Cara Menukar Pemacu Keras atau Pemacu Kilat dari FAT32 ke Format NTFS

Sekiranya anda mempunyai pemacu keras yang diformat dengan sistem fail FAT32, anda mungkin mendapati bahawa anda tidak dapat menyalin fail besar ke pemacu tersebut. Jadi bagaimana anda membetulkannya, dan menukar sistem fail ke NTFS? Ini caranya.

Menggaru kepala anda? Inilah kesepakatannya: sistem fail FAT32, yang mana kebanyakan pemacu luaran masih dihantar, tidak dapat menangani fail yang berukuran lebih besar daripada sekitar 4 GB — yang bermaksud kebanyakan filem panjang penuh dan apa sahaja yang sangat besar, seperti mesin maya. Sekiranya anda mencuba dan menyalin fail, anda akan mendapat ralat seperti ini:

Perlu diingat bahawa FAT32 berfungsi dengan baik pada hampir semua OS, tetapi NTFS biasanya hanya boleh dibaca di Linux atau Mac OS X.

Tukar Sistem Fail Secara Langsung

Sekiranya anda sudah mempunyai banyak fail di pemacu dan tidak mempunyai ruang kosong untuk memindahkannya, anda boleh menukar sistem fail secara langsung dari FAT32 ke NTFS. Cukup buka arahan arahan mod Pentadbir dengan mengklik kanan dan memilih Jalankan sebagai Pentadbir, dan kemudian anda boleh mengetik menukar /? untuk melihat sintaks untuk perintah tukar.

Dalam contoh kami, huruf pemacu adalah G: jadi perintah yang akan kami gunakan adalah:

menukar G: / FS: NTFS

Proses penukaran mungkin memerlukan sedikit masa, terutamanya jika anda mempunyai pemacu yang sangat besar.

Ia cukup mudah, bukan?

Pilihan 2: Format semula Pemacu

Sekiranya anda tidak mempunyai banyak data pada pemacu, pertaruhan terbaik adalah menyalin data dari pemacu ke tempat lain, memformat semula pemacu, dan kemudian menyalin data kembali. Yang perlu anda lakukan ialah klik kanan pada pemacu dan pilih Format.

Dan kemudian pilih NTFS dalam drop-down sistem fail.

Selesaikan formatnya, dan salin kembali data anda. Bagus dan senang.