Cara Mengakses Ciri dan Tetapan Chrome Tersembunyi Menggunakan Chrome: // Halaman

Chrome adalah penyemak imbas yang cukup sederhana di bahagian luar, tetapi terdapat banyak halaman yang dibina untuk tetapan lanjutan, tweak, ujian dan banyak lagi. Semua halaman ini tersembunyi di sebalik awalan chrome: // — inilah beberapa yang terbaik.

Namun, sebelum kita membahasnya, mungkin idea yang baik untuk menerangkan bagaimana halaman chrome: // ini berfungsi. Anda memasukkan chrome://kotak omni, diikuti dengan halaman yang ingin anda akses — anggap seperti laman web, tetapi bukannya // menjadi awalan, itu adalah chrome://.

Jadi, sebagai contoh, untuk pilihan pertama yang akan kita perhatikan— - anda chrome://aboutakan memasukkannya tepat ke kotak omni Chrome seperti:

Dan hanya itu sahaja. Anda boleh melakukan ini untuk mana-mana halaman dalaman Chrome.

Chrome: // Perihal: Semua Halaman Dalaman Chrome di Satu Tempat

Yang paling berguna dari semua halaman chrome: // mungkin chrome://about, kerana ia menunjukkan semua halaman dalaman Chrome yang lain dalam senarai yang mudah dihuraikan (dan klik!).

Semasa anda melihat senarai, anda akan mendapati bahawa banyak pautan ini ke bahagian tertentu dari menu tetapan Chrome — seperti chrome://chrome, yang membawa anda ke halaman kemas kini Chrome. Atau chrome://bookmarks, chrome://appsdan chrome://newtab, semuanya membuka halaman masing-masing.

Sekiranya anda baru mengetahui tentang halaman chrome: //, ini adalah tempat yang baik untuk mula meneroka dan mempelajari selok-belok halaman dalaman tersembunyi ini.

Chrome: // Bendera: Ciri Eksperimen dan Banyak Lagi

Ini mungkin yang paling popular dari semua halaman chrome: //, kerana di situlah Google menyembunyikan ciri eksperimen — perkara yang sedang dalam proses, tetapi belum siap untuk waktu perdana. Ini membolehkan anda meneroka ciri beta dengan togol mudah, jadi jika timbul masalah, anda boleh kembali ke keadaan stabil.

BERKAITAN: Cara Mendapatkan Akses ke Ciri Eksperimen di Chrome (dan di Chromebook)

Terdapat pelbagai ciri-ciri tersembunyi di sini, hanya ingat bahawa ini  adalah masih berjalan dengan baik. Ini bererti mereka boleh memecahkan bahagian Chrome yang lain atau menyebabkan masalah ketidakstabilan. Mereka juga boleh dikeluarkan pada bila-bila masa jika Google memutuskan untuk membunuh keseluruhan idea.

Namun, ia sangat menarik untuk diterokai.

Chrome: // Sistem: Dapatkan Maklumat Binaan Terperinci

Sekiranya anda mencari semua yang perlu diketahui mengenai Chromebook anda, chrome://systemhalaman adalah tempatnya berada. Anda akan menemui semuanya dari versi perisian dan firmware hingga perincian mengenai semua perkakasan pada sistem. Terdapat  banyak maklumat hebat di sini, terutamanya jika anda suka bermain-main.

Dan walaupun lebih berguna pada Chromebook, anda masih boleh memasukkan alamat ke penyemak imbas Chrome desktop anda dan mendapatkan beberapa perincian sistem yang menarik.

Chrome: // Net-Internals: Diagnostik Rangkaian Masa Nyata

Terdapat banyak yang berlaku di sini, dan kebanyakannya tidak akan berguna bagi pengguna biasa. Tetapi jika anda mencari beberapa butiran terperinci mengenai penggunaan rangkaian Chrome, di sinilah anda akan menjumpainya.

Chrome: // Periksa: DevTools Semasa Pelupusan Anda

Sekiranya anda mahukan sedikit gambaran tentang apa yang dilakukan oleh Chrome di belakang tabir, chrome://inspecthalaman adalah alat yang kemas untuk itu. Seperti halaman chrome: // net-internals, halaman ini jelas ditujukan kepada pembangun, tetapi jika anda ingin melihat lebih mendalam tentang apa yang berlaku di latar belakang Chrome, ini adalah halaman yang baik untuk mula digali.

Akses Semua Ciri Tersembunyi Chrome dengan Sambungan Mudah: HiddenChrome

Walaupun anda dapat melihat semua halaman tersembunyi Chrome dihidupkan chrome://about, ada cara yang lebih baik dan lebih mudah untuk melakukan ini: dengan pelanjutan berguna yang disebut HiddenChrome. Ini meletakkan semua halaman Chrome ke dalam senarai yang bagus dan kemas.

Anda akan menemui alat pembangun, pautan cepat ke halaman bendera, diagnostik dalaman, log, kod sumber, dan pelbagai jenis barang lain di sini. Sekiranya anda pengguna kuasa Chrome (atau mempunyai aspirasi), ini adalah alat yang bagus untuk dipasang.

Ia percuma di Kedai Web Chrome, tetapi ada versi Pro $ 0,99 jika anda menganggapnya berguna.