Cara Keras Menyegarkan Penyemak Imbas Web Anda (untuk Mengabaikan Cache Anda)

Kadang kala, laman web tidak berkelakuan seperti yang diharapkan atau kelihatan tersekat menunjukkan maklumat ketinggalan zaman. Untuk memperbaikinya, mudah untuk memaksa penyemak imbas anda memuat semula salinan halaman (cache) tempatan menggunakan jalan pintas papan kekunci yang mudah. Inilah caranya untuk melakukannya.

Apakah Cache Penyemak Imbas?

Untuk mempercepat penjelajahan, penyemak imbas web menyimpan salinan data laman web ke komputer anda sebagai sekumpulan fail yang disebut cache. Semasa memuatkan laman web, anda sering melihat salinan elemen tempatan dari laman web (seperti gambar) yang ditarik dari cache anda.

Biasanya, jika penyemak imbas memuat laman web dan mengesan perubahan, ia akan mengambil versi baru laman web dari pelayan web jauh dan mengganti cache. Tetapi prosesnya tidak sempurna, dan kadangkala penyemak imbas anda mungkin berakhir dengan salinan data laman web tempatan dalam cache penyemak imbas anda yang tidak sepadan dengan versi terbaru di pelayan. Akibatnya, laman web mungkin kelihatan tidak betul atau tidak berfungsi dengan baik.

Untuk memperbaikinya, kita perlu memaksa penyemak imbas web untuk membuang apa yang sudah ada dalam cache dan memuat turun versi terkini laman web. Ramai orang menyebutnya sebagai "penyegaran yang sukar."

Cara Melakukan Penyegaran Keras di Penyemak Imbas Anda

Di kebanyakan penyemak imbas di PC dan Mac, anda boleh melakukan tindakan sederhana untuk memaksa penyegaran yang sukar. Tahan kekunci Shift pada papan kekunci anda dan klik pada ikon muat semula pada bar alat penyemak imbas anda.

Terdapat juga pintasan papan kekunci untuk melakukan penyegaran keras yang setara. Kerana terdapat banyak cara untuk melakukan tindakan yang sama, mereka akan disenaraikan di bawah:

  • Chrome, Firefox, atau Edge untuk Windows: Tekan Ctrl + F5 (Jika itu tidak berfungsi, cubalah Shift + F5 atau Ctrl + Shift + R).
  • Chrome atau Firefox untuk Mac: Tekan Shift + Command + R.
  • Safari untuk Mac: Tidak ada jalan pintas papan kekunci sederhana untuk memaksa penyegaran keras. Sebaliknya, tekan Command + Option + E untuk mengosongkan cache, kemudian tahan Shift dan klik Muat semula di bar alat.
  • Safari untuk iPhone dan iPad:  Tidak ada jalan pintas untuk memaksa penyegaran cache. Anda perlu menggali tetapan untuk menghapus cache penyemak imbas anda.

Setelah anda melakukan penyegaran yang sukar, anda akan melihat halaman web kosong, dan proses memuat semula akan memakan masa lebih lama dari biasanya. Ini kerana penyemak imbas memuat turun semula semua data dan gambar di laman web ini.

Sekiranya memaksa penyegaran semula tidak menyelesaikan masalah, anda boleh mencuba penyegaran semula sekali lagi. Sekiranya itu tidak membantu, masalahnya mungkin terdapat di laman web itu sendiri — atau penyemak imbas anda mungkin memerlukan kemas kini. Semoga berjaya!