Apa itu Wi-Fi Direct, dan Bagaimana Ia Berfungsi?

Semakin banyak peranti baru menggunakan Wi-Fi Direct. Wi-Fi Direct membolehkan dua peranti membuat sambungan Wi-Fi langsung, peer-to-peer tanpa memerlukan penghala tanpa wayar. Wi-Fi menjadi cara berkomunikasi tanpa wayar, seperti Bluetooth.

Wi-Fi Direct serupa dalam konsep dengan mod Wi-Fi “ad-hoc”. Namun, tidak seperti sambungan Wi-Fi ad-hoc, Wi-Fi Direct merangkumi cara yang lebih mudah untuk menemui peranti berdekatan secara automatik dan menyambungkannya.

Konsep itu

Anda mungkin sudah mempunyai peranti menggunakan Wi-Fi Direct. Sebagai contoh, Roku 3 dilengkapi dengan alat kawalan jauh yang berkomunikasi dengan menggunakan Wi-Fi Direct daripada menggunakan sambungan IR blaster atau Bluetooth yang lebih lama. Alat kawalan jauh sebenarnya tidak menyambung ke penghala wayarles anda. Sebaliknya, Roku membuat rangkaian Wi-Fi baru yang disambungkan oleh alat kawalan jauh, dan keduanya berkomunikasi melalui rangkaian kecil mereka sendiri.

Anda akan melihatnya sebagai rangkaian Wi-Fi bernama DIRECT-roku - ### ketika berada dalam jangkauan Roku. Anda tidak dapat menyambung jika anda mencuba kerana anda tidak mempunyai kunci keselamatan. Kunci keselamatan secara automatik dirundingkan antara alat kawalan jauh dan Roku.

Ini memberi peranti cara mudah untuk berkomunikasi antara satu sama lain menggunakan protokol Wi-Fi standard. Anda tidak perlu melalui prosedur penyediaan yang sukar. Anda tidak perlu memasukkan frasa laluan Wi-Fi ke alat kawalan jauh, kerana proses sambungan berlaku secara automatik.

Kegunaan Lain untuk Wi-FI Direct

BERKAITAN: Standard Paparan Tanpa Wayar Dijelaskan: AirPlay, Miracast, WiDi, Chromecast, dan DLNA

Piawaian paparan tanpa wayar Miracast juga menggunakan Wi-Fi Direct, walaupun ini tidak menimbulkan banyak keyakinan, kerana Miracast nampaknya sangat tidak sesuai antara peranti yang berbeza. Peripheral, seperti tikus dan papan kekunci, juga dapat berkomunikasi melalui Wi-Fi Direct. Wi-Fi Direct dapat digunakan untuk menyambungkan jarak jauh ke pencetak tanpa wayar tanpa memerlukan pencetak untuk bergabung dengan jaringan nirkabel yang ada.

Android juga menyertakan sokongan bawaan untuk Wi-Fi Direct, walaupun hanya sedikit aplikasi yang menggunakannya.

Banyak peranti sudah menggunakan Wi-Fi dengan radio Wi-Fi bawaan. Daripada membina perkakasan yang berbeza, seperti Bluetooth, Wi-Fi Direct membolehkan mereka berkomunikasi tanpa wayar tanpa memerlukan perkakasan khusus tambahan. Ia menambah fungsi tambahan tanpa memerlukan perkakasan yang berbeza.

Bagaimana ia berfungsi

Wi-Fi Direct menggunakan sebilangan standard untuk melaksanakan fungsinya:

  • Wi-Fi : Wi-Fi Direct menggunakan teknologi Wi-Fi yang sama dengan yang digunakan oleh peranti berkemampuan Wi-Fi untuk berkomunikasi dengan penghala tanpa wayar. Peranti Wi-Fi Direct pada dasarnya dapat berfungsi sebagai titik akses, dan peranti berkemampuan Wi-Fi lain dapat menyambung terus ke sana. Ini sudah mungkin dilakukan dengan rangkaian ad-hoc, tetapi Wi-Fi Direct memperluas ciri ini dengan ciri penyediaan dan penemuan yang mudah.
  • Perisian Wi-Fi Langsung dan Penemuan Perkhidmatan : Protokol ini memberikan cara Wi-Fi Direct untuk mencari satu sama lain dan perkhidmatan yang mereka sokong sebelum menyambung. Sebagai contoh. peranti Wi-Fi Direct dapat melihat semua peranti yang serasi di kawasan itu dan kemudian menyempitkan senarai ke hanya peranti yang membenarkan pencetakan sebelum memaparkan senarai pencetak berkemampuan Wi-Fi Direct yang berdekatan.

BERKAITAN: Penyediaan Dilindungi Wi-Fi (WPS) Tidak Selamat: Inilah Sebab Mengapa Anda Harus Melumpuhkannya

  • Penyediaan Terlindung Wi-Fi : Apabila dua peranti saling terhubung, mereka menyambung secara automatik melalui Penyediaan Terlindung Wi-Fi, atau WPS. Kami hanya berharap pembuat peranti menggunakan kaedah sambungan selamat untuk sambungan WPS ini dan bukan kaedah PIN WPS yang sangat tidak selamat.
  • WPA2 : Peranti Wi-Fi Direct menggunakan enkripsi WPA2, yang merupakan kaedah paling selamat untuk menyulitkan Wi-Fi.

Wi-Fi Direct juga dapat disebut sebagai Wi-Fi peer-to-peer atau Wi-Fi P2P, karena berfungsi dalam mode peer-to-peer. Peranti Wi-Fi Direct berhubung terus antara satu sama lain dan bukannya melalui penghala tanpa wayar.

Untuk Apa Sebenarnya Anda Boleh Menggunakannya?

Tetapi untuk apa anda sebenarnya boleh menggunakan Wi-Fi Direct pada masa ini? Jika peranti dan periferalnya dirancang untuk menggunakan Wi-Fi Direct, mereka akan menggunakan Wi-Fi Direct tanpa anda perlu memikirkannya. Roku 3 melakukan ini, seperti yang kita sebutkan di atas.

Walaupun Wi-Fi Direct secara teoritis seharusnya menjadi standard yang membolehkan pelbagai jenis peranti yang menyokong standard Wi-Fi Direct berkomunikasi antara satu sama lain, ini belum benar-benar terjadi.

Contohnya, anda mungkin mempunyai dua komputer riba baru, masing-masing diiklankan sebagai menyokong Wi-Fi Direct. Anda mungkin menganggap akan ada cara untuk mengatur perkongsian fail yang mudah di antara mereka menggunakan Wi-Fi Direct, tetapi anda salah pada masa ini. Tidak ada cara mudah untuk menyambungkan telefon pintar Android ke komputer riba Windows dan sebenarnya masih banyak yang dilakukan. Buat masa ini, Wi-Fi Direct bukanlah ciri yang mesti anda minati. Pada masa akan datang, ini mungkin menjadi standard yang lebih berguna.

Wi-Fi Direct adalah ciri menjanjikan yang sudah berfungsi di dunia nyata. Walau bagaimanapun, ia masih perlu ditempuh sebelum benar-benar dapat diandalkan oleh orang biasa. Buat masa ini, ini hanyalah cara untuk produk yang direka khas untuk saling berkomunikasi. Untuk peranti yang memerlukan tenaga yang lebih sedikit, Tenaga Rendah Bluetooth akan lebih unggul - tetapi Wi-Fi Direct mempunyai peluang bertarung melawan peranti Bluetooth berkuasa tinggi.

Kredit Gambar: miniyo73 di Flickr