Apakah iCloud Apple dan Apa Sandarannya?

iCloud adalah istilah payung Apple untuk setiap ciri penyegerakan awan. Pada dasarnya, apa sahaja yang disandarkan atau diselaraskan dengan pelayan Apple dianggap sebagai sebahagian daripada iCloud. Tertanya-tanya apa sebenarnya itu? Mari memecahkannya.

Apa itu iCloud?

iCloud adalah nama Apple untuk semua perkhidmatan berasaskan awannya. Ini merangkumi dari mel iCloud, kalendar, Cari iPhone Saya, ke Foto iCloud dan Perpustakaan Muzik Apple (belum lagi, sandaran peranti).

Lawati iCloud.com pada peranti anda dan log masuk dengan akaun Apple anda untuk melihat semua data anda yang diselaraskan awan di satu tempat.

Tujuan iCloud adalah untuk menyimpan data dan maklumat penting dengan selamat di pelayan jauh Apple (berbanding dengan iPhone atau iPad anda). Dengan cara ini, semua maklumat anda disandarkan ke lokasi yang selamat dan disegerakkan antara semua peranti anda.

Menyokong maklumat anda ke awan mempunyai dua faedah. Sekiranya anda kehilangan peranti Apple, maklumat anda (mulai dari kenalan hingga foto), akan disimpan ke iCloud. Anda kemudian boleh pergi ke iCloud.com untuk mengambil data ini atau log masuk dengan Apple ID anda untuk memulihkan semua data ini secara automatik pada peranti Apple baru anda.

Manfaat kedua adalah lancar dan hampir tidak dapat dilihat. Ini mungkin sesuatu yang anda anggap sudah biasa. Ini adalah iCloud yang menyegerakkan janji Nota dan Kalendar antara iPhone, iPad dan Mac anda. Ini dilakukan untuk banyak aplikasi Apple stok dan bahkan aplikasi pihak ketiga yang telah anda sambungkan ke iCloud.

Sekarang kita mempunyai pemahaman yang jelas mengenai iCloud, mari kita lihat apa yang disandarkannya.

Apa Sandaran iCloud?

Inilah segala-galanya yang boleh disandarkan dan disegerakkan oleh iCloud ke pelayannya dari iPhone, iPad atau Mac anda:

 • Kenalan: Sekiranya anda menggunakan akaun iCloud sebagai akaun buku kenalan lalai, ia akan menyegerakkan semua kenalan anda ke pelayan iCloud.
 • Kalendar: Semua janji kalendar yang dibuat menggunakan akaun iCloud anda akan disandarkan ke pelayan iCloud.
 • Catatan: Semua nota dan lampiran dalam aplikasi Apple Notes di semua peranti anda diselaraskan dan disimpan ke iCloud. Anda juga boleh mengaksesnya dari iCloud.com.
 • Aplikasi iWork: Semua data yang anda miliki dalam aplikasi Halaman, Keynote, dan Numbers akan dimuat naik dan disimpan di iCloud, yang bermaksud bahawa semua dokumen anda selamat walaupun anda kehilangan iPhone atau iPad.
 • Foto: Sekiranya anda telah mengaktifkan ciri Foto iCloud dari Tetapan> Foto, semua foto dari Rol Kamera anda akan dimuat naik dan disandarkan ke iCloud (kerana anda mempunyai ruang simpanan yang mencukupi). Anda boleh memuat turun foto-foto ini dari iCloud.com.
 • Muzik: Sekiranya anda telah mengaktifkan Apple Music Library, koleksi muzik tempatan anda akan diselaraskan dan dimuat naik ke pelayan iCloud, dan akan tersedia di semua peranti.
 • iCloud Drive: Semua fail dan folder yang disimpan di iCloud Drive diselaraskan secara automatik ke pelayan iCloud. Walaupun anda kehilangan iPhone atau iPad anda, fail-fail ini akan selamat (pastikan fail tersebut tidak disimpan di bahagian On My iPhone atau On My iPad di aplikasi Files).
 • Data Aplikasi : Jika diaktifkan, Apple akan membuat sandaran data aplikasi untuk aplikasi tertentu. Apabila anda memulihkan iPhone atau iPad anda dari sandaran iCloud, aplikasi beserta data aplikasi akan dipulihkan.
 • Tetapan Peranti dan Peranti: Jika anda mengaktifkan Sandaran iCloud (Tetapan> Profil> iCloud> Sandaran iCloud), semua data penting dari peranti anda seperti akaun terpaut, konfigurasi Skrin Utama, tetapan peranti, iMessage, dan banyak lagi akan dimuat naik ke iCloud. Semua data ini boleh dimuat turun semula apabila anda memulihkan iPhone atau iPad menggunakan iCloud.
 • Sejarah Pembelian: iCloud juga menghitung semua pembelian anda dari App Store dan iTunes Store sehingga anda dapat kembali pada bila-bila masa dan memuat turun semula aplikasi, buku, filem, muzik, atau rancangan TV.
 • Sandaran Apple Watch: Sekiranya sandaran iCloud diaktifkan untuk iPhone anda, ia juga akan membuat sandaran Apple Watch anda secara automatik.
 • Mesej: iCloud membuat sandaran kandungan dalam aplikasi Mesej, termasuk mesej iMessage, SMS, dan MMS.
 • Kata Laluan Mel Suara Visual: iCloud akan membuat sandaran kata laluan Mel Suara Visual yang boleh anda pulihkan setelah memasukkan kad SIM yang sama yang digunakan semasa proses sandaran.
 • Memo Suara : Semua rakaman dari aplikasi Memo Suara boleh disandarkan ke iCloud juga.
 • Penanda halaman: Semua penanda halaman di Safari disandarkan ke iCloud dan diselaraskan antara semua peranti anda.
 • Data Kesihatan: Apple kini juga menyandarkan semua data kesihatan pada iPhone anda dengan selamat. Ini bermaksud bahawa walaupun anda kehilangan iPhone, anda tidak akan kehilangan data pengesanan kesihatan selama bertahun-tahun seperti latihan dan pengukuran badan.

Ini semua yang dapat disandarkan oleh iCloud, tetapi susunan akaun iCloud anda akan berbeza. Untuk melihat semua yang dicadangkan oleh akaun iCloud anda, buka aplikasi "Tetapan" pada iPhone atau iPad anda, pilih profil anda di bahagian atas senarai, kemudian pergi ke bahagian "iCloud".

Di sini, tatal ke sekeliling untuk melihat semua ciri yang diaktifkan (seperti iCloud Foto dan iCloud Backup untuk peranti). Anda juga boleh mengaktifkan atau mematikan sandaran data aplikasi untuk aplikasi tertentu dari sini.

Sekiranya anda kehabisan ruang storan iCloud, pergi ke bahagian "Urus Penyimpanan" di iCloud. Di sini anda boleh menaik taraf ke rancangan bulanan dengan lebih banyak simpanan. Anda boleh membeli 50GB dengan harga $ 0,99 / bulan, 200 GB dengan harga $ 2,99 / bulan, dan 2 TB dengan harga $ 9,99 / bulan.

Sebagai alternatif, anda boleh mencuba petua ini untuk mengosongkan ruang storan iCloud.

BERKAITAN: Cara Mengosongkan Ruang Penyimpanan iCloud