Mengapa Anda Tidak Perlu Menggunakan Pembunuh Tugas Pada Android

Sebilangan orang berpendapat bahawa pembunuh tugas adalah penting pada Android. Dengan menutup aplikasi yang berjalan di latar belakang, anda akan mendapat prestasi dan jangka hayat bateri yang lebih baik - begitulah idenya. Pada hakikatnya, pembunuh tugas dapat mengurangkan prestasi dan jangka hayat bateri anda.

Pembunuh tugas dapat memaksa aplikasi yang berjalan di latar belakang berhenti, menghapusnya dari memori. Beberapa pembunuh tugas melakukan ini secara automatik. Walau bagaimanapun, Android boleh menguruskan proses dengan bijak - ia tidak memerlukan pembunuh tugas.

Android Tidak Menguruskan Proses Seperti Windows

Sebilangan besar pengguna Android sudah biasa dengan Windows. Di Windows, banyak program yang berjalan dalam satu masa - sama ada windows di desktop anda atau aplikasi di baki sistem anda - dapat menurunkan prestasi komputer anda. Menutup aplikasi semasa anda tidak menggunakannya dapat mempercepat komputer Windows anda.

Namun, Android bukan Windows dan tidak menguruskan proses seperti Windows. Tidak seperti Windows, di mana ada cara yang jelas untuk menutup aplikasi, tidak ada cara yang jelas untuk "menutup" aplikasi Android. Ini berdasarkan reka bentuk dan tidak menjadi masalah. Ketika anda meninggalkan aplikasi Android, kembali ke layar utama atau beralih ke aplikasi lain, aplikasi tetap "berjalan" di latar belakang. Dalam kebanyakan kasus, aplikasi akan dijeda di latar belakang, tidak menggunakan CPU atau sumber jaringan. Beberapa aplikasi akan terus menggunakan sumber daya CPU dan rangkaian di latar belakang, tentu saja - misalnya, pemain muzik, program memuat turun fail, atau aplikasi yang diselaraskan di latar belakang.

Apabila anda kembali ke aplikasi yang baru anda gunakan, Android "menghentikan sementara" aplikasi itu dan anda menyambung semula dari tempat yang anda tinggalkan. Ini cepat kerana aplikasi masih disimpan dalam RAM anda dan siap digunakan lagi.

Mengapa Pembunuh Tugas Buruk

Penyokong pembunuh tugas menyedari bahawa Android menggunakan banyak RAM - sebenarnya, Android menyimpan banyak aplikasi dalam ingatannya, mengisi RAM! Namun, itu bukan perkara buruk. Aplikasi yang tersimpan dalam RAM anda dapat dialihkan dengan cepat tanpa Android harus memuatnya dari penyimpanannya yang lebih lambat.

RAM kosong tidak berguna. RAM penuh adalah RAM yang digunakan dengan baik untuk aplikasi cache. Sekiranya Android memerlukan lebih banyak memori, ia akan memaksa aplikasi yang belum lama anda gunakan - ini semua berlaku secara automatik, tanpa memasang pembunuh tugas.

Pembunuh tugas menganggap mereka lebih tahu daripada Android. Mereka berjalan di latar belakang, secara automatik berhenti aplikasi dan mengeluarkannya dari memori Android. Mereka juga membolehkan anda memaksa aplikasi secara paksa, tetapi anda tidak perlu melakukan ini.

Pembunuh tugas tidak hanya berguna - mereka dapat mengurangkan prestasi. Sekiranya pembunuh tugas membuang aplikasi dari RAM anda dan anda membuka aplikasi itu sekali lagi, aplikasi akan dimuat lebih lambat kerana Android terpaksa memuatnya dari simpanan peranti anda. Ini juga akan menggunakan lebih banyak kuasa bateri daripada jika anda meninggalkan aplikasi di RAM anda terlebih dahulu. Beberapa aplikasi akan dimulakan semula secara automatik setelah pembunuh tugas menghentikannya, menggunakan lebih banyak sumber daya CPU dan bateri.

Sama ada RAM kosong atau penuh, ia memerlukan jumlah kuasa bateri yang sama - mengurangkan jumlah aplikasi yang disimpan dalam RAM tidak akan meningkatkan kuasa bateri anda atau menawarkan lebih banyak kitaran CPU.

Apabila Pembunuh Tugas Boleh Membantu

Pada ketika ini, mungkin ada beberapa orang yang berpendapat bahawa ini tidak benar - mereka telah menggunakan task killer pada masa lalu dan ini membantu meningkatkan jangka hayat bateri mereka dan meningkatkan prestasi telefon Android mereka.

Ini mungkin benar. Sekiranya anda mempunyai aplikasi buruk yang menggunakan CPU dan sumber lain di latar belakang, pembunuh tugas yang menutup aplikasi yang tidak berfungsi dapat meningkatkan daya tahan bateri anda dan menjadikan telefon anda lebih cepat.

Walau bagaimanapun, menggunakan pembunuh tugas untuk menangani aplikasi yang tidak betul seperti menggunakan senapang untuk membunuh lalat - anda mungkin dapat menyelesaikan masalah anda, tetapi anda mengalami banyak kerosakan lain dalam prosesnya.

Daripada menggunakan pembunuh tugas dalam situasi ini, anda harus mengenal pasti aplikasi yang buruk dan menyahpasangnya, menggantinya dengan aplikasi yang berfungsi dengan baik. Untuk meletakkan aplikasi yang tidak berfungsi dengan baik, anda boleh mencuba aplikasi Pengawal Tugas Pengawas - ia akan menunjukkan kepada anda aplikasi mana yang sebenarnya menggunakan CPU di latar belakang, bukan aplikasi mana yang disimpan dalam memori secara tidak berbahaya.

Pembunuh tugas juga boleh menyebabkan masalah lain dengan membunuh aplikasi yang ingin anda jalankan di latar belakang - misalnya, jika anda menggunakan aplikasi jam penggera, anda mungkin mendapati pembunuh tugas anda memaksa aplikasi jam penggera untuk berhenti, mencegah penggera berbunyi .

CyanogenMod, ROM Android yang dibangunkan oleh masyarakat yang popular, bahkan tidak akan menerima laporan bug dari pengguna yang menggunakan pembunuh tugas, dengan mengatakan bahawa mereka menyebabkan lebih banyak masalah daripada yang mereka selesaikan.

Ringkasnya, anda tidak boleh menggunakan pembunuh tugas - jika anda mempunyai aplikasi yang tidak berfungsi membuang sumber daya di latar belakang, anda harus mengenalinya dan menyahpasangnya. Tetapi jangan hanya membuang aplikasi dari RAM telefon atau tablet anda - itu tidak membantu mempercepat apa-apa.