Apakah Port Audio Optik, dan Bilakah Saya Perlu Menggunakannya?

Pernah terfikir apakah port audio "optik" trapezoid itu? Anda akan menjumpainya di bahagian belakang komputer, HDTV, penerima media, dan banyak lagi, tetapi hampir tidak ada yang menggunakannya. Pelabuhan kecil yang sering diabaikan itu boleh menjadi penyelamat kehidupan sebenar. Mari lihat apa itu dan bagaimana anda boleh memanfaatkannya.

Apa Sebenarnya Audio Optik?

Sebilangan besar kabel yang anda gunakan untuk pusat media, komputer peribadi, dan peralatan audio / visual anda menggunakan isyarat elektrik. Sama ada analog atau digital, isyarat dihantar sebagai dorongan elektrik ke atas wayar konduktif. Setiap kabel, dari wayar pembesar suara pada meja putar 1970-an hingga kabel HDMI pada HDTV baru anda, mengandungi wayar, wayar, dan lebih banyak wayar di dalamnya.

Yang menonjol dalam pasaran audio / video di rumah adalah kabel audio optik. Tidak seperti standard pengkabelan lain, sistem audio optik menggunakan kabel gentian optik dan cahaya laser untuk menghantar isyarat audio digital antara peranti. Standard diperkenalkan pada tahun 1983 oleh Toshiba, dan pada mulanya bertujuan untuk digunakan dengan pemain Compact Disc mereka yang masih baru. (Inilah sebabnya mengapa anda kadang-kadang mendengarnya disebut sebagai Toshiba-Link, atau kabel TOSLINK.)

Anda boleh memeriksa sama ada peranti anda menyokong pemasangan kabel audio TOSLINK dengan melihat di bahagian belakang peranti untuk port TOSLINK yang berbeza. Port biasanya dilabel "audio optik", "TOSLINK", "Digital Audio Out (Optical)" atau yang serupa, tetapi anda pasti tidak memerlukan label untuk mengenal pasti. Pelabuhan TOSLINK berbeza di antara semua port lain dan kelihatan seperti pintu doggie kecil ke dalam usus peranti anda. Yang lebih menonjol daripada bentuknya adalah kenyataan bahawa apabila peranti dihidupkan, anda dapat melihat cahaya cahaya merah samar di sekitar pintu port. (Lihat foto di bahagian atas artikel ini.)

Walaupun standardnya sudah berusia lebih dari tiga puluh tahun sekarang, ia telah diperbaiki sedikit, dan sambungan TOSLINK moden berguna seperti biasa. Oleh itu, mengapa kabel optik yang sunyi begitu kurang digunakan? Walaupun soalan itu boleh menjadi penyelidikan sejarah bagi dirinya sendiri, berikut adalah versi pendek: ketika TOSLINK keluar, itu dikuasai untuk keperluan kebanyakan orang, dan pada saat pengguna rata-rata menggegarkan teater rumah yang kuat, kabel TOSLINK telah dilepaskan oleh kabel HDMI. (HDMI tidak hanya lebih sederhana, kerana ia menyatukan video dan audio, tetapi juga menyokong format audio resolusi tinggi yang lebih baru seperti Dolby TrueHD dan DTS HD Master Audio. TOSLINK tidak.)

Banyak Penggunaan Audio Optik (Walaupun Hari Ini)

Sekiranya HDMI kebanyakannya telah menggantikan TOSLINK, maka mengapa anda mesti peduli? Walaupun benar bahawa kabel TOSLINK, untuk sistem video sekurang-kurangnya, dibuat lebih lama daripada usang oleh HDMI, itu tidak bermaksud kabel TOSLINK harus diturunkan ke Muzium Pelabuhan dan Piawaian yang Tidak Digunakan.

Sistem TOSLINK masih mampu membawa sehingga 7.1 saluran audio beresolusi tinggi. Untuk kebanyakan persediaan pengguna, sama sekali tidak akan ada perbezaan yang dapat dilihat antara kualiti audio ketika menggunakan kabel HDMI atau kabel TOSLINK.

Matlamat kami bukan untuk meyakinkan anda untuk beralih dari kabel HDMI ke TOSLINK. Sekiranya semua peranti anda dan semuanya berfungsi seperti yang anda mahukan, maka dengan segala cara teruskan. Maksud artikel ini adalah untuk mengetengahkan bagaimana standard TOSLINK adalah pahlawan tanpa tanda, hail-Mary-pass jika anda mahu, dari dunia audio digital. Tepat ketika anda fikir anda tidak bernasib baik, ketika anda berfikir bahawa tidak ada cara untuk menyelesaikan masalah sistem audio yang diperlukan untuk mencapai tujuan anda, kabel TOSLINK sering dapat menyelamatkan hari.

Mari kita lihat tiga keadaan biasa di mana penggunaan TOSLINK melalui HDMI adalah bermanfaat.

Menjaga Gear Audio Lama

Ini mungkin sebab yang paling biasa dan mendesak orang beralih ke standard TOSLINK hari ini. Anda mempunyai penerima media lama yang berkualiti tinggi dan berkualiti tinggi yang mempunyai setiap port di bawah sinar matahari  kecuali input HDMI.

