Mengapa IR Blaster Masih Berguna pada Telefon pada tahun 2020

Ada kemungkinan (walaupun, semakin menurun) bahawa telefon anda dilengkapi dengan IR blaster. Ini membolehkan telefon anda berkomunikasi dengan peranti sehari-hari di rumah anda, seperti TV dan DVR, menggunakan ledakan radiasi elektromagnetik yang tidak dapat dilihat.

Sekiranya anda kehilangan alat kawalan jauh, telefon dengan blaster IR sangat berguna. Tetapi bagaimana ia berfungsi, dan di mana anda boleh mendapatkannya?

Semasa Inframerah Adalah Raja

Pembaca pada usia tertentu mungkin ingat menggunakan inframerah untuk berkongsi fail dan sambungan internet antara telefon, PDA, atau komputer mereka. Ciri ini (dijuluki "IrDA") sudah biasa terjadi pada tahun 1990-an dan awal tahun 00-an sebelum Bluetooth dan Wi-Fi.

Pada masa itu, IrDA revolusioner, tetapi sudah lama berhenti menjadi arus perdana. Teknologi pemindahan data moden lebih baik. Dengan Bluetooth dan IrDA, kedua-dua port inframerah tidak harus dekat atau memiliki jarak pandang.

Mereka juga lebih cepat. Pelabuhan IrDA di Apple PowerBook G3 saya teratas dengan kelajuan 230.4 kbps. Bandingkan dengan Bluetooth 5.0, yang mendukung kecepatan hingga 2 Mbps, atau Wi-Fi 6, yang memiliki kecepatan dasar 1.2 Gbps, dan bahkan dapat mencapai hingga 10 Gbps.

Perlu ditekankan bahawa peletup IR tidak sama dengan pelabuhan IrDA lama pada tahun lalu. Mereka menggunakan protokol yang sama sekali berbeza yang disebut Consumer Infrared (cIR), dan beroperasi pada kelajuan yang jauh lebih perlahan.

Ini bermakna anda harus melupakan penggunaan telefon baru anda yang berkilat untuk menyambung ke komputer riba akhir tahun '90 anda.

Untuk apa IR digunakan pada tahun 2020?

Blaster IR hampir secara eksklusif digunakan untuk mengendalikan peranti lain, seperti TV, set-top box, dan unit penyaman udara. Dengan memuat turun aplikasi, anda dapat mengubah telefon anda menjadi alat kawalan jauh universal dan mengawal seluruh dunia anda.

Kerana peledak IR untuk TV dan kotak kabel set-top sangat lazim, Kinect Microsoft untuk Xbox One juga menggabungkannya. Begitulah perkakasan Kinect membolehkan Xbox One mengendalikan TV.

Beberapa telefon, seperti Unihertz Jelly 2, dilengkapi dengan aplikasi jarak jauh universal yang dimuatkan terlebih dahulu. Sekiranya anda tidak, ada pilihan di gedung Google Play.

Lean Remote adalah salah satu yang terbaik dan menawarkan pelbagai sokongan untuk elektronik isi rumah. Jarak tempuh anda tentu berbeza-beza.

Beberapa Telefon AS Menawarkan IR Blaster

Pada awal tahun 2010, telefon Android secara rutin dikirim dengan IR blaster. Pengilang seperti Samsung dan LG memasukkannya ke dalam peranti mereka, tetapi ini secara beransur-ansur berhenti. Walau bagaimanapun, peletup IR masih sering dihantar ke telefon dari pengeluar China, seperti Huawei dan Xiaomi.

Berikut adalah beberapa telefon terbaru yang menawarkan IR blaster.

TCL 10 Pro

Ia tidak menghairankan bahawa TCL menghantar blaster inframerah pada telefon bimbitnya. Lagipun, jenama teknologi China paling terkenal dengan TV pintar yang berpatutan, dan ada sinergi yang jelas.

Dengan harga $ 449, kamera quad-TCL 10 Pro menawarkan Qualcomm Snapdragon 675, storan 128 GB, RAM 6 GB, dan paparan tinggi 6,47 inci. Terdapat juga bicu fon kepala 3.5mm yang agak jarang hari ini.

Ini adalah salah satu daripada beberapa telefon dengan IR blaster yang dijual di AS

Xiaomi Poco F2 Pro

Xiaomi Poco F2 Pro menggabungkan spesifikasi peringkat unggulan, seperti pemproses Qualcomm Snapdragon 865 dan penyediaan kamera quad 64 MP, dengan tanda harga sub-$ 500.

Ini adalah salah satu dari sedikit telefon bimbit Xiaomi yang terdapat di AS Walaupun syarikat itu belum memasuki pasar telefon pintar Amerika secara rasmi, ia telah banyak diimport oleh penjual semula, dan dengan demikian, boleh didapati di Amazon.

Huawei P30 Pro Edisi Baru

Diumumkan awal tahun ini, Edisi Baru Huawei P30 Pro adalah versi terbaru yang diperbaharui dari gergasi teknologi China yang diperangi.

Tidak seperti telefon bimbit terbaru dari Huawei, peranti ini merangkumi aplikasi Android milik Google, jadi ia mempunyai akses ke gedung Google Play. Ia dilengkapi dengan 8 GB RAM dan penyimpanan 256 GB secara lalai, dan, ya, ada IR blaster.

Edisi Baru P30 Pro tidak tersedia di AS, walaupun banyak dijual di Eropah dengan harga sekitar $ 800.

Buat Sendiri

Saya tidak bergurau ketika saya mengatakan peledak IR semakin jarang berlaku. Walaupun ia sudah tentu benar bahawa mereka boleh didapati, sangat sedikit itu disertakan pada peranti yang dijual di Amerika Syarikat

Nasib baik, elektronik di belakang IR blaster sangat mudah. Sekiranya anda berguna dengan besi pematerian, mungkin untuk membuatnya sendiri dan pasangkannya ke bicu fon kepala 3.5mm telefon anda. Walau bagaimanapun, jarak tempuh anda akan berbeza-beza.