Apa itu USB Debugging, dan Adakah Selamat Membiarkannya Diaktifkan di Android?

Sekiranya anda pernah mencuba melakukan sesuatu yang lebih maju di telefon Android anda, anda mungkin pernah mendengar (atau membaca) istilah "USB Debugging." Ini adalah pilihan yang biasa digunakan yang tersimpan rapi di bawah menu Pilihan Pembangun Android, tetapi masih merupakan sesuatu yang diaktifkan oleh banyak pengguna tanpa memikirkannya kedua - dan tanpa mengetahui apa sebenarnya yang dilakukannya.

Sebagai contoh, jika anda pernah menggunakan ADB (Android Debugging Bridge) untuk melakukan perkara seperti memancarkan Imej Kilang pada peranti Nexus atau membasmi peranti, maka anda sudah menggunakan USB Debugging, sama ada anda menyedarinya atau tidak .

Ringkasnya, USB Debugging adalah cara untuk peranti Android berkomunikasi dengan SDK Android (Perisian Pembangun Perisian) melalui sambungan USB. Ini membolehkan peranti Android menerima perintah, fail, dan sejenisnya dari PC, dan memungkinkan PC menarik maklumat penting seperti fail log dari peranti Android. Dan yang mesti anda buat ialah tandakan butang untuk mewujudkannya. Rapi, bukan?

BERKAITAN: Cara Memasang dan Menggunakan ADB, Utiliti Jambatan Debug Android

Sudah tentu, semuanya mempunyai kelemahan, dan untuk USB Debugging, ia adalah keselamatan. Pada dasarnya, membiarkan penyahpepijatan USB diaktifkan menjadikan peranti terdedah ketika dipasang melalui USB. Dalam kebanyakan keadaan, ini tidak menjadi masalah — jika anda memasang telefon ke komputer peribadi anda atau anda mempunyai niat untuk menggunakan jambatan debug, maka masuk akal untuk membiarkannya diaktifkan sepanjang masa. Masalahnya berlaku jika anda perlu memasang telefon anda ke port USB yang tidak dikenali — seperti stesen pengecasan awam. Secara teori, jika seseorang mempunyai akses ke stesen pengecasan, mereka dapat menggunakan debugging USB untuk mencuri maklumat peribadi dari peranti dengan berkesan, atau mendorong semacam malware ke dalamnya.

Berita baiknya ialah Google mempunyai jaring keselamatan terpasang di sini: kebenaran per PC untuk akses USB Debugging. Apabila anda memasang peranti Android ke PC baru, ia akan meminta anda untuk menyetujui sambungan debugging USB. Sekiranya anda menolak akses, sambungan tidak akan pernah dibuka. Ini adalah failafe yang luar biasa, tetapi pengguna yang mungkin tidak tahu apa itu mungkin hanya menyetujui sambungan semua itu, yang merupakan perkara buruk.

BERKAITAN: Kes Terhadap Root: Mengapa Peranti Android Tidak Datang

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan adalah keselamatan peranti sekiranya hilang atau dicuri. Dengan USB Debugging diaktifkan, mana-mana pelaku yang melakukan kesalahan dapat memiliki akses ke semua yang ada pada peranti - walaupun ia mempunyai skrin kunci yang dilindungi . Dan jika peranti di-root, anda mungkin juga menyerah: sebenarnya tidak ada yang dapat menghentikannya pada ketika itu. Sebenarnya, anda mungkin harus memastikan bahawa anda telah memasang Pengurus Peranti Android pada setiap peranti yang anda miliki, dengan cara itu jika ia hilang atau dicuri, anda dapat menghapus data anda dari jauh.

Sejujurnya, melainkan jika anda seorang pemaju, anda mungkin tidak perlu membiarkan USB Debugging diaktifkan sepanjang masa. Aktifkannya apabila anda perlu menggunakannya, kemudian matikannya apabila anda selesai. Itulah kaedah paling selamat untuk mengatasinya. Pasti, sedikit menyusahkan tetapi ia bernilai pertukaran.