Mengapa Setiap Permainan PC Memasang Salinan DirectX Sendiri?

DirectX adalah sebahagian daripada sistem operasi Windows. Jadi mengapa sepertinya setiap permainan PC yang anda pasang dari Steam, Origin, atau di tempat lain memasang salinan DirectX sendiri?

Apa itu DirectX?

DirectX adalah sebahagian daripada Microsoft Windows. Ini adalah sekumpulan API (antara muka pengaturcaraan aplikasi) yang dapat digunakan pemaju untuk grafik 3D, video, multimedia, suara, dan fitur gamepad pada Windows. Banyak permainan di Windows menggunakan Direct3D DirectX untuk grafik. Jika tidak, mereka menggunakan API OpenGL atau Vulkan lintas platform. Aplikasi bukan permainan lain mungkin menggunakan DirectX untuk ciri seperti grafik 3D.

Windows 7 merangkumi DirectX 11, dan Windows 10 termasuk DirectX 12. Semasa pembangun sedang mengembangkan permainan, mereka memilih versi DirectX yang ingin mereka sasarkan. Sebagai contoh, permainan yang ditulis hanya untuk DirectX 11 tidak akan dijalankan pada Windows XP, di mana versi terbaru yang tersedia adalah DirectX 9.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Diagnostik DirectX di Windows

Anda dapat memeriksa versi DirectX yang tersedia di sistem anda dengan mengklik butang Start, mengetik "dxdiag" ke dalam kotak pencarian, dan menekan Enter. Apabila tetingkap DirectX Diagnostic Tool muncul, anda akan melihat nombor versi muncul di sebelah kanan "DirectX Version" di bawah "System Information".

Sekiranya Disertakan Dengan Windows, Mengapa Permainan Memasangnya?

Oleh itu, jika DirectX adalah bahagian Windows, mengapa permainan memasangnya di tempat pertama? Jawapan ringkasnya ialah pemasangan DirectX berantakan.

Tidak hanya ada satu permainan perpustakaan DirectX Direct3D yang bergantung, atau hanya segelintir permainan. Pembangun permainan harus menargetkan versi tepat dari perpustakaan pembantu Direct3D. Versi perpustakaan yang lebih baru tidak dapat digunakan. Sebagai contoh, jika pengembang permainan menargetkan permainan mereka di d3ddx10_40.dll, permainan tidak dapat menggunakan d3ddx10_41.dll. Ia memerlukan versi 40, dan hanya fail itu sahaja yang dapat dilakukan.

Anda akan menemui fail-fail ini dalam folder C: \ Windows \ System32 pada sistem anda. Pada sistem 64-bit, perpustakaan 64-bit terletak di C: \ Windows \ System32 dan perpustakaan 32-bit terletak di C: \ Windows \ SysWOW64.

Walaupun anda menjalankan pemasang DirectX terbaru, tidak ada jaminan ia akan memasang semua versi kecil lama perpustakaan DirectX pada sistem anda. Microsoft juga memilih untuk tidak menggabungkan fail perpustakaan Direct3D ini dengan Windows sendiri. Malah perpustakaan Direct3D yang dibuat sebelum Windows 10 dilancarkan, misalnya, tidak semuanya disertakan dengan Windows 10. Mereka mesti dipasang oleh aplikasi yang memerlukannya. Seperti yang dicatat oleh Microsoft dalam dokumentasi yang ditujukan untuk pembangun permainan, "Pembaruan Windows dan Pek Perkhidmatan tidak menyediakan komponen pilihan DirectX"

Malah menjadi lebih rumit daripada itu. Permainan 32-bit memerlukan versi 32-bit fail perpustakaan, dan permainan 64-bit memerlukan perpustakaan 64-bit.

BERKAITAN: Mengapa Terdapat Banyak "Microsoft Visual C ++ Redistributable" yang Dipasang di PC Saya?

Ini serupa dengan keadaan dengan perpustakaan Microsoft Visual C ++ Redistributable. Aplikasi yang berbeza bergantung pada versi perpustakaan yang berbeza dan anda perlu memasang banyak versi yang berbeza. Anda juga mempunyai banyak peluang yang dipasang di sistem anda

Tetapi Mengapa Setiap Permainan PC Perlu Memasangnya Semula?

