Cara Menggunakan Roku Anda Seperti Chromecast

Chromecast Google membolehkan anda melancarkan video dan mengendalikannya dari telefon anda, menghantar seluruh skrin ke TV anda, dan secara umum menggunakan telefon pintar dan bukannya alat kawalan jauh. Anda juga boleh melakukan banyak perkara dengan Roku anda.

Mula Menonton Netflix atau YouTube Dari Telefon atau Penyemak Imbas Web anda

Roku menyokong DIAL - kependekan dari "Discovery and Launch" - protokol yang dikembangkan bersama oleh Netflix dan YouTube. Ia bukan hanya untuk Roku, tetapi dirancang untuk berfungsi pada pelbagai jenis peranti. Sebagai contoh, TV pintar moden juga dapat menerapkan DIAL, yang membolehkan anda menghantar video dari Netflix dan YouTube ke aplikasi yang terdapat di dalam TV pintar anda. (Malangnya, aplikasi TV pintar terbina dalam itu mungkin tidak begitu bagus.)

Dalam keadaan asalnya, Chromecast Google sebenarnya menggunakan DIAL untuk membuang video, tetapi sekarang ia menggunakan protokol yang berbeza. Untuk menggunakan DIAL, buka aplikasi Netflix atau YouTube di telefon pintar atau tablet anda, atau kunjungi laman web Netflix atau YouTube di penyemak imbas web anda. Ketik butang "Cast" yang sama yang digunakan pengguna Chromecast, dan anda akan melihat Roku anda muncul dalam senarai peranti berdekatan. Anda tidak perlu membuka aplikasi yang relevan pada Roku anda terlebih dahulu. Selagi Roku anda dihidupkan, ia akan muncul dalam senarai.

BERKAITAN: Cerminkan Skrin Komputer Anda di TV Anda dengan Chromecast Google

Anda boleh melakukan ini di komputer jika menggunakan Google Chrome. Kemampuan casting bawaan Chrome bukan hanya untuk Chromecast Google — jika anda berada di laman web yang sesuai dengan DIAL seperti YouTube atau Netflix, anda boleh menggunakan fitur Cast yang sama untuk mula memainkan video di Roku anda.

Pilih Roku anda dan video akan dihantar dari telefon, tablet, atau komputer anda ke Roku. Pada dasarnya, telefon atau komputer anda mengarahkan Roku untuk melancarkan aplikasi Netflix atau YouTube secara automatik dan mula memainkan video yang anda pilih. Gunakan ini untuk mencari dan mula memainkan video dari telefon anda.

Malangnya, protokol ini belum tersebar luas. Walaupun berfungsi dengan baik untuk Netflix dan YouTube - beberapa saluran utama yang sebenarnya anda mahu lakukan - ia tidak mempunyai ekosistem aplikasi yang luas yang menyokong Chromecast.

Hantarkan Seluruh Skrin Anda ke Roku Anda

BERKAITAN: Cara Mencerminkan Skrin Peranti Windows atau Android Anda di Roku Anda

Peranti Roku juga mendukung "Screen mirroring", sebuah fitur yang menggunakan standard Miracast terbuka. Miracast dibina dalam Windows 8.1, Windows phone, dan Android 4.2+. Malangnya, ia memerlukan sokongan perkakasan khas — anda tidak boleh menggunakan PC lama yang telah ditingkatkan ke Windows 8.1, dan anda juga tidak boleh menggunakan telefon lama yang telah ditingkatkan ke Android 4.2 atau lebih baru.

Sekiranya anda mempunyai perkakasan yang sesuai, anda boleh menggunakan ciri ini untuk mencerminkan paparan komputer, telefon pintar, atau tablet di TV anda secara wayarles. Cukup ikuti arahan ini untuk menggunakannya. Ini dapat berfungsi sama seperti pada Chromecast, yang juga membolehkan anda mencerminkan keseluruhan paparan anda.

Sayangnya, ciri pencerminan skrin lebih terhad daripada Chromecast, yang melakukan lebih banyak perkara ini dalam perisian dan tidak memerlukan perkakasan mewah. Pencerminan Chromecast akan berfungsi pada mana-mana PC Windows lama, misalnya — walaupun menjalankan Windows 7 dan tidak mempunyai perkakasan serasi Miracast baru yang mewah. Ini juga akan berfungsi dengan Mac, Chromebook, dan PC Linux, sementara Miracast masih hanya untuk Windows dan Android.

Gunakan Aplikasi Telefon Pintar Roku untuk Menghantar Video Tempatan Dari Telefon Anda

Sekiranya anda ingin mengawal Roku dari telefon pintar anda, anda juga boleh melakukannya. Muat turun aplikasi Roku rasmi untuk iPhone atau Android, kemudian lancarkan. Ia akan menemui Roku berdekatan anda. Anda kemudian boleh menggunakan aplikasi Roku di telefon anda untuk mengawal Roku, melancarkan saluran, menekan jeda atau bermain, memajukan pantas melalui video, dan banyak lagi.

Ia juga menawarkan papan kekunci, yang membolehkan anda menaip watak ke Roku melalui papan kekunci sentuh telefon pintar anda — tidak memerlukan proses menaip yang canggung di TV anda dengan alat kawalan jauh Roku. Aplikasi telefon pintar juga membolehkan anda memulakan carian suara di Roku anda, sesuatu yang sebaliknya memerlukan Roku 3 baru dengan alat kawalan suara yang didayakan.

BERKAITAN: Cara Menonton Fail Video yang Dimuat turun atau Ripped di Roku Anda

Ini tidak semestinya sama pentingnya dengan Chromecast, kerana anda masih mempunyai alat kawalan jauh fizikal untuk Roku anda. Tetapi ini adalah alternatif yang mudah, dan bahkan terdapat ciri berguna yang terdapat di dalam aplikasi untuk ini - misalnya, anda boleh "menghantar" video, muzik, dan foto yang terdapat di telefon anda ke Roku anda, memainkannya di TV.

Chromecast Google dan Roku berbeza. Roku direka untuk kawalan dengan alat kawalan jauh fizikal tradisional, sementara Chromecast Google sesuai untuk transmisi dari telefon pintar atau PC. Tidak menghairankan, ciri-ciri cast lebih merangkumi dan dikembangkan dengan lebih baik pada Chromecast — tetapi anda masih boleh menghantar semua video YouTube dan Netflix yang anda inginkan ke Roku anda.

Kredit Gambar: Mike Mozart di Flickr