yang dapat dinavigasi dengan kekunci anak panah anda, menggunakan tombol Enter untuk memilih pilihan. Anda akan melihat kunci yang boleh anda gunakan yang tertera di bahagian bawah skrin.

Beberapa PC UEFI moden mempunyai antara muka grafik yang dapat anda navigasi dengan tetikus dan papan kekunci, tetapi banyak PC terus menggunakan antara muka mod teks, walaupun dengan UEFI.

Apa sahaja paparan skrin, anda boleh menggunakan papan kekunci atau tetikus anda untuk menavigasinya. Tetapi berhati-hati di skrin tetapan BIOS atau UEFI anda ! Anda hanya perlu menukar tetapan jika anda tahu apa yang mereka lakukan. Ada kemungkinan membuat sistem anda tidak stabil atau bahkan menyebabkan kerosakan perkakasan dengan mengubah tetapan tertentu, terutama yang berkaitan dengan overclocking.

BERKAITAN: Cara Boot Komputer Anda dari Cakera atau Pemacu USB

Beberapa tetapan kurang berbahaya daripada yang lain. Mengubah pesanan but anda kurang berisiko, tetapi anda mungkin menghadapi masalah di sana. Sekiranya anda menukar pesanan boot anda dan mengeluarkan cakera keras anda dari senarai peranti boot, komputer anda tidak akan boot Windows (atau sistem operasi lain yang anda pasang) sehingga anda memperbaiki pesanan boot anda.

Cari dan cari apa sahaja tetapan yang anda cari. Walaupun anda tahu apa yang anda cari, ia akan berada di tempat yang berbeza di skrin tetapan komputer yang berbeza. Anda biasanya akan melihat maklumat bantuan dipaparkan di suatu tempat di skrin anda, memberikan lebih banyak maklumat mengenai apa yang sebenarnya dilakukan oleh setiap pilihan.

BERKAITAN: Cara Mengaktifkan Intel VT-x di Firmware BIOS atau UEFI Komputer Anda

Sebagai contoh, pilihan untuk mengaktifkan teknologi virtualisasi VT-x Intel sering berada di bawah menu "Chipset", tetapi terdapat pada panel "Konfigurasi Sistem" pada tangkapan skrin di bawah. Pilihannya dinamakan "Teknologi Virtualisasi" pada PC ini, tetapi sering disebut "Teknologi Virtualisasi Intel", "Intel VT-x," "Sambungan Virtualisasi," atau "Vanderpool" sebagai gantinya.

Sekiranya anda tidak dapat mencari pilihan yang anda cari di BIOS anda, rujuk manual atau laman web bantuan untuk PC anda. Sekiranya anda membina PC sendiri, lihat manual atau laman web bantuan untuk papan induk anda.

Setelah selesai, pilih pilihan "Simpan Perubahan" untuk menyimpan perubahan anda dan mulakan semula komputer anda. Anda juga dapat memilih opsi "Buang Perubahan" untuk menghidupkan kembali PC anda tanpa menyimpan perubahan yang anda buat.

Sekiranya anda mempunyai masalah setelah melakukan perubahan, Anda dapat kembali ke layar tetapan firmware BIOS atau UEFI dan menggunakan pilihan yang bernama seperti "Reset to Default Settings" atau "Load Setup Defaults". Pilihan ini menetapkan semula tetapan BIOS atau UEFI komputer anda ke lalai, mengurungkan semua perubahan anda.

Kredit Imej: ryuuji.y di Flickr dan Thomas Bresson di Flickr