Baiklah, jadi setiap permainan mesti memasang versi kecil perpustakaan DirectX yang diperlukan. Tetapi, jika anda sudah memasang versi khusus dari pustaka DirectX sekali, sudah tentu permainan tidak perlu menjalankan pemasang DirectX — bukan?

Keliru. Tidak ada cara untuk permainan dengan mudah memeriksa apakah perpustakaan DirectX yang betul yang mereka perlukan dipasang. Seperti yang dicatat oleh laman web sokongan Steam, pemasang DirectX Microsoft adalah satu-satunya cara yang disokong secara rasmi untuk memeriksa sama ada fail DirectX yang betul sedang dipasang. Permainan menjalankan pemasang DirectX, sering di latar belakang, yang memasang perpustakaan yang diperlukan dan memperbaiki masalah pada sistem.

Pemasang DirectX juga satu-satunya cara Microsoft membenarkan pembangun menyebarkan fail-fail ini. Pembangun tidak boleh cuba menjadi pintar dengan menjatuhkan perpustakaan DirectX pada sistem anda secara langsung dan melangkau pemasang, atau mereka akan melanggar lesen perisian MIcrosoft. Mereka juga mungkin menghadapi pelbagai bug, walaupun mereka mencuba ini. Itulah sebabnya tiada siapa yang melakukannya.

Sudah tentu, tidak semua permainan mesti menjalankan pemasang DirectX semasa anda pertama kali melancarkannya. Permainan yang menggunakan OpenGL atau Vulkan daripada Direct3D DirectX tidak perlu menjalankannya. Beberapa permainan juga hanya bergantung pada versi utama DirectX seperti DirectX 11, 10, atau 9 dan tidak perlu memanggil pemasang DirectX kerana mereka tidak menggunakan perpustakaan ini.

Bolehkah Saya Membuang Sebilangan Perpustakaan Ini?

Anda tidak boleh membuang mana-mana perpustakaan DirectX dalam folder System32 atau folder SysWOW64 anda. Sekiranya mereka hadir di sistem anda, ini kerana permainan atau aplikasi lain yang anda pasang memerlukannya. Sekiranya anda mula membuang fail perpustakaan, aplikasi akan rosak. Tidak ada cara untuk benar-benar memberitahu fail perpustakaan DirectX mana yang diperlukan oleh permainan di sistem anda, jadi tidak ada cara untuk mengetahui mana yang selamat untuk dibuang.

Tinggalkan mereka sahaja! Ada sebabnya tidak ada cara yang disokong secara rasmi untuk menyahpasang fail perpustakaan ini. Mereka tidak akan menimbulkan masalah pada sistem anda dan hanya akan digunakan oleh aplikasi yang memerlukannya.

Sekiranya anda benar-benar terdesak untuk membersihkan perpustakaan lama ini, lebih baik anda memasang semula Windows untuk mendapatkan sistem baru daripada menghapus fail perpustakaan secara rawak. Tetapi mereka akan mula muncul semula di sini setelah anda memasang permainan. Jangan risau.

Apa yang Boleh Saya Lakukan Sekiranya Saya Mengalami Masalah DirectX?

Sekiranya anda melihat mesej ralat yang berkaitan dengan DirectX semasa cuba menjalankan atau memasang permainan, kemungkinan pemasang permainan tidak menjalankan pemasang DirectX yang disertakan semula dengan betul. Anda tidak hanya boleh memuat turun pemasang DirectX dari laman web Microsoft — anda perlu menjalankan pemasang yang diperlukan oleh permainan itu sendiri.

Anda mungkin dapat masuk ke folder permainan di sistem anda atau pada cakera pemasangan permainan, cari fail .exe pemasang DIrectX, dan jalankan untuk menyelesaikan masalah. Fail ini secara amnya bernama DXSETUP.exe.

Anda biasanya boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai cara menyelesaikan masalah dengan melakukan carian web untuk nama permainan atau aplikasi dan mesej ralat DirectX tertentu yang anda lihat.