Cara Memeriksa Penggunaan Data Comcast Anda untuk Mengelakkan Melebihi Kapasiti 1TB

Di kebanyakan negeri, Comcast kini mengenakan had data 1TB sebulan pada sambungan Internet anda. Anda ingin mengawasi pengukur penggunaan data anda, terutamanya jika anda tidak tahu berapa banyak data yang anda gunakan secara berkala setiap bulan.

Pasti, anda dapat melacak penggunaan data anda sendiri dengan berbagai alat perisian, tetapi Comcast tidak peduli dengan penggunaan data yang anda ukur. Untuk tujuan penagihan, Comcast hanya mengambil berat meternya, jadi anda harus memeriksanya secara berkala.

Di Web

Anda boleh mengakses data ini di laman web Comcast. Untuk mengaksesnya, pertama sekali anda perlu melayari halaman Akaun Saya Comcast XFINITY dan log masuk dengan maklumat akaun Comcast anda.

Sekiranya anda belum membuat nama pengguna Comcast, anda boleh mengklik pautan "Buat Satu" untuk membuat akaun menggunakan perincian yang berkaitan dengan akaun Comcast anda, seperti nombor akaun Comcast, nombor telefon bimbit, atau nombor keselamatan sosial anda. Sekiranya anda pernah menggunakan akaun anda sebelum ini tetapi lupa nama pengguna atau kata laluan, gunakan "Lupa nama pengguna atau kata laluan?" pautan di halaman log masuk.

Klik tab "Peranti" di bahagian atas halaman dan kemudian klik pautan "Lihat penggunaan data" di bawah Gambaran Keseluruhan Penggunaan.

Anda akan dibawa ke halaman Penggunaan Data Saya, yang juga boleh anda tandai atau akses terus dari pautan tersebut.

Meter akan menunjukkan berapa banyak data yang anda gunakan pada bulan semasa. Anda boleh menggunakannya untuk memproyeksikan sama ada anda akan mencapai cap data berdasarkan penggunaan semasa anda. Contohnya, jika jumlahnya 25% sepanjang bulan dan anda telah menggunakan lebih daripada 25% data anda, anda perlu melambatkan atau anda akan mencapai had sebelum akhir bulan.

Anda juga boleh menggunakan kotak lungsur untuk memilih bulan sebelumnya. Anda dapat melihat berapa banyak data yang anda gunakan pada bulan-bulan sebelumnya, yang akan memberi anda idea mengenai jumlah data yang anda gunakan dalam sebulan purata. Pilih "Bandingkan 3 bulan yang lalu" untuk melihat perbandingannya dari masa ke masa.

Pada Telefon Pintar

Data ini juga dapat diakses melalui aplikasi XFINITY My Account, tersedia untuk iPhone dan Android. Ini mungkin tempat yang lebih mudah bagi anda untuk mengaksesnya — terpulang kepada anda.

Muat turun aplikasi dan log masuk ke dalamnya dengan maklumat akaun Comcast XFINITY anda. Ketuk ikon "Internet" di bahagian bawah aplikasi untuk melihat penggunaan data dan status sambungan Internet rumah anda.

Untuk melihat lebih banyak perincian mengenai penggunaan data pada bulan-bulan sebelumnya, ketuk bagian "Jumlah penggunaan data Anda" dan Anda akan melihat riwayat penggunaan data Anda untuk bulan-bulan sebelumnya.

Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anda Memukul Cap Data

Comcast memberi anda dua bulan kesopanan, yang membolehkan anda melewati had data dua kali sebelum mula mengenakan bayaran kepada anda. Selepas itu, Comcast akan menambahkan data tambahan secara automatik dengan harga $ 10 per 50GB apabila anda menggunakan had maksimum, sehingga caj maksimum $ 200 sebulan. Anda juga boleh memilih untuk membeli data tanpa had dengan kos $ 50 sebulan.

BERKAITAN: Cara Mengurangkan Penggunaan Data Streaming Jumlah Data (dan Lebar Jalur)

Anda juga dapat mengurangkan penggunaan untuk mengelakkan memukul penutup. Walaupun muat turun yang besar seperti permainan video digital memerlukan banyak data, begitu juga dengan streaming dalam HD. Anda mungkin ingin mengurangkan tetapan kualiti dalam perkhidmatan streaming video yang anda gunakan.

Sekiranya anda mempunyai penyedia perkhidmatan Internet lain, anda mungkin juga ingin mempertimbangkan untuk meninggalkan Comcast dan beralih ke ISP baru. Walau bagaimanapun, banyak kawasan hanya dilayan dengan baik oleh satu ISP - dan penyedia perkhidmatan Internet tunggal itu sering Comcast.