Jangan Kongsi Permainan Digital Anda dengan Xbox Rakan Anda

Anda mungkin pernah melihat nasihat mengenai cara berkongsi permainan digital Xbox One dengan rakan anda. Tetapi Microsoft tidak bermaksud anda berkongsi pustaka permainan anda semasa anda tidak berada di sana. Melakukannya memberi anda risiko.

Sejarah Ringkas Janji Xbox One

Semasa Microsoft pertama kali mengumumkan Xbox One, ia hadir dengan janji ciri generasi akan datang dan memerlukan sambungan internet khusus yang membolehkan konsol menelefon rumah setiap 24 jam. Sebagai pertukaran, Microsoft berjanji bahawa anda boleh bermain permainan tanpa memasukkan cakera (selepas kali pertama) dan berkongsi perpustakaan permainan digital anda dengan rakan.

Daftar masuk 24 jam adalah kejahatan yang diperlukan untuk mewujudkan ciri-ciri tersebut - terutamanya kemampuan memainkan permainan yang anda beli tanpa memasukkan cakera ke dalam Xbox. Sekiranya anda memberikan atau menjual cakera anda, Xbox anda akhirnya akan mengetahui bahawa anda tidak lagi memiliki permainan dan tidak akan membiarkan anda memainkan salinan digital lagi.

Sayangnya, Microsoft mengetepikan pemasaran dan gagal dalam kawalan kerosakan. Pemain permainan tidak senang dengan sambungan internet yang diperlukan, dan Microsoft tidak mengendalikan dirinya dengan baik ketika pemain tersebut membuat mereka tidak senang. Sony, sebaliknya, menggunakan kelas induk untuk memanfaatkan salah langkah syarikat lain.

Pada akhirnya, Microsoft memanfaatkan dan membatalkan sepenuhnya keperluan rumah telefon internet. Tetapi, dengan konsesi itu, ia juga menghilangkan janji-janji besar lainnya. Pemain mesti memasukkan cakera, dan mereka tidak dapat berkongsi perpustakaan digital mereka. Secara berkesan, Xbox One kini berfungsi sama seperti Xbox 360 ketika membeli, menjual, dan menggunakan permainan.

Jangan Tandakan Xbox Rakan Anda sebagai Xbox Rumah Anda

Nasihat yang paling biasa untuk berkongsi pustaka anda cukup jelas. Pergi ke rumah rakan anda, tambahkan akaun Microsoft anda ke Xbox mereka, dan tandakan Xbox itu sebagai Xbox rumah anda. Secara adil, ini akan berfungsi dan memberi rakan anda akses tetap ke perpustakaan digital anda. Tetapi kelemahan dan risiko melebihi faedahnya.

Inilah bahagian terburuk: Anda mesti membiarkan akaun Microsoft anda log masuk ke Xbox rakan anda. Ini bermaksud mereka mempunyai akses ke kad kredit anda dan dapat membeli permainan dan tambahan atas nama anda dengan wang anda. Untuk mengurangkan masalah pembelian, anda dapat menonaktifkan log masuk automatik di Xbox mereka dan memerlukan PIN untuk melakukan pembelian. Tetapi ini bukan satu-satunya masalah.

Rakan anda tidak hanya mempunyai akses ke permainan anda; mereka akan mengawal semua faedah "home Xbox" anda. Sekiranya anda mempunyai Xbox Live Gold, anda boleh membagikannya kepada sesiapa sahaja yang masuk ke Xbox rumah anda. Tetapi, kerana Xbox rakan anda telah ditandai sebagai Xbox rumah anda, sesiapa sahaja yang masuk ke Xbox di rumah anda tidak akan mempunyai Xbox Live Gold. Sekiranya anda mempunyai rakan dan keluarga yang tinggal bersama mereka, mereka mesti membeli Emas untuk mereka sendiri.

