Cara Menambah Muzik Anda Sendiri ke Apple Music

Apple Music telah tersedia untuk umum selama kira-kira sebulan sekarang, dan setakat ini perkhidmatannya sepertinya hanya akan terus meningkat kerana semakin banyak pemilik iPhone yang tidak streaming. Tetapi apa yang anda lakukan sekiranya anda ingin menggabungkan koleksi lagu indie, trek yang dirakam sendiri, dan lagu bawah tanah anda ke dalam arkib penstriman Apple yang semakin meningkat?

Syukurlah, proses mengimport muzik anda sendiri ke pustaka Apple Music adalah mudah, dan berfungsi baik dari klien desktop iTunes, dan mana-mana muzik yang anda simpan atau rakam pada peranti iOS mudah alih anda.

Persediaan Awal

Pada mulanya apabila anda menyertai Apple Music, perkhidmatan ini akan secara automatik mengimbas perpustakaan tempatan yang anda mesti lihat jika anda mempunyai muzik yang sudah tersedia dalam arkib streaming.

Sekiranya tidak mendaftarkan hits pada muzik yang ingin anda tambahkan, anda kemudian boleh memulakan proses mengimport muzik anda sendiri ke dalam ekosistem iTunes / iCloud penyimpanan dan main balik.

Menambah Lagu

Pertama, masuk ke Menu iTunes menggunakan klien desktop. Klik ikon di sudut kanan atas, dan pilih pilihan "Tambah Fail ke Perpustakaan" dari menu lungsur.

Cari lagu yang ingin anda tambahkan dari komputer anda, dan buka di iTunes.

Setelah fail diselaraskan, anda boleh membuat senarai main dengannya termasuk muzik yang dibeli di akaun iTunes anda atau memasukkannya ke dalam perpustakaan dengan trek Apple Music yang anda gemari dan simpan.

Sekatan dan Peraturan Format

Sebelum memuat naik, setiap lagu yang dikodekan dalam format WAV, ALAC, atau AIFF akan ditranskode ke fail AAC 256 Kbps sementara yang terpisah secara tempatan, walaupun fail asalnya akan tetap utuh. Anda juga perlu memastikan bahawa sepanjang memuat naik, Perpustakaan Muzik iCloud iTunes anda diaktifkan sehingga anda tidak kehilangan jejak antara desktop, komputer riba dan peranti mudah alih anda.

Dalam sekatan yang sama ini, fail MP3 tertentu (dan juga AAC) harus memenuhi kriteria tertentu sebelum disetujui untuk penyegerakan Apple Music.

Setelah muzik diimbas dan diluluskan oleh perkhidmatan, anda akan dapat membuat senarai main dengan lancar.

Setelah lagu ditambahkan ke Perpustakaan Muzik iCloud iTunes, anda dapat mengaksesnya dari mana-mana peranti iOS pilihan anda selagi trek itu sendiri tidak disulitkan DRM oleh pihak ketiga.

Kredit Imej: Apple iTunes, Wikimedia 1