Kemas kini Baru Windows 10 Menghapuskan Fail Orang Lagi

Microsoft melancarkan kemas kini keselamatan kereta untuk Windows 10 minggu lalu. Beberapa pengguna Windows melaporkan semua fail di desktop mereka telah dihapus. Inilah semua yang perlu anda ketahui, termasuk cara memperbaiki pepijat dan mengembalikan fail anda.

Syukurlah, fail tersebut sebenarnya tidak dipadamkan. Kemas kini itu hanya memindahkannya ke folder akaun pengguna lain. Ini lebih baik daripada masa Microsoft benar-benar memadam fail orang dengan Kemas kini Oktober 2018.

Kemas kini : Beberapa pengguna Windows 10 kini melaporkan bahawa kemas kini benar-benar menghapus fail mereka.

Mengapa Bug Muncul dalam Hapus Fail

Sebilangan orang melaporkan bahawa fail desktop mereka "dihapus" setelah memasang kemas kini. Menu bar tugas dan Mula mereka juga diset semula ke tetapan lalai.

Walau bagaimanapun, nampaknya fail tersebut sebenarnya tidak dihapus dan masih ada di PC anda. Anda boleh mendapatkannya kembali.

Fail nampaknya dihapus kerana Windows 10 memasukkan beberapa orang ke profil pengguna yang berbeza setelah mereka memasang kemas kini. Seperti yang dikatakan oleh Bleeping Computer, Lawrence Abrams, sepertinya Windows 10 "memuat profil sementara untuk digunakan selama proses kemas kini dan gagal memulihkan profil pengguna setelah selesai."

Microsoft memberitahu Bleeping Computer bahawa ia menyedari masalah tersebut pada 12 Februari. Woody Leonhard melaporkannya untuk Computerworld pada 13 Februari. Pada 17 Februari, Windows Latest menulis bahawa beberapa pekerja Microsoft Support mengatakan bahawa jurutera Microsoft sedang berusaha memperbaikinya. Kami tidak tahu pasti apa yang menyebabkan masalah pada beberapa PC dan bukan yang lain.

Salahkan Kemas kini Keselamatan KB4532693

Kemas kini kereta adalah KB4532693, yang dilancarkan oleh Microsoft untuk Windows 10 pada 11 Februari 2020. Pembaruan Windows akan memasangnya secara automatik pada PC anda. Sekiranya anda menggunakan Windows 10, anda mungkin sudah memasangnya.

Kami telah memasang kemas kini ini pada beberapa PC dan tidak menghadapi bug. Sekiranya PC anda telah memasang kemas kini dan anda tidak mengalami bug, anda tidak perlu menyahpasang kemas kini atau mengambil tindakan. Bug kelihatan berlaku semasa proses pemasangan kemas kini.

Cara Menyahpasang Kemas Kini dan Mendapatkan Fail Anda Kembali

Sekiranya anda menemui bug, ada satu cara mudah untuk memperbaikinya dan mengembalikan fail anda: Nyahpasang kemas kini yang menyebabkan masalah. Beberapa pengguna Windows melaporkan ini menyelesaikan masalah bagi mereka.

Untuk mencopot pemasangan kemas kini, pergi ke Tetapan> Kemas kini & Keselamatan> Pembaruan Windows> Lihat Sejarah Pembaruan> Nyahpasang Kemas kini.

Anda juga boleh menyemak ke Panel Kawalan> Program> Lihat Kemas Kini yang Dipasang. Kedua-dua urutan membawa anda ke tetingkap yang sama.

Salin dan tampal "KB4532693" (tanpa tanda petik) ke dalam kotak carian di sudut kanan atas senarai kemas kini dan tekan Enter.

Anda akan melihat "Kemas kini untuk Microsoft Windows (KB4532693)" muncul dalam senarai jika anda memasang kemas kini kereta. Klik dan kemudian klik "Nyahpasang."

Mulakan semula komputer anda setelah menyahpasang kemas kini. Log masuk dengan normal dan PC anda akan berfungsi seperti biasa.

Sekiranya ini tidak berfungsi untuk beberapa sebab, anda juga boleh menuju ke C: \ Users \ di File Explorer. Anda mungkin akan melihat bahawa folder profil pengguna utama anda telah dinamakan semula. Contohnya, jika folder pengguna anda biasanya "C: \ Users \ Chris", anda mungkin melihat folder "C: \ Users \ Chris.bak" atau "C: \ Users \ Chris.000". Anda boleh membuka folder yang dinamakan semula untuk mencari semua fail anda.

Kakitangan sokongan Microsoft memberitahu Windows Latest bahawa mereka dapat menyelesaikan masalah bagi beberapa orang dengan membuat akaun pengguna tempatan baru dan memindahkan fail dari folder akaun pengguna lama ke yang baru.

Walau bagaimanapun, kami mengesyorkan untuk mencopot pemasangan kemas kini kereta. Ia lebih mudah dan dilaporkan akan menyelesaikan masalahnya juga. Microsoft kemungkinan akan mengeluarkan semula kemas kini pada masa akan datang apabila masalahnya diselesaikan.

Kemas Kini Baru-baru Ini Menyebabkan Masalah, Terlalu

Ini adalah salah satu daripada beberapa bug pada kemas kini Februari 2020. Microsoft menarik KB4524244 dari pelayannya minggu lalu setelah kemas kini menimbulkan pelbagai masalah pada beberapa PC, termasuk mematahkan fitur "Reset This PC".

Malangnya, Microsoft belum menarik kemas kini KB4532693 yang memindahkan fail orang. Microsoft bahkan tidak menyenaraikan masalah ini di halaman "masalah yang diketahui" Windows 10, yang semestinya menyenaraikan masalah yang diketahui seperti ini bersama dengan sebarang perbaikan yang dirancang.

Dalam berita bug kemas kini baru-baru ini, Microsoft sekurang-kurangnya memperbaiki bug kertas dinding hitam yang diperkenalkannya dengan yang sepatutnya menjadi patch keselamatan terakhir Windows 7.

Pada mulanya, Microsoft mengatakan hanya diatur dengan kontrak Pembaruan Keselamatan Lanjutan yang dibayar akan menerima tambalan untuk bug tersebut. Semua orang lain, termasuk semua pengguna rumah, hanya perlu menghadapinya. Microsoft kemudian mengubah haluan dan membuat kemas kini tersedia untuk semua orang.