Anda hanya boleh berkongsi permainan digital anda seperti ini dengan satu Xbox. Oleh itu, walaupun rakan anda dapat mengakses perpustakaan digital anda di Xbox pada bila-bila masa, anda harus log masuk untuk mengakses permainan di Xbox anda. Mana-mana rakan atau keluarga yang log masuk ke Xbox anda mesti log masuk seperti anda atau membeli salinan permainan mereka sendiri. Anda pada dasarnya telah memberikan faedah perkongsian digital anda ke Xbox yang tidak ada di rumah anda.

Anda mungkin fikir anda akan menukar siapa yang memiliki "Home Xbox" bila diperlukan, tetapi Microsoft hanya membenarkan lima perubahan setiap tahun. Itu lebih daripada cukup untuk menyokong anda jika Xbox mati dan anda mendapat pengganti, tetapi tidak cukup untuk membiarkan anda kerap beralih untuk bermain permainan.

Jangan Memberi Kelayakan Microsoft Anda

Anda mungkin melihat semua amaran di atas dan memutuskan bahawa rakan anda boleh dipercayai, terutama dengan teknik mitigasi menyekat log masuk dan pembelian automatik. Tetapi ada nasihat lain yang ditawarkan oleh beberapa laman web - dan ini jauh lebih buruk.

Laman web ini menunjukkan bahawa hanya untuk masuk ke Xbox, sementara waktu, akan memberikan akses ke perpustakaan digital anda kepada orang lain yang juga masuk. Jadi, inilah penyelesaian mereka: berikan rakan anda kelayakan akaun Microsoft anda, termasuk kata laluan anda. Anda boleh menjadikan set Xbox anda sebagai Xbox Rumah anda, dan rakan anda boleh log masuk seperti anda setiap kali mereka mahu bermain permainan di perpustakaan anda.

Jangan sekali-kali melakukan ini.

Akaun Microsoft bukan hanya untuk Xbox. Dengan bukti kelayakan penuh anda, rakan anda dapat mengakses e-mel Microsoft anda, storan awan Onedrive anda, akaun Skype anda, mana-mana peranti Windows 10 yang dihubungkan ke akaun Microsoft anda, dan maklumat pembayaran anda. Tidak seperti kaedah di atas, tidak ada pengurangan untuk mencegah rakan anda membeli permainan Xbox, permainan PC Microsoft Store, atau aplikasi dengan akaun anda.

Sekali lagi, walaupun anda mempercayai rakan anda tanpa keraguan, terdapat kelemahan yang signifikan terhadap kaedah ini. Microsoft hanya membenarkan anda masuk ke Xbox tunggal dalam satu masa. Sekiranya anda berada di tengah-tengah permainan di Xbox anda dan rakan anda masuk ke Xbox mereka dengan akaun anda, anda akan diusir, dan permainan anda akan segera berakhir. Lebih baik anda dapat menyimpan secara automatik baru-baru ini.

Perkongsian Permainan adalah untuk ketika Anda Bersama Rakan Anda

Sekiranya anda tertanya-tanya bila anda boleh berkongsi perpustakaan permainan digital anda dengan rakan anda, jawapannya cukup mudah. Anda boleh berkongsi semasa bersama rakan anda. Microsoft tidak bermaksud ciri di atas menjadi kaedah tetap untuk berkongsi permainan dengan Xbox di rumah orang lain. Tujuan ciri Xbox Home adalah untuk berkongsi permainan anda dengan mudah di konsol Xbox yang paling banyak digunakan di rumah anda. Ada sebab Microsoft menyebutnya "Home Xbox" dan bukan "Friend's Xbox."

Untuk berkongsi permainan dengan rakan anda, anda hanya perlu bersama mereka. Semasa anda berdua bermain di Xbox rakan anda, log masuk dengan akaun Microsoft anda, dan mereka akan mendapat akses ke perpustakaan digital anda. Setelah selesai bermain, log keluar, dan permainan anda akan disertakan bersama anda. Itulah yang dimaksudkan oleh Microsoft dan mencuba laluan lain akan menyebabkan masalah mengakses perpustakaan permainan anda di rumah — atau, lebih buruk lagi, persahabatan berakhir kerana kehilangan wang. Jangan mengambil risiko itu - ia tidak berbaloi.