Apakah Fail RTF (Dan Bagaimana Saya Membukanya)?

Fail dengan sambungan fail .RTF adalah fail Format Teks Kaya. Walaupun fail teks biasa hanya menyimpan teks biasa, fail RTF dapat memasukkan maklumat tambahan mengenai gaya fon, pemformatan, gambar, dan banyak lagi. Mereka bagus untuk perkongsian dokumen merentas platform kerana disokong oleh banyak aplikasi.

Apakah Fail RTF?

RTF dicipta oleh pasukan Microsoft Word pada tahun 1980-an. Ini dimaksudkan sebagai format universal yang dapat digunakan oleh sebagian besar pemroses kata, sehingga lebih mudah bagi orang untuk berbagi dokumen Word dengan orang yang tidak menggunakan Word. Itu juga digabungkan sebagai format lalai yang digunakan oleh aplikasi WordPad bawaan Windows — pemproses kata ringan.

Sebelum digantikan oleh fail HTML, RTF juga digunakan sebagai dasar untuk fail bantuan Windows.

Dengan kebanyakan pemproses kata dapat membaca dan menulis fail RTF, ini bermaksud jika anda membuatnya di Windows, anda akan dapat menghantarnya kepada rakan sekerja yang menggunakan macOS, atau Linux, tanpa menghadapi masalah. Ia juga digunakan secara meluas dalam jenis aplikasi lain, seperti pelanggan e-mel.

Microsoft menghentikan pengembangan RTF pada tahun 2008, tetapi masih banyak disokong oleh aplikasi di hampir setiap sistem operasi.

Bagaimana Saya Membuka Fail RTF?

Perkara pertama yang perlu dicuba hanyalah dengan mengklik dua kali (atau mengetuk telefon bimbit) untuk membuka fail RTF secara langsung.

Anda pasti mempunyai aplikasi yang sudah terbina dalam atau dipasang pada sistem anda untuk membuka fail RTF. Sebagai permulaan, jika anda memasang aplikasi pemprosesan kata — Microsoft Word, LibreOffice, OpenOffice, AbiWord, dan sebagainya — anda boleh membuka fail RTF dengannya.

Sebilangan besar perkhidmatan penyegerakan fail - seperti Dropbox, OneDrive, dan Google Drive - mempunyai penonton yang membolehkan anda sekurang-kurangnya membaca fail RTF, walaupun anda tidak dapat mengeditnya. Dokumen Google membolehkan anda mengedit fail RTF.

Dan kebanyakan sistem operasi mempunyai editor terbina dalam yang dapat membuka fail RTF. Di Windows, itulah WordPad. Di macOS, anda boleh menggunakan Apple TextEdit atau Apple Pages. Dan melainkan jika anda memasang sesuatu yang lain (seperti Microsoft Word), aplikasi tersebut akan menjadi lalai untuk membuka fail RTF. Sebagai contoh, walaupun pada pemasangan Windows yang baru, mengklik dua kali fail RTF membukanya tepat di WordPad.

Nota : Dan walaupun tidak ada editor RTF terbina dalam kebanyakan distro Linux, anda pasti dapat memasang sesuatu seperti LibreOffice.

Sekiranya anda lebih suka fail RTF dibuka dengan aplikasi yang berbeza daripada yang sekarang ditetapkan sebagai lalai, itu cukup mudah. Pada Windows atau macOS, klik kanan fail dan anda akan melihat arahan "Buka Dengan" atau sesuatu yang serupa untuk memilih aplikasi yang ingin anda gunakan.

Inilah tetingkap yang muncul semasa anda melakukannya di Windows (macOS serupa). Ini menunjukkan senarai aplikasi yang dapat membuka fail RTF. Pilih sahaja yang anda mahu gunakan. Dan anda boleh memilih pilihan "Sentiasa gunakan aplikasi ini untuk membuka fail .rtf" agar aplikasi tersebut menjadi lalai.

Cara Menukar Fail RTF

Walaupun banyak aplikasi menyokong fail RTF, anda mungkin ingin menukarnya menjadi yang lain. Anda tidak boleh mengubah peluasan fail untuk melakukannya — anda harus menukar fail. Biasanya, anda ingin menukarnya ke format yang digunakan oleh pemproses kata anda. Cara termudah untuk melakukannya adalah dengan membuka fail RTF dalam aplikasi itu, dan kemudian gunakan aplikasi tersebut untuk menyimpannya dalam format yang berbeza.

Sebagai contoh, jika anda membuka fail RTF anda di Microsoft Word, dan kemudian menggunakan perintah Save As, anda akan masuk ke kotak dialog Save As. Anda kemudian boleh menggunakan menu lungsur "Simpan Sebagai Jenis" untuk memilih dari sekumpulan format yang berbeza.

Sekiranya anda tidak memasang pemproses kata penuh, anda juga boleh mencuba apa sahaja yang disertakan dengan OS anda. Tetingkap WordPad Save As, misalnya, tidak menawarkan format seperti Microsoft Word, tetapi masih ada beberapa format yang berguna.