Apakah Fail MP4 (dan Bagaimana Saya Membukanya)?

Fail dengan sambungan fail .mp4 adalah format fail video MPEG-4. MP4 adalah salah satu format fail video yang lebih biasa digunakan untuk memuat turun dan menstrim video dari internet. Ini adalah format video yang sangat serba boleh dan dimampatkan yang juga dapat menyimpan audio, sari kata, dan gambar pegun.

BERKAITAN: Apakah Sambungan Fail?

Apakah Fail MP4?

Fail MP4 dibuat berdasarkan standard ISO / IEC 14496-12: 2001 oleh ISO / IEC dan Motion Picture Experts Group (MPEG). Oleh kerana itu, MP4 adalah standard antarabangsa untuk pengkodan audio-visual.

Mula dibuat pada tahun 2001, MPEG-4 Bahagian 12 didasarkan pada Format Fail QuickTime (.MOV). Versi semasa - MPEG-4 Bahagian 14 - dirilis pada tahun 2003. MP4 dianggap sebagai format wadah multimedia digital - pada dasarnya sebuah fail yang berisi sekumpulan data yang telah dimampatkan, Piawaian menentukan bagaimana data disimpan dalam wadah itu sendiri, tetapi bukan bagaimana data itu dikodkan.

Dengan tahap mampatan yang tinggi yang digunakan dalam video MP4, ini membolehkan fail menjadi lebih kecil daripada format video lain. Mengurangkan ukuran fail tidak langsung mempengaruhi kualiti fail. Hampir semua kualiti asli dikekalkan. Ini menjadikan MP4 format video mudah alih dan mesra web.

Walaupun fail MP4 dapat memutar audio, file tersebut tidak boleh dikelirukan dengan M4A dan MP3, karena ini adalah format file yang  hanya berisi audio .

BERKAITAN: Apakah Fail MP3 (Dan Bagaimana Saya Membukanya)?

Bagaimana Saya Membuka Fail MP4?

Kerana MP4 adalah format fail standard untuk video, hampir semua pemain video menyokong MP4. Untuk membuka fail, yang perlu anda lakukan ialah mengklik dua kali video anda, dan fail tersebut akan dibuka dengan penonton video lalai sistem operasi anda. Android dan iPhone secara semula jadi menyokong pemutaran MP4 juga - ketik failnya, dan anda akan menonton video anda dalam masa yang singkat.

Pengguna Windows dan macOS boleh memainkan fail MP4 tanpa perlu memasang perisian pihak ketiga. Windows menggunakan Windows Media Player secara lalai; di macOS, mereka dimainkan menggunakan QuickTime.

Namun, jika anda lebih suka pemain video yang berbeza daripada yang lain, menukar persatuan fail adalah proses mudah pada Windows atau macOS. Dan kemungkinan besar anda tidak perlu melakukan itu. Apabila anda memasang aplikasi main balik video baru, kemungkinan besar aplikasi baru itu akan menuntut perkaitan dengan fail MP4 semasa pemasangan, kecuali dinyatakan sebaliknya.