Anda tidak perlu mengambil penerima premium anda yang dibayar - $ 1000-untuk-itu-balik-dalam-hari dan meletakkannya di Craigslist untuk wang dolar. Sebilangan besar set HDTV serta banyak pemain Blu-ray, konsol permainan, dan peranti lain masih mempunyai port TOSLINK. Anda boleh memasukkan video HDMI dari sumber (katakan kotak kabel anda) ke TV anda, kemudian membelok ke kanan dan menyalurkan audio optik ke penerima dan sistem pembesar suara anda. Ingat, TOSLINK telah berada di pasaran sejak tahun 1983: ada kemungkinan penerima audio / video premium yang dihasilkan pada bila-bila masa dalam satu dekad atau dua dekad terakhir mempunyai port TOSLINK.

Mengasingkan Audio

Anda boleh memisahkan isyarat audio dari kabel HDMI tetapi ia adalah perniagaan yang sukar yang memerlukan penyahkod, penyesuai, dan banyak omong kosong yang bersempadan dengan ilmu hitam digital. Sekiranya anda mempunyai alasan sama sekali untuk mengasingkan isyarat audio dari sumber digital, ini adalah paling mudah, tanpa keraguan, paling mudah untuk melakukannya melalui kabel TOSLINK.

Misalnya, anda mahu menggunakan pemain Blu-ray anda sebagai pemain CD, tetapi tidak mahu menghidupkan TV anda untuk mendengarkan CD tersebut. Sekiranya pemain Blu-ray mempunyai port TOSLINK, anda boleh mengeluarkan audio melalui port optik ke pembesar suara atau penerima anda.

Inilah contoh lain: anda mempunyai satu set pembesar suara yang terpaut pada penerima berkualiti, tetapi penerima itu sudah cukup tua sehingga tidak mempunyai sambungan digital untuk dibicarakan - termasuk tanpa port TOSLINK. Letakkan penukar optik-ke-analog $ 10 antara audio optik anda dan penerima anda, dan anda berada dalam perniagaan: anda boleh memecahkan audio dari sangkar digitalnya dan memasukkannya ke mana-mana peranti analog yang anda mahukan: fon kepala tanpa wayar anda, penerima lama, sistem audio keseluruhan rumah era 1990-an, atau sistem lain yang hanya menerima audio analog.

Bagaimana jika anda ingin menggunakan sepasang fon kepala analog dengan TV anda, tetapi pasangan anda ingin menggunakan pembesar suara sehingga mereka dapat mendengar dengan suara yang berbeza? Banyak set dan penerima televisyen mempunyai bicu fon kepala lama,  tetapi kebanyakannya mematikan audio ke pembesar suara apabila kabel fon kepala dipasang. Dalam keadaan ini, anda boleh menggunakan penukar TOSLINK yang sama untuk menghantar audio itu ke apa sahaja yang anda mahukan, tanpa kerumitan standard perlindungan kandungan HDMI.

Menghilangkan Hum Loop Tanah

Gelung tanah adalah, dari sudut pandangan kejuruteraan elektrik, subjek yang agak kompleks. Daripada menyelami keterangan yang tidak jelas tentang apa itu gelung tanah (jangan ragu untuk membaca lebih lanjut mengenai topik ini jika anda ingin tahu), cukuplah mengatakan bahawa gelung tanah dapat terjadi di rumah anda apabila terdapat lebih dari satu jalan agar elektrik dapat dibawa ke tanah. Ini, seterusnya, boleh menyebabkan "hum" datang dari pembesar suara anda.

Salah satu penyebab yang paling biasa berlaku pada gelung ground pada peralatan media rumah adalah peralatan TV kabel yang tidak dibumikan dengan baik. Dalam keadaan ini, saluran kuasa anda dan peralatan media yang bersambung berada di satu landasan (mudah-mudahan, jika rumah anda sesuai dengan kod, lonjakan tanah-tanah utama di luar) tetapi kabel pujuk dibumikan ke tanah lain (selalunya paip air tanah jika terdapat paip air atau keran dekat tempat kabel memasuki rumah).

Perbezaan antara penempatan, kapasiti, dan jumlah tenaga berpotensi dari dua lokasi pembumian yang berlainan menyebabkan, dengan cara bercakap, kesesakan dalam sistem elektrik. Sebaik-baiknya, konflik darat ini tidak membuat apa-apa dan anda tidak akan menyedarinya. Kadang kala, alat ini boleh menyebabkan suara mengecewakan pembesar suara anda dan bahkan boleh merosakkan peralatan anda. Di dunia yang sempurna, kita semua akan mencari sumber gelung tanah dan memperbaikinya, tetapi kadang-kadang anda berada di belas kasihan persekitaran anda (semoga berjaya mencari sumber tanah yang buruk jika anda tinggal di kompleks pangsapuri besar) .

Dalam kes sedemikian, anda sering dapat menghilangkan humming gelung ground yang menjengkelkan dari sistem audio anda dengan mengasingkan peranti yang menyinggung dengan kabel TOSLINK. Ingat, kabel TOSLINK adalah gentian optik, dan kerana kabelnya sepenuhnya plastik atau plastik dan kaca, tidak ada kekonduksian elektrik untuk memindahkan bunyi gelung tanah.

Walaupun HDMI telah menggantikan TOSLINK sebagai penyelesaian lebar jalur semua-dalam-satu, untuk kebanyakan pengguna, kabel TOSLINK yang rendah hati masih mendapat tempat di pusat media moden-jika tidak ada sebab lain daripada momen-momen langka yang menyelamatkannya.

Kredit Imej: Hustvedt, Michael Gaida.