Apa itu Denuvo, dan Mengapa Pemain Membencinya?

Denuvo adalah penyelesaian anti-cetak rompak (DRM) yang boleh dipilih oleh pembangun permainan untuk disertakan dalam permainan mereka. Para pemain telah kecewa dengan Denuvo selama bertahun-tahun, dan nampaknya kerana alasan yang baik: Denuvo melambatkan permainan, menurut ujian baru-baru ini.

Apa itu Denuvo?

Denuvo adalah penyelesaian pengurusan hak digital (DRM) untuk pembangun permainan. Mereka boleh melesenkan Denuvo dan mengintegrasikannya ke dalam permainan PC mereka. Sekiranya mereka melakukannya, perisian Denuvo memberikan perlindungan anti-cetak rompak. Ia direka untuk menjadikan lebih sukar bagi orang untuk "memecahkan" permainan dan menyebarkannya secara percuma. Menurut Denuvo, ia "menghentikan teknik dan debugging terbalik" yang diperlukan untuk mematahkan permainan.

Tidak ada penyelesaian anti-cetak rompak yang sempurna, tetapi Denuvo menjanjikan "tetingkap pelepasan bebas retak terpanjang." Dengan kata lain, pembangun permainan berharap permainan mereka tidak retak untuk sementara waktu, memaksa orang yang mungkin membajak permainan itu untuk membelinya jika mereka ingin bermain permainan tanpa menunggu.

Denuvo bukan perisian tambahan yang dipasang di komputer anda, dan anda tidak akan melihatnya dalam senarai perisian yang anda pasang. Permainan yang menggunakan Denuvo mempunyai perisian anti-cetak rompak Denuvo yang disatukan dalam kodnya. Sekiranya permainan berjalan, Denuvo berjalan sebagai sebahagian daripada permainan. Sesiapa yang ingin memecahkan permainan harus mengelak perlindungan Denuvo, yang menjadikan proses itu lebih sukar.

Adakah Ini Menurunkan Prestasi Permainan?

Pemain yang berfikiran adil semestinya mahu pembangun permainan menghasilkan wang menjual permainan mereka. Tetapi bukan itu yang dimaksudkan. Seperti yang sering berlaku dengan penyelesaian anti-cetak rompak, para pemain telah lama keberatan bahawa Denuvo menimbulkan masalah untuk pelanggan yang sah dan membayar.

Denuvo mendakwa ini tidak masuk akal. Laman web rasmi Denuvo mengatakan "Anti-Tamper tidak mempunyai pengaruh yang nyata terhadap prestasi permainan dan juga Anti-Tamper tidak boleh disalahkan atas sebarang kemalangan permainan yang dapat dijalankan."

Tetapi ada banyak bukti yang bertentangan. Pengarah TEKKEN 7 menyalahkan DRM Denuvo untuk masalah prestasi dalam versi PC permainan, misalnya - kes yang jarang berlaku di mana pembangun permainan, dan bukan sekadar pemain, mengetuk Denuvo.

Beberapa pembangun permainan telah membuang Denuvo dari permainan mereka setelah dilancarkan. Overlord Gaming menjalankan beberapa tanda aras pada versi dengan-Denuvo dan tanpa-Denuvo permainan ini. Sebagai catatan Extreme Tech, Denuvo menyebabkan masalah prestasi di hampir setiap permainan yang diuji. Dari masa muat yang lebih lama hingga penurunan kadar bingkai, perlindungan Denuvo nampaknya memperlahankan keadaan. Prestasi kadang-kadang meningkat sebanyak 50% setelah Denuvo dikeluarkan oleh pembangun.

Adakah Ia Menghentikan Keretakan?

Sudah jelas mengapa pemain tidak menyukai Denuvo. Tetapi pembangun permainan tetap menggunakannya kerana memperlahankan keropok dan membuat cetak rompak menjadi lebih sukar — kadangkala.

