Alternatif Microsoft Office Terbaik Terbaik

Walaupun Microsoft Office masih menjadi pilihan di mana sahaja untuk memproses kata, persembahan tayangan slaid, pengiraan spreadsheet, dan banyak lagi tugas digital, masih ada banyak alternatif percuma. Elakkan perisian percuma yang penuh dengan iklan dan lihat suite produktiviti percuma ini.

Microsoft Office terutamanya terdiri daripada Microsoft Word untuk dokumen, Microsoft PowerPoint untuk persembahan, dan Microsoft Excel untuk spreadsheet. Microsoft Office tersedia melalui langganan Microsoft 365 yang berharga $ 69,99 / tahun, atau $ 6,99 / bulan untuk satu akaun. Akaun keluarga dengan sehingga enam pengguna naik sedikit lebih tinggi pada $ 99,99 / tahun, atau $ 9,99 / bulan. Sebagai alternatif, anda boleh memuat turun salah satu suite indah ini secara percuma dan mula menjadi produktif dengan segera.

LibreOffice: Aplikasi Desktop Sumber Terbuka

Seperti perisian percuma terbaik, LibreOffice adalah projek sumber terbuka dari The Document Foundation yang pada awalnya merupakan sebahagian daripada alternatif Office lain, OpenOffice. Anda boleh memuat turun LibreOffice secara percuma untuk penggunaan peribadi di Windows, Mac, dan Linux. Perlu diingat bahawa, sebagai aplikasi sumber terbuka, LibreOffice tidak memberikan sokongan atau bantuan sendiri.

Syarikat yang lebih besar yang ingin menggunakan alternatif ini mungkin ingin mencari sokongan profesional dari pihak ketiga yang diluluskan sebelum melibatkan LibreOffice di peringkat perusahaan. Walaupun perniagaan dapat menjimatkan dengan membayar penyelesaian yang dapat dipercayai, banyak pemerintah di seluruh dunia memilih LibreOffice untuk melarikan diri dari perjanjian perusahaan yang mahal dari Microsoft.

LibreOffice Writer, Calc, dan Impress adalah persembahan utama yang masing-masing berkaitan dengan Microsoft Word, Excel, dan PowerPoint. Alat-alat ini juga tersedia dalam talian melalui versi berasaskan web yang disebut LibreOffice Online. Seperti di atas, alat-alat ini sebagian besar ditujukan untuk penggunaan peribadi, walaupun perniagaan dapat melibatkan mereka dengan sokongan yang tepat. LibreOffice juga menawarkan aplikasi sumber terbuka untuk penyuntingan gambar (Draw), formula (Math), dan pengurusan pangkalan data (Base). Anda boleh bermula dengan memuat turun suite LibreOffice secara percuma dari laman webnya.

Google Drive: Apl Kerja Berasaskan Web Dari Google

Google Drive adalah salah satu alternatif percuma yang paling popular untuk Microsoft Office kerana ia berasal dari salah satu pesaing terbesar Microsoft. Google menawarkan perkhidmatan dan sokongan sepenuhnya untuk pelbagai aplikasi yang sesuai dengan aplikasi Microsoft Office. Aplikasi mesra pengguna yang popular seperti Dokumen Google, Slaid, Helaian dan Lukisan semuanya tersedia secara percuma.

Semua aplikasi ini menggunakan perkhidmatan storan awan Google, Google Drive. Sebagai tambahan kepada aplikasi G Suite utama ini, Google menawarkan aplikasi seperti Borang dan Bilik Darjah yang dapat memenuhi keperluan unik seperti guru. Sebilangan besar alat pihak ketiga seperti Zoho, LucidChart, Slack, dan banyak lagi menyediakan penyatuan asli dengan banyak aplikasi Google.

Mempunyai rangkaian produktiviti anda sepenuhnya berdasarkan awan menawarkan keselamatan tambahan, kerana lebih sukar untuk melupakan fail anda. Walaupun perniagaan mungkin perlu membayar Google sejumlah wang untuk sokongan di peringkat perusahaan, suite produktiviti Google adalah pilihan percuma yang bagus untuk usaha peribadi. Mulakan hari ini dengan membuat akaun Google percuma. Sekiranya anda ingin meningkatkan aplikasi atau menggunakannya secara profesional, anda boleh meneroka perkhidmatan G Suite Google, yang dilengkapi dengan lebih banyak storan, ciri, dan sokongan.

iWork: Bukan Hanya untuk Pengguna Mac Lagi

Sekiranya anda memiliki Mac, anda mungkin sudah biasa dengan rangkaian produktiviti Apple, iWork. Ia mempunyai alternatif untuk aplikasi Microsoft Office utama: Halaman (Word), Numbers (Excel), dan Keynote (PowerPoint).

