Cara Membuat Sandaran Imej Sistem pada Windows 7, 8, atau 10

Utiliti sandaran terbina dalam Windows cukup kukuh. Mari lihat bagaimana membuat imej sandaran penuh PC anda tanpa memerlukan utiliti pihak ketiga.

  1. Buka Alat Imej Sandaran Sistem. Di Windows 10, pergi ke Panel Kawalan> Sandaran dan Pulihkan (Windows 7)> Buat Imej Sistem.
  2. Pilih tempat anda ingin menyimpan gambar sandaran.
  3. Pilih pemacu untuk disandarkan.
  4. Mulakan sandaran.
  5. Sebagai pilihan, buat cakera pembaikan sistem yang boleh anda gunakan untuk memulakan komputer dan memulihkan gambar sandaran.

Program sandaran biasa, seperti ciri Sejarah Fail terbina dalam CrashPlan atau Windows, pada dasarnya menyalin fail anda ke lokasi lain. Sebaliknya, sandaran imej sistem adalah seperti gambaran keseluruhan keseluruhan cakera keras. Kelebihan imej sistem adalah bahawa jika cakera keras rosak, anda boleh menggantinya, memulihkan gambar, dan menjadikan sistem anda kembali ke tempat ketika gambar ditangkap. Tidak perlu memasang semula Windows atau aplikasi anda.

Kelemahan terbesar dengan sandaran imej sistem - selain memerlukan sedikit masa lebih lama - adalah bahawa anda tidak dapat mengembalikan sandaran ke PC lain. Anda membuat imej pemasangan Windows sepenuhnya dan, kerana Windows disediakan khusus untuk perkakasan anda, ia tidak akan berfungsi seperti yang ada di PC lain. Ia seperti cuba memasukkan cakera keras anda ke PC lain dan mengharapkan semuanya dapat dimuat dengan baik. Walaupun demikian, cadangan gambar tetap boleh sangat berguna.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Semua Alat Sandaran dan Pemulihan Windows 10

Aplikasi pihak ketiga seperti Macrium Reflect atau Acronis True Image — sekurang-kurangnya, versi berbayar — menawarkan beberapa ciri lanjutan yang tidak akan anda dapati dalam alat sandaran imej sistem Windows. Sebagai contoh, kedua-duanya menyokong sandaran tambahan, gambar yang dilindungi kata laluan, dan kemampuan untuk mencari sandaran untuk fail individu. Tetapi percuma adalah percuma, dan jika anda tidak memerlukan ciri tambahan, alat Windows menawarkan cara yang kuat untuk melakukan sandaran penuh sistem anda.

Langkah Pertama: Buka Sandaran Imej Sistem

Proses mencari alat Sistem Imej Cadangan berbeza di Windows 7 daripada di Windows 8 dan 10, jadi kami akan menunjukkan kepada anda untuk mencari alat tersebut dalam semua versi, dan kemudian menerangkan cara membuat dan menggunakan gambar sistem.

Buka Sandaran Imej Sistem pada Windows 10

Di Windows 10, tekan Mula, ketik "sandaran," dan kemudian pilih entri.

Di tetingkap "Sandaran dan Pulihkan (Windows 7)", klik pautan "Buat gambar sistem".

Buka Sandaran Imej Sistem di Windows 8

Pada Windows 8, tekan Mula, ketik "sejarah fail", dan kemudian pilih entri "Sejarah Fail".

Di tetingkap "Sejarah Fail", klik pautan "Sandaran Imej Sistem".

Buka Sandaran Imej Sistem di Windows 7

Tekan Mula, klik anak panah di sebelah kanan item "Bermula", dan kemudian klik "Sandarkan fail anda."

Di tetingkap "Sandaran dan Pulihkan", klik pautan "Buat imej sistem".

Langkah Kedua: Buat Sandaran Imej Sistem

Setelah anda membuka alat gambar sistem, langkah-langkah untuk membuat imej sistem adalah sama di Windows 7, 8, atau 10.

Apabila anda pertama kali membuka alat ini, alat ini akan mengimbas sistem anda untuk pemacu luaran. Anda kemudian boleh memutuskan di mana anda mahu menyimpan gambar. Ini boleh ke pemacu luaran, beberapa DVD, atau di lokasi rangkaian. Pilih tempat anda ingin menyimpan sandaran anda dan kemudian klik "Seterusnya."

Secara lalai, alat ini hanya menyandarkan pemacu sistem anda. Anda boleh memasukkan pemacu lain jika anda mahu, tetapi ingat bahawa ini akan menambah ukuran gambar akhir. Biasanya, kami ingin membuat sandaran gambar yang berasingan untuk setiap pemacu.

Pada skrin pengesahan, perhatikan jumlah ruang yang mungkin diambil oleh gambar. Sekiranya ada yang tidak kelihatan betul, anda masih boleh kembali dan membuat penyesuaian. Sekiranya semuanya kelihatan baik-baik saja, klik butang "Start Backup".

Anda akan melihat meter kemajuan semasa alat membuat gambar.

Ia boleh mengambil sedikit masa. Dalam contoh ini, kami menyandarkan pemacu dengan kira-kira 319 GB data. Ia mengambil masa kira-kira 2.5 jam ketika disandarkan ke cakera keras luaran yang disambungkan ke PC kami melalui USB. Masa anda akan berbeza-beza bergantung pada PC anda dan jenis storan yang anda sandarkan.

Langkah Ketiga: Buat Cakera Pembaikan Sistem

BERKAITAN: Cara Membuat dan Menggunakan Pemacu Pemulihan atau Cakera Pembaikan Sistem pada Windows 8 atau 10

Apabila sandaran selesai, Windows memberi anda pilihan untuk membuat cakera pembaikan sistem. Anda boleh menggunakan cakera ini untuk memulakan PC anda dan memulihkan dari sandaran gambar anda sekiranya anda memerlukan penggantian cakera keras anda dan tidak dapat memulakan Windows. Kami sangat mengesyorkan anda terus membuat cakera, kemudian melabel dan menyimpannya di lokasi yang selamat.

Pilih pemacu yang ingin anda gunakan untuk membuat cakera dan kemudian klik butang "Buat Disc".

Apabila tiba masanya untuk memulihkan gambar, anda dapat menghidupkan PC anda dari cakera pemulihan untuk mendapatkan akses ke sejumlah alat pemulihan — termasuk "Pemulihan Imej Sistem."

BERKAITAN: Cara Memulihkan Sandaran Imej Sistem pada Windows 7, 8 dan 10

Membuat sandaran gambar memerlukan masa, jadi yang terbaik adalah apabila anda tidak memerlukan komputer anda selama beberapa jam — atau semalaman. Dan sekiranya keperluan timbul ketika anda perlu menggunakan sandaran itu, pastikan anda melihat panduan lengkap kami untuk memulihkan sandaran gambar di Windows.