Cara Memasang dan Menggunakan Drive exFAT di Linux

Sistem fail exFAT sangat sesuai untuk pemacu kilat dan kad SD. Ia seperti FAT32, tetapi tanpa had saiz fail 4 GB. Anda boleh menggunakan pemacu exFAT di Linux dengan sokongan baca-tulis sepenuhnya, tetapi anda perlu memasang beberapa pakej terlebih dahulu.

Cuba sambungkan pemacu berformat exFAT tanpa memasang perisian yang diperlukan dan anda akan sering melihat mesej ralat "Tidak dapat dipasang" yang mengatakan "jenis sistem fail tidak diketahui: 'exfat'."

Cara Memasang Sokongan exFAT

Kami melakukan proses ini di Ubuntu 14.04, tetapi akan serupa dengan versi Ubuntu dan distribusi Linux yang lain.

Pertama, buka tetingkap Terminal dari menu aplikasi anda. Pada pengedaran Ubuntu dan Linux yang serupa, ketik perintah berikut dan tekan Enter untuk memasang pakej yang sesuai. Anda juga mesti memasukkan kata laluan anda.

sudo apt-get pasang exfat-fuse exfat-utils

Pada distribusi Linux yang lain, gunakan perintah pemasangan perisian yang sesuai atau buka antara muka pengguna grafik dan cari pakej "exfat-fuse" dan "exfat-utils". Mereka mungkin dipanggil sesuatu yang sedikit berbeza - cari "exfat" dan anda harus menjumpainya jika tersedia di repositori pakej pengedaran Linux anda.

Pasang Pemacu exFAT Secara Automatik

Setelah memasang perisian yang sesuai, anda hanya boleh menyambungkan pemacu exFAT ke komputer anda dan ia akan dipasang secara automatik. Sekiranya sudah disambungkan, cabut palam pemacu dan pasangkan semula.

Persekitaran desktop Linux moden cukup pintar untuk memasang sistem fail secara automatik semasa anda menyambungkan peranti yang boleh ditanggalkan, dan - setelah anda memasang perisian yang diperlukan untuk memasang pemacu exFAT - mereka akan berfungsi secara automatik. Anda boleh menggunakannya secara normal tanpa menarik terminal lagi, dan anda akan mendapat sokongan baca-tulis sepenuhnya.

Pasang pemacu exFAT Dari Terminal

Ini harus "hanya berfungsi" dengan persekitaran desktop moden, jadi perintah di bawah ini tidak perlu. Tetapi, jika anda menggunakan distribusi Linux atau persekitaran desktop yang tidak secara automatik memasang sistem fail untuk anda - atau jika anda hanya menggunakan terminal - anda mungkin perlu memasang sistem fail dengan cara lama.

Ini dapat dilakukan sama seperti anda memasang partisi lain, menggunakan suis "-t exfat" untuk memberitahu perintah mount untuk memasang sistem fail sebagai exFAT.

Untuk melakukan ini, pertama-tama buat direktori yang akan menjadi "mount point" untuk sistem fail exFAT. Perintah di bawah membuat direktori di / media / exfat:

sudo mkdir / media / exfat

Seterusnya, jalankan arahan berikut untuk memasang peranti. Dalam contoh di bawah, peranti berada di / dev / sdc1. Ini adalah partition pertama (1) pada peranti ketiga (c). Sekiranya anda mempunyai satu pemacu di komputer dan anda hanya menyambungkan pemacu USB ke sana, ada kemungkinan sistem fail exFAT akan menjadi / dev / sdb1.

sudo mount -t exfat / dev / sdc1 / media / exfat

Anda kini boleh mengakses isi pemacu pada titik pemasangan yang anda tentukan. Dalam contoh di atas, itu / media / exfat. Untuk melepaskan partisi apabila anda selesai dengannya, jalankan arahan berikut, tentukan peranti yang sesuai yang anda nyatakan sebelumnya. Anda kemudian boleh mengeluarkan peranti storan dari komputer anda, jika anda mahu.

sudo umount / dev / sdc1

Pakej exfat-utils juga mengandungi perintah "mkfs.exfat". Anda boleh menggunakan perintah ini untuk memformat partisi dengan sistem fail exFAT dari Linux, jika anda mahu. Anda juga boleh memformatnya dengan exFAT dari Windows, Mac, atau peranti lain yang menyokong exFAT.