Cara Memadamkan Sejarah Video Perdana Amazon anda

Seperti Netflix dan YouTube, Amazon menyimpan sejarah video yang anda tonton di Amazon Prime Video. Amazon menggunakan data ini untuk meningkatkan cadangannya, tetapi anda boleh membuang video yang telah anda tonton dari sejarah.

Untuk melihat sejarah tontonan anda, pergi ke halaman Video yang Anda Tonton di laman web Amazon. Sekiranya anda tidak masuk ke akaun Amazon di penyemak imbas anda, anda mesti log masuk untuk meneruskan.

Anda juga dapat mencari halaman ini di laman web Amazon dengan menuju ke Amazon.com di penyemak imbas anda, arahkan kursor ke atas "Akaun & Daftar" di sudut kanan atas halaman utama, dan kemudian klik pilihan "Video Perdana Anda". Di halaman Video Perdana, klik "Tetapan" di sudut kanan atas layar, klik pilihan "Sejarah Tontonan", dan kemudian klik butang "Lihat Sejarah Tontonan".

Halaman ini menunjukkan sejarah lengkap semua video yang pernah anda tonton di Amazon, dengan video yang paling baru anda tonton di bahagian atas.

Senarai tersebut menunjukkan video yang telah anda tonton menggunakan akaun Amazon di mana-mana peranti, sama ada di TV pintar, Roku, iPhone, telefon Android atau penyemak imbas web anda.

Untuk membuang video dari sejarah tontonan anda, klik pautan "Buang ini dari video yang ditonton" di bawah video di sini. Amazon akan melupakan anda menonton video, jadi tidak akan digunakan untuk cadangan dan orang tidak akan dapat melihatnya dalam sejarah tontonan akaun anda.

Keluarkan video mana yang anda mahu dari halaman ini. Untuk melihat lebih banyak video yang telah anda tonton di akun ini, tatal ke bawah dan klik butang "Seterusnya" di bahagian bawah halaman.

Anda juga dapat menilai video dengan mengklik bintang di sebelah kanan video. Jika anda ingin menyimpan video dalam sejarah Anda, tetapi tidak ingin memengaruhi cadangan anda, Anda juga dapat memilih opsi "Jangan Gunakan untuk Pengesyoran" untuk mewujudkannya.

Malangnya, Amazon tidak menawarkan cara untuk membersihkan keseluruhan sejarah tontonan anda dengan satu klik. jika anda mahu memadam sejarah anda sepenuhnya, anda perlu memadam video dari senarai ini satu persatu.

Anda juga boleh menghapus produk yang telah anda lihat dari sejarah penyemakan imbas Amazon anda.

BERKAITAN: Cara Menghapus Item Dari Sejarah Penyemakan Imbas Amazon Anda

Kredit Gambar: Syafiq Adnan / Shutterstock.com.