Apakah Pemacu NVMe, dan Sekiranya Anda Membeli Satu?

Peningkatan terbesar yang dapat anda buat ke PC lama anda ialah penyimpanan yang lebih pantas. Komponen lain seperti CPU dan GPU sudah tentu bertambah baik dalam dekad yang lalu, tetapi semua orang akan menghargai penyimpanan yang lebih cepat.

NVMe adalah antara muka storan terbaru dan terhebat untuk komputer riba dan desktop, dan ia menawarkan kelajuan membaca dan menulis yang lebih pantas daripada antara muka yang lebih lama. Ini berharga, jadi bergantung pada apa yang anda gunakan untuk komputer, membeli pemacu NVMe mungkin tidak masuk akal.

Apakah Pemacu NVMe?

Non-Volatile Memory Express (NVMe) adalah antara muka penyimpanan yang diperkenalkan pada tahun 2013. "Non-Volatile" bermaksud penyimpanan tidak terhapus ketika komputer anda dihidupkan semula, sementara "Express" merujuk pada fakta bahwa data bergerak melalui PCI Express ( PCIe) antara muka pada papan induk komputer anda. Ini memberikan pemacu hubungan lebih langsung dengan motherboard anda kerana data tidak perlu melalui pengawal Serial Advance Technology Attachment (SATA).

Pemacu NVMe jauh lebih cepat daripada pemacu SATA yang telah wujud selama bertahun-tahun. PCIe 3.0 - generasi standard PCI Express semasa - mempunyai pemindahan kelajuan maksimum 985 megabait sesaat (Mbps) pada setiap jalur. Pemacu NVMe telah dapat menggunakan 4 jalur PCIe, yang bermaksud kelajuan maksimum teori 3,9 Gbps (3,940 Mbps). Sementara itu, salah satu SSD SATA terpantas - Samsung 860 Pro - unggul dengan kelajuan membaca dan menulis sekitar 560Mbps.

Pemacu NVMe datang dalam beberapa faktor bentuk yang berbeza. Yang paling biasa adalah tongkat m.2, yang ditunjukkan di atas. Lebar ini 22 mm dan panjangnya 30, 42, 60, 80 atau 100mm. Tongkat ini cukup nipis untuk diletakkan di papan induk, jadi kayu ini sesuai untuk komputer dan komputer riba yang kecil. Perlu diingat bahawa sebilangan SSD SATA menggunakan faktor bentuk yang sama, jadi anda ingin memperhatikan dan memastikan anda tidak salah membeli pemacu yang lebih perlahan. Samsung 970 EVO adalah contoh pemacu N.2MV m.2.

Seterusnya adalah faktor bentuk PCIe-3.0. Ini serupa dengan GPU dan aksesori lain kerana ia dipasang ke mana-mana slot PCIe-3.0 di papan induk anda. Ini baik untuk kes ATX bersaiz penuh dan papan induk tetapi menghadkan pada PC faktor bentuk kecil dan mustahil di dalam casis komputer riba. Intel 750 SSD adalah contoh pemacu NVMe PCIe-3.0.

Sekiranya Anda Membeli SSD NVMe?

Sama ada anda memerlukan kelajuan yang lebih cepat turun ke beban kerja anda yang tepat. Tetapi sementara pemacu NVMe turun harganya — NVMe Samsung 970 Pro dan SATA Samsung 860 Pro keduanya berharga sekitar $ 150 pada ukuran 500 GB — tidak merasa seperti anda perlu bergegas keluar dan mengganti SATA SSD anda.

SSD SATA sudah dapat menghidupkan komputer anda dalam beberapa saat, melancarkan program dalam sekejap, dan membiarkan anda menyalin dan memindahkan fail dengan cepat. Tetapi jika anda bekerja dengan banyak video besar - sama ada dari pangkalan data, penyuntingan video, atau merobek Blu Rays - kos tambahan mungkin terbayar dengan membiarkan anda bekerja lebih cepat.

Dalam kes saya, saya senang menggunakan SSD SATA saya sehingga berhenti berfungsi. Tidak banyak akal untuk membelanjakan wang untuk pemacu NVMe sekarang supaya komputer saya hidup dalam empat saat dan bukannya lima, atau fail gergasi yang jarang saya perlu memindahkan pemindahan sedikit lebih cepat. Apabila ia tidak datang masa untuk SSD baru, saya akan pergi untuk model NVMe, kerana mengapa membayar jumlah yang sama untuk produk yang lebih teruk?

Sama ada anda masih mempunyai kehidupan SSD SATA anda atau memerlukan sesuatu sekarang, ketahuilah bahawa pemacu NVMe mulai turun dengan harga. Naik taraf dan habiskan wang apabila anda perlu, dan tidak sesaat lagi.