Cara Memaksa Mod Gelap di Setiap Laman Web di Google Chrome

Chrome 78 mempunyai helah baru. Ia dapat mengaktifkan mod gelap secara paksa di setiap laman web yang anda lawati, mengakhiri latar belakang putih yang menyilaukan di desktop gelap anda yang bagus.

Kemas kini : Pada Chrome OS 78, bendera ini nampaknya menimbulkan masalah serius pada OS Chrome. Jangan mencubanya jika anda menggunakan Chromebook atau anda perlu menetapkan semula OS Chrome selepas itu.

Ini adalah Penyelesaian Brute-Force

Google Chrome sudah mempunyai mod gelap terbina dalam. Laman web secara automatik boleh beralih ke mod gelap jika anda menggunakannya, dengan anggapan laman web menyokong ini. Tetapi kebanyakan laman web tidak mempunyai mod gelap automatik - atau mod gelap.

Daripada menunggu berjuta-juta laman web melompat ke kereta mod gelap, pilihan "Force Dark Mode for Web Contents" Chrome akan menjadikan semua laman web yang terang itu gelap. Rasanya seperti menggunakan "Smart Invert" pada iPhone — warna cahaya akan menjadi terang, tetapi ia akan meninggalkan gambar sahaja.

Ini adalah penyelesaian brute-force, dan tidak semudah menunggu laman web untuk mengaktifkan tema gelap baru mereka yang berkilat. Tetapi ia akan menjadikan laman web menjadi gelap di mana sahaja. Sebelum ini, anda boleh memuat turun dan memasang pelanjutan penyemak imbas yang secara automatik menjadikan laman web ringan menjadi gelap. Kini, ia dibina ke dalam Chrome.

Mengaktifkan pilihan ini tidak akan menghidupkan mod gelap pada Chrome - untuk itu, anda perlu mengaktifkan pilihan mod gelap seluruh sistem operasi anda. Sebagai contoh, pada Windows 10, pergi ke Tetapan> Pemperibadian> Warna dan pilih "Gelap" di bawah Pilih Mod Aplikasi Lalai Anda. Pada macOS, aktifkan mod gelap dari Keutamaan Sistem> Umum.

BERKAITAN: Cara Mengaktifkan Mod Gelap Google Chrome pada Windows 10

Cara Memaksa Mod Gelap di Semua Laman Web

Ingin mencubanya? Pilihan ini tersedia sebagai bendera tersembunyi di Chrome 78. Seperti semua bendera, ini adalah pilihan eksperimental yang boleh berubah atau dikeluarkan pada bila-bila masa. Suatu hari ia boleh beralih ke pilihan yang tepat di skrin Tetapan Chrome, atau mungkin hilang sepenuhnya.

Untuk mencarinya, ketik "chrome: // flags" ke Omnibox Chrome dan tekan Enter.

Cari "Mode Gelap" di kotak carian di bahagian atas halaman Eksperimen yang muncul.

Klik kotak di sebelah kanan "Force Dark Mode for Web Contents" dan pilih "Enabled" untuk tetapan lalai.

Klik "Lancarkan Semula" untuk melancarkan semula Chrome. Chrome akan menutup dan melancarkan semula semua laman web terbuka anda. Pastikan anda menyimpan sebarang kandungan di halaman tersebut — misalnya, perkara yang telah anda taip dalam kotak teks — sebelum melancarkan semula penyemak imbas.

Semak imbas dan lihat bagaimana ia berfungsi. Sekiranya anda tidak menyukainya, kembali ke layar Eksperimen Chrome, ubah pilihan ini kembali ke "Lalai" dan lancarkan semula penyemak imbas. Chrome akan berhenti mengacaukan warna laman web setelah anda mematikan pilihan ini.

Anda juga boleh mencuba pilihan Force Dark Mode yang lain. Mod yang berbeza akan menghasilkan hasil yang berbeza di laman web. Sebahagian daripadanya malah akan membalikkan gambar cahaya, menjadikan gambar tersebut menjadi gelap. Ini akan menjadikan gambar kelihatan berbeza, tentu saja, tetapi mungkin mudah jika anda menginginkan desktop yang gelap secara konsisten.

Jangan merasa terpaksa menggunakan mod gelap jika anda tidak menyukainya. Mod gelap bergaya, tetapi sebenarnya tidak lebih baik untuk anda. Walaupun begitu, kami suka mod gelap.

BERKAITAN: Mode Gelap Tidak Lebih Baik untuk Anda, Tetapi Kami Menyukainya