Apa itu Premium LinkedIn, dan Adakah Ia Berbaloi?

LinkedIn Premium adalah tahap langganan berbayar dari laman rangkaian profesional yang paling banyak digunakan. Adakah berbaloi dengan bayaran bulanan yang curam, atau lebih baik anda menggunakan versi percuma? Cari di sini.

Apa itu Premium LinkedIn?

LinkedIn adalah laman web media sosial dengan fokus kerjaya terbesar di web. Walaupun laman web ini digunakan secara percuma, terdapat banyak ciri yang hanya tersedia jika anda melanggan LinkedIn Premium. Ini adalah peningkatan berbayar yang boleh anda dapatkan untuk akaun LinkedIn anda. Premium terutama ditujukan untuk pencari kerja, perekrut, dan mereka yang ingin mendapatkan pelanggan baru dalam perniagaan mereka.

Harga tahunan antara $ 29,99 / bulan hingga $ 99,95 / bulan, dengan percubaan 1 bulan percuma untuk semua ahli LinkedIn. Walau bagaimanapun, beberapa ciri adalah standard di semua peringkat rancangan:

 • Kredit InMail:  InMail membolehkan anda menghantar mesej kepada sesiapa sahaja, walaupun orang itu bukan sambungan. Setiap rancangan mendapat sejumlah kredit setiap bulan.
 • Penonton Profil:  Ini membolehkan anda melihat nama dan akaun mereka yang telah melihat halaman profil atau syarikat anda dalam 90 hari terakhir. Anda juga boleh melayari dalam mod tidak kelihatan, yang akan menyembunyikan akaun anda dari senarai penonton orang lain.
 • Pembelajaran LinkedIn:  Semua akaun premium mendapat akses ke perpustakaan kursus dalam talian, dengan mata pelajaran mulai dari hamparan hingga pemasaran dalam talian.

BERKAITAN: 9 Petua LinkedIn Yang Sebenarnya Dapat Menyewa Anda

Pelan Premium

Terdapat empat peringkat LinkedIn Premium yang berbeza, masing-masing bertujuan untuk jenis pengguna yang berbeza. Berikut adalah pecahan setiap ciri, harga, dan tujuan rancangan masing-masing:

 • Kerjaya Premium: Pelan asas bermula pada $ 29,99 sebulan, dan adalah untuk orang yang sedang mencari pekerjaan dan ingin berhubung dengan pengurus pengambilan pekerja. Ciri-ciri termasuk:
  • 3 kredit mesej InMail
  • Membandingkan profil anda dengan calon lain yang melamar pekerjaan yang sama
  • Sumber untuk membantu anda dalam temu ramah dan pengambilan pekerja
 • Perniagaan Premium: Pelan ini bermula pada $ 47,99 sebulan, dan untuk pemilik syarikat dan mereka yang sedang dalam pengembangan perniagaan dapat berhubung dengan rakan kongsi yang berpotensi dan mempromosikan jenama mereka.
  • 15 kredit mesej InMail
  • Dapatan dan maklumat mengenai halaman syarikat di LinkedIn
  • Melihat bilangan orang yang tidak terhad semasa melayari laman web ini
 • Penjualan Navigator: Ia bermula pada $ 64,99 sebulan, dan untuk profesional yang ingin menjana penjualan dan membina petunjuk di LinkedIn.
  • 20 kredit mesej InMail
  • Maklumat mengenai potensi akaun dan petunjuk di LinkedIn
  • Membuat senarai petunjuk melalui pembangun utama dan cadangan
 • Recruiter Lite:  Tahap tertinggi bermula pada $ 99.95, dan bertujuan untuk perekrut dan pemburu kepala untuk mencari bakat berkualiti di laman web ini.
  • 30 kredit mesej InMail
  • Pencarian tanpa had lanjutan dengan penapis khusus untuk merekrut
  • Fungsi pengambilan pekerja dan pengesanan calon
  • Cadangan calon dinamik untuk setiap pembukaan

LinkedIn Benar-benar Mahukan Anda Premium

Sekiranya anda kini mempunyai akaun LinkedIn, ada kemungkinan anda diminta untuk melanggan LinkedIn Premium baru-baru ini. Sama ada melalui e-mel berterusan atau arahan untuk menaik taraf yang tersebar di seluruh laman web, mereka memasarkan perkhidmatan dengan sangat agresif.

Anda juga akan sering menerima e-mel yang memberitahu anda tentang siapa yang baru-baru ini melihat profil anda, sementara tidak memberi anda sebarang nama. E-mel ini akan mengarahkan anda ke halaman langganan premium sehingga anda dapat mengetahui siapa yang mencari anda.

Walaupun LinkedIn Premium tentunya mempunyai beberapa ciri yang mungkin sesuai dengan harga yang diminta, melihat siapa yang melihat profil anda agak tidak penting. Sebilangan besar orang yang melihat anda kemungkinan merupakan hubungan darjah pertama atau kedua, dan mungkin tidak bernilai dengan harga awal yang tinggi iaitu $ 29,99 sebulan selama satu tahun.

BERKAITAN: Cara Menghentikan E-mel Mengganggu LinkedIn untuk Selamanya

Tetapi Adakah Ia Berbaloi?

Sekiranya anda membayar untuk langganan Linkedin? Ia bergantung pada apa yang anda rancangkan untuk menggunakannya.

Sekiranya anda seorang perekrut, pemilik perniagaan, atau jurujual, LinkedIn mungkin merupakan kaedah terbaik untuk berhubung dengan calon pelanggan dan calon. Ini benar terutamanya jika kebanyakan orang dalam industri anda menggunakan LinkedIn sebagai cara untuk berhubung dengan profesional lain. Walau bagaimanapun, sebelum anda mendapat langganan, anda harus mempertimbangkan dengan teliti jika LinkedIn adalah cara yang ideal untuk membina rangkaian.

Sebaliknya, bagi pengguna biasa, satu-satunya faedah sebenar adalah ciri mencari pekerjaan tambahan. Walau bagaimanapun, jika anda sekarang bekerja atau tidak mencari pekerjaan baru secara aktif, kredit mel dan melihat siapa yang melihat profil anda mungkin tidak setimpal dengan harga tiket masuk.

Sekiranya anda sedang dalam proses mencari pekerjaan, mungkin ini adalah masa yang tepat untuk mencuba percubaan.

BERKAITAN: Cara Menulis Resume Pertama Anda