Anda dapat melihat berapa lama sebelum permainan Denuvo retak. Beberapa permainan, seperti  DOOM , retak pada hari pembebasannya. Beberapa, seperti Sonic Mania , retak seminggu selepas dibebaskan. Tetapi Denuvo nampaknya membeli banyak masa untuk beberapa permainan— Assassin's Creed: Origins tidak retak selama 99 hari.

Itu adalah masalah besar bagi pembangun permainan. Ini bermaksud pemain harus membeli permainan jika mereka ingin memainkannya dalam tiga bulan pertama, yang — secara teori — memastikan lebih banyak penjualan.

Laman web Denuvo dengan bangganya memaparkan petikan yang dikaitkan dengan Square Enix: "Terima kasih kepada kalian bahawa orang harus membeli permainan."

Walaupun Denuvo menimbulkan masalah untuk pemain yang sah, mudah untuk melihat mengapa pembangun permainan terus memilih untuk menggunakannya dalam permainan mereka. Syukurlah, beberapa - tetapi tidak juga kebanyakan - pemaju cukup baik untuk menambal Denuvo kemudian. Ini sangat tidak perlu setelah permainan sudah retak.

Pemain Permainan Tidak Suka Denuvo, Tetapi Pembangun Permainan Tidak

Paling tidak, Denuvo tidak akan melakukan apa-apa untuk anda sekiranya anda seorang pemain yang membeli permainan tersebut secara sah. Paling teruk, Denuvo menyebabkan masalah prestasi dan bermaksud anda memerlukan kad video yang lebih mahal dan CPU yang lebih pantas untuk memainkan permainan terkini. Ini memburukkan lagi pengalaman untuk membayar pelanggan. Orang yang mempunyai perkakasan kelas atas mengambil berat kerosakan, kerana PC permainan kelas atas dapat mengatasi masalah dan masih memberikan prestasi yang sangat mudah dimainkan.

Demi hujah, katakan Denuvo betul, dan Denuvo itu sendiri tidak menjadi masalah. Ini bermaksud pembangun permainan sering menimbulkan masalah ketika menambahkan Denuvo ke permainan mereka. Jadi mungkin masalahnya ialah pembangun permainan tidak memahami Denuvo dengan betul. Bagaimanapun, itu adalah pengalaman yang lebih buruk bagi pemain.

Sayangnya, sepertinya pembangun permainan tidak akan berhenti menggunakan Denuvo dalam masa terdekat. Menyekat boikot permainan yang serius yang merangkumi Denuvo — sesuatu yang muncul dalam tinjauan Steam negatif sekali-sekala, tetapi tidak seperti ancaman yang dibimbangkan oleh pembangun permainan — pembangun permainan berpendapat mereka akan menjana lebih banyak wang dengan memasukkan Denuvo, dan mereka mungkin betul.

Mudah-mudahan, versi Denuvo yang akan datang atau program anti-cetak rompak lain yang bersaing dapat mencapai tujuan yang sama untuk pemaju sambil lebih memahami sumber.

Tidak Semua Orang Menggunakan Denuvo

Sebilangan pembangun permainan sebaliknya. CD Projekt Red sama sekali tidak menggunakan perisian anti-cetak rompak di The Witcher 3. Sesiapa sahaja boleh memuat turun dan memainkannya. Sebagai pengasas bersama CD Projekt Red dan GOG meletakkannya:

Tetapi faktor pembajakan tidak relevan, kerana kita tidak boleh memaksa orang membeli barang. Kita hanya dapat meyakinkan mereka untuk melakukannya. Kami benar-benar percaya pada lobak merah, bukan pada tongkat.

Kecuali jika banyak lagi pembangun permainan mengambil sikap yang sama, Denuvo dan penyelesaian serupa akan ada dalam jangka masa yang lama. Tetapi semoga mereka menjadi lebih baik. Sekiranya perisian seperti ini diperlukan, pemain sekurang-kurangnya harus mengharapkan lebih baik daripada kelambatan Denuvo.

Kredit Imej: Gorodenkoff / Shutterstock.com.