Walaupun aplikasi ini dulunya eksklusif untuk Mac, siapa pun dapat mengaksesnya sekarang secara percuma melalui iCloud dan juga pada iPad dan iPhone. Sekiranya anda paling biasa dengan Microsoft Office, mungkin terdapat kurva pembelajaran. Walau bagaimanapun, pengguna Mac yang kerap mungkin mendapati antara muka lebih mirip dengan aplikasi Apple yang lain. Untuk memulakan, arahkan mana-mana penyemak imbas ke laman web iCloud dan daftar untuk mendapatkan akaun percuma.

Tidak seperti alternatif Microsoft Office percuma lain yang berusaha keras untuk meniru pengalaman, iWork tidak akan biasa jika anda menggunakan suite produktiviti Microsoft. iWork menggunakan iCloud untuk berkongsi dokumen dengan selamat. Semua jenis fail Microsoft akhirnya serasi dengan iWork juga.

Pejabat WPS: Antara muka yang dikenali di semua platform

Salah satu suite produktiviti percuma yang baru dibangunkan yang dibina untuk bersaing dengan Microsoft Office, WPS Office berasal dari pembangun China, Kingsoft dan menawarkan perisian yang akan segera diketahui oleh kebanyakan pengguna Microsoft Office. WPS bermaksud Writer, Presentation, Spreadsheets, yang merupakan nama persembahan utama suite. Suite ini sepenuhnya serasi dengan semua program Microsoft, jenis fail, dan bahkan beberapa sambungan.

WPS Office juga menawarkan versi aplikasi mereka secara percuma untuk desktop dan juga peranti mudah alih. Walaupun tidak semua aplikasi tersedia di setiap platform, aplikasi inti WPS tersedia di Windows, Linux, Android, dan semua peranti Apple moden. Anda akan menemui beberapa iklan semasa menggunakan WPS, tetapi iklan tersebut jarang mengganggu produktiviti. Ia mempunyai sokongan awan yang selamat dengan had muat naik 200 MB dan ruang kosong 1 GB, di samping aplikasi web yang boleh diakses dan alat PDF yang mesra pengguna.

FreeOffice: Produktiviti Serbaguna pada Kebanyakan Peranti

Sama ada anda menggunakan Windows, Mac, atau Linux, FreeOffice dari SoftMaker sama seperti namanya: alternatif Office percuma. Susun aturnya akan segera diketahui oleh pengguna Microsoft Office, terutama dengan kemampuannya untuk menukar antara susun atur moden dan klasik yang akan berguna bagi pengguna baru dan veteran. Susun atur yang mudah dikonfigurasi ini juga termasuk mod Sentuh yang menjadikannya lebih mudah digunakan pada tablet dan peranti mudah alih.

FreeOffice sepenuhnya serasi dengan fail Microsoft Office dan mempunyai alat yang sama seperti yang anda harapkan dari rangkaian produktiviti moden. SoftMaker menawarkan TextMaker (Word), PlanMaker (Excel), dan Presentasi (PowerPoint), serta persekitaran pengaturcaraan dan bahasa skrip untuk pembangun yang disebut BasicMaker. Terdapat juga versi premium aplikasi ini, dengan lebih banyak ciri seperti pengurusan fail dan sokongan skrip, dengan kos sekali $ 79.95 atau perkhidmatan langganan yang hanya bermula pada $ 2.99 / bulan. Ini sebagai tambahan kepada aplikasi produktiviti yang ditampilkan sepenuhnya untuk Android.

Microsoft Office Online: Lebih sedikit Ciri Tetapi Tanpa Kos

Sekiranya tiada pilihan ini yang memenuhi kehendak unik anda, atau anda hanya mahu atau tinggal bersama produk Microsoft, versi asas aplikasi produktiviti di mana-mana tersedia secara percuma melalui penyemak imbas web mana pun. Dari mana-mana desktop atau peranti mudah alih, anda boleh mendaftar untuk mendapatkan akaun Microsoft percuma dan mula menggunakan versi Word, Excel, dan PowerPoint yang sedikit terhad. Anda boleh memulakan dengan menavigasi penyemak imbas mana pun ke Office.com, dan log masuk atau naik untuk mendapatkan akaun Microsoft percuma.

BERKAITAN: Cara Mendapatkan Microsoft Office secara percuma

Terdapat banyak aplikasi produktiviti lain di luar sana, tetapi enam ini adalah yang terbaik dari yang terbaik untuk menyelesaikan kerja anda dengan cepat, boleh dipercayai, dan yang paling penting, secara percuma.