Apakah Video HEVC H.265, dan Mengapa Penting untuk Filem 4K?

4K adalah perkara besar seterusnya di TV, dan video 4K mula muncul di mana-mana sahaja. Tetapi video 4K memerlukan banyak ruang, yang menjadikannya sukar untuk memuat turun dan streaming dengan kualiti terbaik. Syukurlah, satu teknologi mengubahnya, dan ia dikenali sebagai Pengekodan Video Efisiensi Tinggi (HEVC), atau H.265.

Tidak lama lagi, teknologi baru ini menjadi tidak ada di mana-mana, tetapi ia berlaku — Blu-ray 4K UHD menggunakan HEVC, VLC 3.0 menjadikan video HEVC dan 4K lebih dapat ditonton di PC anda, dan iPhone bahkan dapat menyimpan video yang dirakam di HEVC untuk menjimatkan storan ruang. Tetapi bagaimana ia berfungsi, dan mengapa sangat penting untuk video 4K?

Standard Semasa: AVC / H.264

Apabila anda menonton cakera Blu-ray, video YouTube, atau filem dari iTunes, tidak sama dengan video mentah asli yang keluar dari ruang pengeditan. Untuk memuatkan filem itu pada cakera Blu-ray — atau membuatnya cukup kecil untuk diunduh dengan selesa dari web - filem harus dikompresi .

Pengekodan Video Lanjutan, juga dikenali sebagai AVC atau H.264, adalah standard terbaik untuk pemampatan video dalam penggunaan meluas, dan terdapat beberapa kaedah yang digunakan untuk mengurangkan saiz fail video anda.

Contohnya, dalam bingkai tertentu, ia dapat mencari kawasan yang warnanya sama. Ambil bingkai foto ini dari saya dan anak saya - sebahagian besar langit berwarna biru yang sama, sehingga algoritma pemampatan dapat membelah gambar menjadi potongan - yang disebut "macroblocks" - dan katakan "hey, bukannya mengingat warna masing-masing pixel, kita hanya boleh mengatakan bahawa semua potongan ini di bahagian atas berwarna biru yang sama. " Itu jauh lebih cekap daripada menyimpan warna setiap piksel individu, yang menurunkan ukuran fail bingkai akhir. Dalam video, ini disebut  pemampatan intra-bingkai - memampatkan data bingkai individu.

AVC juga menggunakan pemampatan antara bingkai , yang melihat banyak bingkai dan mencatat bahagian bingkai yang berubah — dan mana yang tidak. Ambil gambar ini dari Captain America: Civil War . Latar belakangnya tidak banyak berubah - kebanyakan perbezaan antara bingkai adalah pada wajah dan badan Iron Man. Oleh itu, algoritma pemampatan boleh membahagikan bingkai menjadi bahagian macroblock yang sama dan mengatakan "anda tahu apa? Potongan ini tidak berubah untuk 100 bingkai, jadi mari kita paparkannya lagi dan bukannya menyimpan keseluruhan gambar 100 kali. " Ini dapat mengurangkan saiz fail secara mendadak.

Ini hanya dua contoh kaedah penyederhanaan yang digunakan oleh AVC / H.264, tetapi anda mendapat idea. Ini semua mengenai menjadikan fail video lebih cekap tanpa menjejaskan kualiti. (Sudah tentu, mana-mana video akan kehilangan kualiti jika anda memampatkannya terlalu banyak, tetapi teknik ini lebih bijak, semakin banyak anda dapat memampatkan video sebelum sampai ke tahap itu.)

HEVC / H.265 Memampatkan Video Dengan Lebih Efisien, Sesuai untuk Video 4K

Pengekodan Video Berkecekapan Tinggi, juga dikenali sebagai HEVC atau H.265, adalah langkah seterusnya dalam evolusi ini. Ia membina banyak teknik yang digunakan dalam AVC / H.264 untuk menjadikan pemampatan video menjadi lebih berkesan.

Sebagai contoh, apabila AVC melihat beberapa bingkai untuk perubahan — seperti contoh Captain America di atas — “potongan” makroblock tersebut boleh menjadi beberapa bentuk dan ukuran yang berbeza, hingga maksimum 16 piksel hingga 16 piksel. Dengan HEVC, potongan tersebut dapat berukuran hingga 64 × 64 — jauh lebih besar daripada 16 × 16, yang bermaksud algoritma dapat mengingat lebih sedikit potongan, sehingga menurunkan ukuran keseluruhan video.

