Apakah Kesalahan 500 Pelayan Dalaman dan Bagaimana Saya Memperbaikinya?

Sekiranya anda cuba melayari laman web dan melihat mesej "500 Ralat Pelayan Dalaman", ini bermaksud ada yang tidak kena dengan laman web. Ini bukan masalah dengan penyemak imbas, komputer, atau sambungan internet anda. Ini masalah dengan laman web yang anda cuba lawati.

Apa Erti Kesalahan Ini

BERKAITAN: 6 Jenis Kesalahan Penyemak Imbas Semasa Memuatkan Halaman Web dan Apa Artinya

Kesalahan ini mungkin muncul dalam pelbagai cara, tetapi semuanya bermaksud perkara yang sama. Bergantung pada laman web, Anda mungkin melihat pesan "500 Ralat Pelayan Dalaman", "Ralat 500", "Ralat HTTP 500", "500. Itulah ralat "," Kesalahan Sementara (500) ", atau hanya kod ralat" 500 ". Ini adalah salah satu daripada banyak mesej ralat yang mungkin anda lihat di penyemak imbas anda.

Bagaimanapun anda melihat ini dipaparkan, ini adalah kesalahan dengan kod status HTTP 500. Kod ralat 500 adalah mesej umum yang muncul apabila sesuatu yang tidak dijangka berlaku di pelayan web dan pelayan tidak dapat menawarkan maklumat yang lebih khusus. Daripada memberi anda laman web biasa, kesalahan berlaku di pelayan web dan pelayan memberikan laman web penyemak imbas anda dengan mesej ralat dan bukannya halaman web biasa.

Cara Memperbaikinya

Ini adalah masalah di hujung laman web, jadi anda tidak boleh memperbaikinya sendiri. Sesiapa yang menjalankan laman web perlu memperbaikinya.

Walau bagaimanapun, sering terdapat cara untuk mengatasi masalah dengan cepat. Mesej ralat ini selalunya bersifat sementara dan laman web dapat memperbaiki dirinya dengan cepat. Contohnya, ramai orang mungkin menyambung ke laman web sekaligus, menyebabkan masalah. Anda mungkin hanya perlu menunggu beberapa minit — atau beberapa saat — sebelum mencuba lagi, dan laman web mungkin berfungsi dengan baik.

Sekiranya anda mengalami masalah ini, cuba muatkan semula halaman web. Klik butang "Muat semula" pada bar alat penyemak imbas anda atau tekan F5. Penyemak imbas anda akan menghubungi pelayan web dan meminta halaman itu lagi, dan ini dapat menyelesaikan masalah anda.

Penting : Anda tidak boleh mencuba memuat semula halaman jika anda menyerahkan pembayaran dalam talian atau memulakan beberapa jenis transaksi semasa anda melihat mesej ini. Ini boleh menyebabkan anda menyerahkan pembayaran yang sama dua kali. Sebilangan besar laman web harus menghentikan hal ini, tetapi masalah boleh berlaku sekiranya laman web mengalami masalah semasa melakukan transaksi.

Sekiranya ini tidak berjaya, anda mungkin perlu menunggu sebentar sebelum kembali ke laman web kemudian. Laman web mungkin mengalami masalah, dan orang yang menjalankan laman web tersebut harus memperbaikinya. Cuba akses laman web lagi pada masa akan datang dan laman web ini mungkin berfungsi dengan baik.

Sekiranya anda bimbang orang yang menjalankan laman web tidak menyedari masalahnya, anda mungkin ingin menghubungi mereka dan memberitahu mereka mengenai masalah yang anda alami. Sekiranya laman web rosak untuk anda, mungkin juga laman web ini rosak untuk orang lain — dan pemilik laman web itu semestinya mahu memperbaikinya.

Contohnya, jika anda mengalami kesilapan di laman web perniagaan, anda mungkin ingin menghubungi nombor telefon perniagaan tersebut. Sekiranya perniagaan mempunyai alamat e-mel perkhidmatan pelanggan, anda mungkin ingin menulis e-mel ke alamat tersebut. Anda juga boleh menghubungi banyak perniagaan di rangkaian sosial seperti Facebook dan Twitter.

Cara Melihat Salinan Halaman Web yang Lebih Lama

BERKAITAN: Cara Mengakses Halaman Web Ketika Tidak Berguna

Sekiranya anda mencari laman web dan tidak tersedia pada masa ini — sama ada disebabkan oleh kesalahan HTTP 500 atau masalah lain — anda dapat melihat gambar laman web yang lebih lama dengan beberapa cara yang berbeza. Ini tidak akan berfungsi jika anda cuba mengakses laman web atau laman web yang dinamik dengan maklumat tepat pada masanya (seperti berita terkini), tetapi berfungsi dengan baik untuk mengakses artikel lama dan halaman statik yang lain.

Contohnya, jika anda menggunakan Google, gunakan anda mengakses salinan halaman web yang disimpan dalam cache di Google. Cari halaman web yang ingin anda lihat dalam hasil pencarian Google, klik anak panah di sebelah kanan alamatnya, dan klik "Cache" untuk melihat salinan lama. Anda mungkin perlu mengklik pautan "Versi teks sahaja" di halaman cache untuk membuat laman web dimuat dengan betul.

Anda juga boleh memuatkannya dalam alat seperti Mesin Wayback untuk melihat versi halaman yang lebih lama.

Sekiranya anda pemilik laman web dan mengalami ralat ini di pelayan anda, tidak ada satu penyelesaian mudah. Ada masalah dengan sesuatu, dan mungkin banyak perkara. Masalah biasa termasuk ralat dalam fail .htaccess laman web anda, kebenaran yang salah pada fail dan folder di pelayan anda, pakej perisian yang tidak bergantung pada pemasangan laman web anda, atau waktu tunggu semasa menyambung ke sumber luaran.

Anda perlu memeriksa fail log pelayan web anda dan melakukan lebih banyak penyelesaian masalah untuk menentukan sebab tertentu masalah dan penyelesaiannya.