Cara Menambah Rakan pada Nintendo Switch

Permainan lebih menyeronokkan apabila dimainkan bersama rakan. Pada Nintendo Switch, anda perlu menambahkan seseorang ke senarai rakan anda sebelum anda dapat bermain permainan dengannya. Inilah cara menghantar dan menerima jemputan rakan di Suis.

Cara Menambah Rakan pada Nintendo Switch

Terdapat dua cara untuk menambah rakan di Nintendo Switch: kirim permintaan rakan menggunakan kod rakan seseorang, atau terima permintaan berteman yang dihantar kepada anda. Selain itu, anda boleh mencari rakan secara tempatan menggunakan Bluetooth.

BERKAITAN: Apa yang Disertakan dengan Langganan Nintendo Switch Online?

Setelah anda menambah rakan di Nintendo Switch, anda berdua mesti membeli Langganan Nintendo Online untuk bermain permainan dalam talian.

Cara Mencari Kod Rakan Anda

Setelah mengikuti proses persediaan Nintendo Switch, anda akan diberikan kod rakan 12 digit secara automatik. Kod rakan ini akan bermula dengan "SW" dan dapat dilihat di halaman profil utama anda atau di kanan bawah halaman "Tambah Teman".

Halaman Profil terletak di sudut kiri atas skrin utama. Gunakan Joy-Con kiri anda untuk menavigasi ke avatar anda, dan kemudian tekan butang "A" fizikal di Joy-Con kanan.

Untuk menambah rakan di Nintendo Switch, anda perlu berkongsi kod rakan anda (atau menerima kod rakan pemain lain).

Pertama, arahkan ke Nintendo Switch Profile Page anda di menu Home, dan kemudian navigasi ke tab "Add Friend"

Kod Nintendo Switch Friend anda terletak di sudut kanan bawah, dan biasanya bermula dengan "SW", diikuti oleh 12 digit.

Anda dapat memilih untuk mengatur permintaan teman yang diterima, mencari pengguna lokal, menggunakan kod teman untuk mengirim undangan teman, atau memeriksa permintaan yang telah Anda kirim.

Terima Permintaan Rakan

Setiap permintaan teman yang anda terima akan muncul di menu "Permintaan Sahabat yang Diterima". Anda boleh memilih untuk menerima atau menolaknya.

Hantar Permintaan Rakan

Sekiranya anda memperoleh kod rakan seseorang, anda boleh memasukkan kod dengan memilih "Cari dengan Kod Rakan" dari menu "Tambah Rakan".

Taipkan kod 12 digit rakan itu, dan permintaan rakan keluar akan dihantar kepada orang itu. Segala permintaan teman yang dikirim dapat dikelola dengan menavigasi ke pilihan menu "Permintaan Teman Terkirim" di bawah "Cari dengan Kod Rakan".

Tambah Rakan Secara Lokal

Pilihan ini akan membolehkan anda menukar permintaan rakan dengan orang di ruangan yang sama. Ia tidak memerlukan sambungan internet, kerana menggunakan Bluetooth untuk mencari konsol tempatan.

Untuk menambahkan rakan secara tempatan, anda mesti disambungkan ke rangkaian Wi-Fi. Sekiranya konsol Nintendo Switch tidak disambungkan ke internet, permintaan rakan akan disimpan buat sementara waktu di konsol. Permintaan rakan kemudian akan dihantar secara automatik pada masa berikutnya apabila konsol menyambung ke internet.

Tambahkan Kawan yang Anda Telah Bermain dengan Sebelumnya

Beberapa permainan berbilang pemain dalam talian akan memasangkan anda dengan pemain dalam talian secara rawak yang boleh anda kirimkan permintaan rakan kemudian. Dari submenu "Tambah Rakan", pilih "Cari Pengguna yang Anda Mainkan", lalu jemput seseorang yang baru anda mainkan untuk berhubung.

Cadangan Rakan

Pilih pilihan "Cadangan Rakan" untuk menghantar permintaan rakan kepada orang yang anda kawan di aplikasi peranti pintar Nintendo, Wii U, Nintendo 3DS, Facebook, atau Twitter.

Sebarang akaun media sosial mesti dipautkan sebelum Nintendo Switch dapat mencari rakan. Untuk memautkan akaun media sosial ke Akaun Nintendo anda, pilih satu pilihan dengan mengklik pemicu "L" atau "R" pada Joy-Cons anda. Ikuti arahan penyediaan pada skrin.

Tetapan Pengguna Nintendo Switch

Sekiranya anda ingin mengeluarkan semula kod rakan baru, menguruskan senarai pengguna yang disekat, atau membersihkan sebarang akaun media sosial yang dipautkan, anda boleh melakukannya di bawah submenu "Tetapan Pengguna". Pilih avatar anda di skrin utama Switch untuk masuk ke submenu ini.

Di sinilah anda menguruskan nama panggilan, ikon, maklumat akaun, dan tetapan eShop anda.

Setelah anda menambah beberapa rakan, anda boleh mula menyambung permainan berbilang pemain dengan lebih mudah.