Anda dapat melihat penjelasan yang lebih teknikal mengenai teknik ini dalam video hebat ini dari Petua Teknikal HandyAndy:

Sekali lagi, ada perkara lain yang berlaku di HEVC, tetapi itu adalah salah satu peningkatan terbesar — ​​dan apabila semuanya dikatakan dan dilakukan, HEVC dapat memampatkan video dua kali lebih banyak daripada AVC pada tahap kualiti yang sama. Ini sangat penting untuk video 4K, yang memakan banyak ruang dengan AVC. HEVC menjadikan video 4K lebih mudah untuk disiarkan, dimuat turun, atau dirakam ke cakera keras anda.

Catch: HEVC Lambat Tanpa Penyahkodan Dipercepat Perkakasan

HEVC telah menjadi standard yang disetujui sejak 2013 — jadi mengapa kita tidak menggunakannya untuk semua video?

BERKAITAN: Cara Membuat VLC Menggunakan Kurang Bateri dengan Mengaktifkan Pecutan Perkakasan

Algoritma pemampatan ini rumit — memerlukan banyak matematik untuk mengetahui ini secara langsung semasa video dimainkan. Terdapat dua cara utama komputer dapat menyahkod video ini: penyahkodan perisian, di mana ia menggunakan CPU komputer anda untuk melakukan matematik itu, atau penyahkodan perkakasan, di mana ia melepaskan beban ke kad grafik anda (atau cip grafik bersepadu pada anda CPU). Kad grafik jauh lebih cekap, asalkan mempunyai sokongan terpadu untuk codec video yang anda cuba mainkan.

Oleh itu, walaupun banyak PC dan program boleh cuba memainkan video HEVC, ia mungkin tergagap atau sangat perlahan tanpa penyahkodan perkakasan. Oleh itu, HEVC tidak memberikan kebaikan kepada anda melainkan anda mempunyai kad grafik dan pemain video yang kedua-duanya menyokong penyahkodan perkakasan HEVC.

Ini bukan masalah untuk peranti main balik mandiri - pemain Blu-ray 4K, termasuk yang ada di Xbox One, semuanya dibina dengan mempertimbangkan HEVC. Tetapi ketika memainkan video HEVC di PC anda, keadaan menjadi lebih sukar. Komputer anda memerlukan salah satu bahagian perkakasan berikut untuk menyahkod video HEVC perkakasan:

  • Intel generasi ke-6 "Skylake" atau CPU yang lebih baru
  • AMD generasi ke-6 "Carizzo" atau APU yang lebih baru
  • NVIDIA GeForce GTX 950, 960, atau kad grafik yang lebih baru
  • AMD Radeon R9 Fury, R9 Fury X, R9 Nano, atau kad grafik yang lebih baru

Anda juga perlu menggunakan sistem operasi dan pemain video yang menyokong bukan hanya video HEVC, tetapi penyahkodan perkakasan HEVC — dan ini agak tidak sedap pada masa ini. Banyak pemain masih menambah sokongan untuk penyahkodan perkakasan HEVC, dan dalam beberapa kes, ia mungkin hanya berfungsi dengan cip tertentu dari senarai di atas. Pada masa penulisan ini, VLC 3.0, Kodi 17, dan Plex Media Server 1.10 semuanya menyokong beberapa bentuk penyahkodan perkakasan HEVC, sekurang-kurangnya untuk kad tertentu. Anda mungkin perlu mengaktifkan pecutan perkakasan pada pemain pilihan anda untuk berfungsi dengan baik.

Seiring berjalannya waktu, lebih banyak komputer dapat menangani video seperti ini, dan lebih banyak pemain akan menyokongnya dengan lebih meluas — seperti yang mereka lakukan dengan AVC / H.264 sekarang. Mungkin hanya memerlukan sedikit masa untuk menjadi di mana-mana, dan sehingga itu, anda harus menyimpan video 4K anda di AVC / H.264 pada saiz fail gergasi (atau memampatkannya lebih banyak dan kehilangan kualiti gambar). Tetapi semakin banyak HEVC / H.265 disokong secara meluas, semakin baik video yang akan diperolehi.

Kredit gambar: alphaspirit / Shutterstock.com